Aytaç Durak yarın hakim karşısında

Güncelleme Tarihi:

Aytaç Durak yarın hakim karşısında
Oluşturulma Tarihi: Nisan 28, 2010 12:00

İÇİŞLERİ Bakanlığı’nca hakkında açılan soruşturmalar nedeniyle 28 Mart’ta Adana Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevinden açığa alınan, bu nedenle partisi MHP’den de istifa eden Aytaç Durak, eşi Fahriye Durak’a ait arsayla ilgili yüksek miktarda rant sağlayarak görevi kötüye kullandığı iddiasıyla yarın hakim karşısına çıkacak. Yarın başlayacak yargılamada Durak hakkında 3 yıl kadar hapis cezası isteniyor.

Haberin Devamı

21 yıl oturduğu başkanlık koltuğundan uzaklaştırıldıktan bir ay sonra yarın Adana 11’inci Asliye Ceza Mahkemesi’nde hakim karşısına çıkacak olan Aytaç Durak’ın, eşi Fahriye Durak’a ait Süleyman Demirel Bulvarı’na cepheli 11 bin 260 metrekarelik göl manzaralı arsanın değerini, savcılık iddianamesine göre ‘imar oyunlarıyla’ 44 kat arttırdığı öne sürüldü. Aytaç Durak’la birlikte plan değişikliğini öneren Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Hasan Gülşen, plan değişikliğini hazırlayan İmar ve Şehircilik Daire Başkanı Özlem Kulak ve teklifi kabul edip imzalayan önceki dönem meclis üyelerinden toplam 55 kişi de sanık listesinde yer aldı.

ARSANIN İMARI DEĞİŞTİ
İddialara göre, kentin en gözde yerleşim bölgesindeki çok kıymetli arsayla ilgili imar değişikliği 19 Kasım 2007 tarih ve 198 sayılı Meclis kararıyla yapıldı. O zaman Başkan Durak’ın baldızı Kadriye Köymen’e ait olan arsanın imarı konuttan ticari alana dönüştürülürken, inşaat oturum alanında da yüzde 50’lik artış sağlandı. İmar konularında büyük deneyim sahibi olan Durak, ailesine büyük rant sağlayan bu imar oyununun ‘kişiye özel’ yapıldığı izlenimini uyandırmamak için imar düzenlemesinin alanını geniş tuttu. Ancak imar düzenlemesine konu yaklaşık bin 400 dönümlük alanda yapılaşma daha önceki yıllarda büyük oranda tamamlanmış olduğundan, son düzenleme bir tek Durak ailesine yaradı. Bu hususlar, savcılık iddianamesinde de yer aldı. İddianamede ayrıca, Durak’ın bu değişikliğin yapıldığı meclis toplantısına başkanlık yapmasının da mevzuata aykırı olduğuna dikkat çekildi.

Haberin Devamı

Seyhan Baraj Gölü’ne nazır arsanın rantı arttıktan 7 ay sonra tapu el değiştirdi. Başkan Durak’ın baldızı Kadriye Köymen üzerine kayıtlı arsa, bu kez Durak’ın eşi Fahriye Durak’a geçti. Oğlu Gökhan Durak ise bu kıymetli arsaya dev bir alışveriş merkezi yapmak için iç bahçeli proje hazırladı. 6 katı toprağın altında olmak üzere 10 katlı projede bir hipermarket, 132 işyeri, 9 sinema salonu, yüzme havuzu, eğlence merkezi, spor merkezi (fitness center) ve 974 araçlık otopark ile iç bahçe yer aldı.

Haberin Devamı

İMAR DEĞİŞİKLİĞİ NE GETİRDİ?
Geçen yıl TMMOB’a bağlı bazı odaların yetkilileri yaptıkları açıklamalarda, Başkan’ın eşine ait arsa konut imarlı olarak kalsaydı Durak ailesi, 11 bin 260 metrekarelik alanın ancak 4 bin 504 metrekaresine bina yapabilecekti. Mevzuata göre en fazla 27 bin metrekare inşaat üretimi yapılacaktı. Durak’ın mimar oğlu mimar Gökhan Durak’ın çizdiği alışveriş merkezi projesi dikkate alındığında ise 82 bin metrekare kullanılan üretilecek, para eden alan 25 bin 500 metrekareyi bulacaktı. Durak ailesinin 40 milyon liralık inşaat üretilecek arsada 127.5 milyon liralık ticari alan sağlayabileceği belirtilirken; Durak “25 milyon versinler hemen satarım” demişti.

Haberin Devamı

YENİ BİR DAVA GELİYOR
Durak ve bazı belediye ile belediyeye bağlı Koza A.Ş. yetkilileri hakkında, ‘seçim döneminde tarafsız davranılmadığı ve belediye olanaklarının kişisel propagandaya alet edildiği’ iddiası ile savcılığa yapılan suç duyurusu üzerine yapılan inceleme de dava aşamasına geldi. Cumhuriyet Savcılığı’nın Aytaç Durak dahil 6 şüpheli ile ilgili iddianamesini bu hafta içinde sulh ceza mahkemesine iletmesi bekleniyor. Bu konudaki iddialar, mülkiye müfettişleri tarafından yürütülürken, ilgili çevrelerde ‘Emmioğlu soruşturması’ diye tanımlanmıştı. İddiaya göre, Durak’ın seçim dönemi tanıtım şarkısı Ferdi Tayfur’un sesinden ve ünlü türküsünden uyarlanarak onbinlerce adet hazırlanmış, ayrıca su faturaları ile birlikte Durak’ın propagandasını yapan gazete dağıtılmıştı.

Haberin Devamı

Durak hakkında halen 6 dosyanın daha savcılıklarca incelendiği, İçişleri Bakanlığı müfettişlerince hazırlanan ve dava açılması için bakan onayı bekleyen dosyalar da bulunduğu belirtiliyor. Bu arada, Durak’ın görevden alınmasından sonra seçilen AK Parti’li Başkan Vekili Mahmut Çelikcan da hem belediye, hem de bağlı şirketlerde usulsüzlük iddiaları ile ilgili olarak geniş bir inceleme yaptırıyor.

Durak son seçimde MHP’den, önceki dönemlerde de AK Parti, ANAP ve DYP’den başkanlık koltuğunda oturmuştu.

SANIK LİSTESİNDE KİMLER VAR?
Durak ve bürokratlar Hasan Gülşen ve Özlem Kulak'ın dışında, halen belediye başkanlığı ve meclis üyeliği yapan isimlerin de aralarında olduğu 52 kişilik sanık listesinde şu isimler var:
AK Parti: Hasan Erdeve, Abdulkadir Gök, Aytaç Bilgen, Nevzat Ardıç, Vedat Karadağ, Ahmet Zenbilci, Şaban İş, Mehmet Fuat Karataş, Ali Yüzükçü, Ali Gören, Mustafa Tuncel, Hasan Hüseyin Kuşçu, Okan Güçlü, Ömer Topçu, Celal Turan, Adnan Kipri, Kasım Ceylan, Ali Egin, Nadir Çelik, Nuri Özgören, Mevlüt Güven, İsmet Çelik, Mustafa Şenateş, Cabbar Konuk, Osman Akçalı, Süleyman Göçmen, Salih Acar, Şehmus Özdemir, Selami Turuşkan, Mustafa Arıcı
CHP: Hüseyin Şahin, Latif Uluç, Yusuf Ağdemir, Müslüm Kılıç
MHP: Necati Ağaoğlu, Ahmet Özen, Orhan Özer,
DTP: Leyla Güven, İhsan Tepe, Mustafa Şenlik, Burhan Aras
DYP: Muharrem Baran, Ömer Tan, Selahattin Cengiz, Mazhar Karadal, Bahattin Develi, Şerafettin Uçar, Levent Kaya,Mehmet Nuri Karaevli
ANAP: Recai Doğan, Hasan Yeşil,
Bağımsız: Mesut Ekici

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!