Ayıları stres saldırganlaştırıyor

Güncelleme Tarihi:

Ayıları stres saldırganlaştırıyor
Oluşturulma Tarihi: Eylül 02, 2011 13:22

Kastamonu İl Çevre ve Orman Müdürlüğü Milli Parklar Müdürü Dr. İsmail Menteş, ayıların normal şartlarda insanlardan kaçtığını ve tehdit unsuru olmadığını, zarar görmediği süre içinde insanlara saldırmadığını söyledi.

Haberin Devamı

Menteş, Erzurum'un İspir ilçesine bağlı Yeşilyurt köyünde ayı saldırısı sonucu 2 kişinin ölümünün ardından, konuyla ilgili AA muhabirinin sorularını yanıtladı.
Menteş, Anadolu'da yaşayan boz ayıların istisnai durumlar dışında kesinlikle insanlara zarar vermediğini, 'Ayı ve İnsan İlişkisi' konulu araştırmasında da bu konuyu detaylı bir şekilde irdelediğini belirtti.
Ayının sonuçta bir canlı olduğunu dile getiren Menteş, “Nasıl insanlar, çeşitli sebeplerden dolayı strese girerek agresifleşebiliyorsa ayılarda da durumun aynı olduğunu gözlemledik” dedi.

“AYI İNSANLARDAN KAÇAR”

Bir ayının çok istisnai durumlar dışında insanlara saldırmayacağını vurgulayan Dr. Menteş, şöyle devam etti:
“Kastamonu'da bin 500 ila bin 600 arasında ayı popülasyonu var. Ayının Türkiye'de yaşam alanları Artvin ile Bolu arasındaki coğrafya. Erzurum'da da ayı var ancak, Karadeniz'deki kadar fazla değil. Ayılar genellikle sonbaharda kendi yaşam alanlarının dışına çıkar. Bolu, Kastamonu, Sinop ve Artvin'e kadar uzanan bölgelerde ayılar istedikleri yiyecekleri kendi yaşam alanlarında bulabildikleri için insanların yaşadığı bölgelere genellikle inmez.
Ancak yiyecek sıkıntısı yaşayan ayı, sonbahar nedeniyle bağ ve bahçelerde meyvelerin bol olması nedeniyle inebilir. Ayı ihtiyacı kadar olan meyveyi, balı veya diğer sebzeleri aldıktan sonra hemen oradan uzaklaşır. Ayı, insanlardan kaçar. Kesinlikle insanlar için tehdit unsuru değildir. İnsan ayıya saldırmadığı sürece ayı zarar vermez.”
Ayıların genç yaşta otçul, ilerleyen yaşta ise hem otçul hem etçil olduğuna da dikkati çeken İsmail Menteş, bildiği kadarıyla Erzurum'un ayı popülasyonunun az olduğunu ve bölgenin kıraçlığı nedeniyle ayıların, yiyecek bulmakta zorlandıkları dönemlerde insanların yaşam alanlarına girebildiğini söyledi.
Menteş, dünya ve Türkiye verilerine göre, hiçbir ayının normal yaşam sürecinde insana saldırmayacağını ve zarar vermeyeceğinin altını çizdi.

“AYILAR STRESE GİRİNCE AGRESİFLEŞİYOR”

Ayıların her dönemde olmasa da zaman zaman çiftleşme sorunları yaşadığını, bunun için de strese girdiğini dile getiren Menteş, şunları kaydetti:
“Ayı çiftleşme sorunu yaşarsa strese girer, yiyecek bulamazsa strese girer, yavrusu kaybolursa strese girer, herhangi bir yerinden yaralanırsa strese girer. Strese giren hayvan da dolayısıyla agresifleşir. Agresif bir insanın çevresine verebileceği zarar gibi zarar verebilir. Bu durumlar istisnai durumlardır. Normal şartlarda hiçbir ayı insana zarar vermez. İnsanlar ayıyı taciz etmediği sürece, korkup elindeki silah ya da sopayla kendisini korumak adına da olsa saldırmadığı sürece zarar vermez. Türkiye'deki son 10 yıllık verileri incelediğimizde jandarma ve Milli Parklar ve Doğa Koruma Müdürlüğüne intikal eden verilere göre, ayının insanı öldürdüğü iddia edilen vakalarda, söz konusu hayvanın insan etini yemediğini görüyoruz. Eti için öldürdüyse ayı, o zaman insanı parçalar ve etini de yer. Ama böyle bir durum söz konusu değil.”

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!