AYM: Yeniden yargılayın

Güncelleme Tarihi:

AYM: Yeniden yargılayın
Oluşturulma Tarihi: Haziran 19, 2014 01:40

Eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral Hilmi Özkök ile dönemin Kara Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Aytaç Yalman gibi davanın en kilit isimlerinin mahkeme -tarafından ‘tanık’ olarak dinlenmemesi HAK İHLALİdir.Tavandan mikrofon sarkıtılıp, sanıklarla avukatlarının gizli görüşme haklarının çiğnenmesi de USUL HATASIdır.

Haberin Devamı

ANAYASA Mahkemesi (AYM) Balyoz davasının 1 numaralı sanığı emekli Orgeneral Çetin Doğan ve MHP Milletvekili Engin Alan’ın da aralarında bulunduğu 230 sanığın başvurusunu dün birleştirerek görüştü.AYM, Balyoz sanık ve avukatlarının en başından bu yana itiraz ettiği, sahte olduğunu öne sürdüğü dijital verileri ve tanık dinlenmemesini ‘adil yargılanma hakkının’ ve ‘savunma hakkının’ ihlali saydı. AYM bu kararı ile sanıklara yeniden yargılama ve tahliye yolunu açtı. Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, kararı 17 üyenin oybirliği ile verdiğinin altını çizdi.

AYM: Yeniden yargılayın
AYM'nin önünde çığlık çığlığa



AYM: Yeniden yargılayın
Kararı duyan bayrağını kapıp oraya koştu


5 NO’LU HARDDİSK

AYM Heyeti, davanın en önemli delili olan 5 No’lu harddisk hakkında TÜBİTAK’ın hazırladığı ve “harddisk’in oluşturulma tarihi ve üzerine sonradan veri yüklemesi yapıldığına” ilişkin tespitleri ve 100’e yakın dijital delilin sahte olduğu iddialarını tartıştı. AYM, duruşma salonunda tavandan mikrofonların sarkıtılıp sanıklarla-avukatlarının gizli görüşme haklarının çiğnenmesini de usul hatası olarak nitelendirdi. Heyet, dava sürecinin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararları ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ışığında ayrıntılı şekilde değerlendirdi ve ‘adil yargılanma hakkının ihlal edildiği’ tespiti yaptı. Heyet, eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral Hilmi Özkök ve eski Kara Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Aytaç Yalman gibi en kilit tanıkların dinlenmemesini de ‘hak ihlali’ saydı. AYM oy birliği ile hak ihlallerinin giderilmesi için yargılamanın yenilenmesi gerektiğine hükmetti.

Balyoz davasında kim ne kadar ceza almıştı




Haberin Devamı

AYM: Yeniden yargılayın
Genelkurmay Balyoz kararından memnun



DREYFUS DAVASI GİBİ

Balyoz avukatlarından Haluk Pekşen, “Kısa kararı UYAP’ta görünce infaz durdurma, tahliye ve yeniden yargılama şeklinde 3 talepte bulunacağız. AYM kararı gereği Balyoz sanıklarının tutuksuz yargılanmak üzere tahliyeleri gerekir” dedi. Pekşen, şunları söyledi: “Dreyfus davası ile Balyoz davası inanılmaz benzer. Avrupa’da insan hakları tarihi Dreyfus davasıyla başlamıştır. Türkiye’de insan hakları alanında Balyoz’la bu adım atılmıştır. Bundan sonra kimse siyasal tarihi yargı eliyle yazmaya cesaret edemeyecek. AYM bu kararı ile sahteliğini ortaya koyduğumuz 1227 delile ve dijital verilere güvenilerek, hüküm kurulamayacağına hükmetti. Delillerin değerlendirilmesi için yeniden yargılama yapılacaktır. 5’inci yargı paketi ile değişeceği için artık Balyoz davası Yargıtay 9’uncu Ceza’ya da gitmeyecektir, yeni bir heyetin önüne gidecektir.”

Haberin Devamı

PARALEL YAPI İDDİASI ETKİLEDİ

Balyoz soruşturması ve yargılamasında görev alan bazı yargı mensupları ile bazı kolluk güçleri hakkında paralel yapılanma iddiasıyla soruşturmalar başlatılması ve bu kişilerin görevlerinden alınmasının da AYM’nin ihlal kararı vermesinde etkili olduğu bildirildi.

AYM: Yeniden yargılayın
Özkök ve Yalman, AYM kararından memnun

Totem yaptı tuttu

BALYOZ davasından 16 yıl hapis cezası alan eski Deniz Piyade Kurmay Albay Dursun Çiçek’in kızı ve avukatı İrem Çiçek, Ergenekon tahliyelerinin olduğu hafta yurtdışında bulunuyordu. İrem Çiçek geçen hafta yine yurtdışına gitti ve Twitter hesabından, “Ergenekon tahliyelerinde yurtdışındaydık. Bu hafta da gidiyorum Totem :) 1 ay önce yazdığım dilekçenin tarihi ise 11.06.2014” mesajını paylaştı. İrem Çiçek, Anayasa Mahkemesi’nin kararının açıklanmasından hemen sonra ise peş peşe attığı 2 mesajda, “Sonunda evine geliyorsun” ve “Bugün son kez Silivri’den dönüyorum. Unutmadan, unutturmadan” diye yazdı.

Haberin Devamı

yeniden yargılama tanımam

BALYOZ tutuklamaları sonrası arkadaşlarının durumunu protesto etmek için istifa eden eski Donanma Komutanı emekli Oramiral Nusret Güner, karara “Yeniden yargılanma da neymiş” diyerek tepki gösterdi. Güner, şunları söyledi: “Yeniden yargılama falan tanımıyorum. Masum insanları yeniden mi yargılayacaklar. AYM önce 8 aydır vermediği bu kararın hesabını verecek. Oradaki arkadaşlarımın hepsi masum insanlar. Derhal serbest bırakılmaları gerekiyor. Yargılanması gereken birileri varsa bu masum subayları cezaevine gönderen savcılar ve polislerdir.”

Türkiye’nin gözü aydın

ANAYASA Mahkemesi’nin Balyoz davasıyla ilgili aldığı karar, askerlerin ailelerini sevince boğdu. İşte sevinç gözyaşları döken ailelerin değerlendirmeleri:
-Nilgül Doğan (20 yıl hapis cezası alan, davanın 1 numaralı sanığı eski 1’inci Ordu Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan’ın eşi): İnanın artık sabırlar taşmaya başlamıştı. Çok gecikmiş bir karar. Geciken adalet, adalet değildir denir ama buna da şükrediyoruz. Tabii şimdi bu adaletsizliğin hesabını kim verecek bunu merakla bekliyoruz. Adaletsizliğin peşini bırakmayacağız. Anayasa Mahkemesi’nin bu kararından sonra yerel mahkemeye dilekçe vererek, tutuksuz yargılanmayı talep edeceğiz. Önümüzdeki birkaç gün içinde işlemin tamamlanmasını umuyoruz. Hepimizin, Türkiye’nin gözü aydın olsun.
-Ece Saygun (18 yıl hapis cezası alan eski 1’inci Ordu Komutanı emekli Orgeneral Ergin Saygun’un kızı): Bir süre bani aramayın. Şu an sinir boşalması yaşıyorum. Yarım saat müsaade. Senelerce en zor zamanlarda tek bir anı hayal edersin. O an gelir. Böyle salak gibi kalırsın. Hah işte o an bu an. Bir ağla, bir gül. Adalet bize bu acıları yaşatanlar hesap verince gelecek ama buna da yetmez ama evet...
-Rengin Gürdeniz (18 yıl hapis cezası alan emekli Tümamiral Cem Gürdeniz’in eşi): Çok büyük bir adım bizim için. Adaletsizliğe o kadar inanmıştık ki. Kalbimizde bir ışık, bir ümit belirdi. Yıllardır bu hukuksuzluğu dillendiriyoruz. Sonunda sesimiz duyuldu. Yanlışlıktan dönülmesi çok önemli bir adım. Tahliyelerin hemen gelmesini ve masum eşlerimizin, çocuklarımızın özgürlüklerine kavuşmalarını istiyoruz.
-Selim Yavuz (18 yıl hapis cezası alan emekli Tümgeneral Ahmet Yavuz’un oğlu ve avukatı): Sanıkların adil şekilde yargılanmadığı ortaya çıkmıştır. Bu aşamada avukatlar yeniden yargılanma talep edecekler. Sanıklar derhal serbest bırakılmalı.
-Burcu Balanlı (18 yıl hapis cezası alan Orgeneral Bilgin Balanlı’nın kızı): Çok sevinçliyim, inanın şoktayım. En büyük sevinci tabii ki tahliyeler gerçekleştiğinde yaşayacağız. Eninde sonunda adaletin gerçekleşeceğine inanıyorduk. Hepimizin, ulusumuzun, tüm Türkiye’nin gözü aydın olsun. Beklediğimiz bir şey olmasına rağmen bu karar yine de bizi şaşırttı. Kaç senedir beklediğimiz bir şeydi. İnşallah bir an evvel tahliyeler olur da mutluluğumuz yarıda kalmaz.


AYM: Yeniden yargılayın

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!