Aydınlardan Ortadoğu’da barış için mektup

Güncelleme Tarihi:

Aydınlardan Ortadoğu’da barış için mektup
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 14, 2006 15:00

Ortadoğu'da barış istemiyle bir araya gelen bazı sivil toplum kuruluşları yöneticileri, akademisyen ve yazarların imzasını taşıyan “Yurtta Barış Dünyada Barış” içerikli açık mektup, kamuoyuna açıklandı.

Haberin Devamı

Açık mektup, Taksim Hill Otelinde düzenlenen basın toplantısında imza verenler adına Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) Başkanı Prof. Dr. Türkan Saylan tarafından okundu.

Cumhurbaşkanı, TBMM Başkanı ve Başbakan'a da gönderilecek açık mektupta, şu görüşlere yer verildi:
“Yurtta barış dünyada barış istiyoruz.

Lübnan'da, Filistin'de bütün dünyanın gözleri önünde işlenen cinayetler karşısında susmanın bile suça katılmak sayılacağı şu günlerde, sadece insanların değil, insanlığın katledildiği ve sözün bittiği yerde, Ortadoğu'da katliama varan şiddetin uygulayıcısı İsrail'in, azmettirici ABD'nin ve dayanılmaz vahşet karşısında yaptırımsız ve suskun kalan ülkelerin işlediği tarihsel suça katılmadığımızı, suskun kalarak suçu paylaşmak istemediğimizi bildiriyoruz.
İsrail ve ABD halklarına sesleniyoruz;

Haberin Devamı

Bölgedeki bütün halkların, kendi yurtlarında barış ve özgürlük içinde yaşama hakkı vardır. Ortadoğu'da yaratılan vahşeti ve katliamı durdurun. Tarihin ve insanlığın lanetle anacağı halklardan olmayın. Karşı durun. Sesinizi, insanlığın sesi ile birleştirin.

Cumhurbaşkanımıza, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'ne, TBMM'ye ve tüm yetkili kurumlara sesleniyoruz;
Yurtta Barış Dünyada Barış istiyoruz.

Filistin ve Lübnan halkının yaralarını sarmak, acısını bir nebze de olsa hafifletebilmek için insani ve tıbbi yardımı artırın, hızlandırın. Bölgeye asker gönderilmesi ve benzeri taleplerle Türkiye'yi Ortadoğu'da yaratılan batağa çekmeye çalışan saldırgan güçlerden ve müdahalelerden uzak durun. Hangi gerekçeyle olursa olsun suça katılmayın. Ülkemizi ve halkımızı bu insanlık suçuna ortak etmeyin.”

“TÜRKİYE 'HAYIR' DEMEYİ BİLMELİ”

Prof. Dr. Türkan Saylan, Türk hükümetinin üzerinde ABD, İsrail ve İngiltere'nin baskısı olduğunu düşündüklerini ifade ederek, ”Türkiye'yi bu batağa çekme, yandaş olarak gösterme ve savaşın devam etmesini sağlamaya yönelik baskı var. Türkiye 'hayır' demeyi bilmeli. Türk halkı ve aydınlarının ülkenin böyle bir batağa sürüklenmesinin karşısında olduğunu bilmenizi isteriz” dedi.

Haberin Devamı

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Başkanı Prof. Dr. Gençay Gürsoy da, mektubu gönderdikten sonra TBMM Başkanı, Başbakan ve Dışişleri Bakanı'ndan randevu talebinde bulunacaklarını belirterek, imza vermek isteyenler için açık mektubun internet ortamında da dolaştırılacağını bildirdi.

İsrail ile Lübnan arasında bu sabah itibariyle “tırnak içinde” bir ateşkes ilan edildiğini kaydeden Prof. Dr. Gürsoy, ancak bunun boyutlarının ne olacağının, ateşkese ne oranda uyulacağının bilinmediğini söyledi.

“BÖLGEYE TÜRK ASKERİ GÖNDERİLMEMELİ”

“Asker sayısı telaffuz edilerek Türkiye'nin bölgeye asker göndermesi yönünde beyanatlar verildiğini” ifade eden Prof. Dr. Gürsoy, “Biz, hiçbir koşulda Türkiye'nin bölgede yer almaması, asker göndermemesi gerektiğini düşünüyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Prof. Dr. Gürsoy, bir gazetecinin “Türkiye'nin neden bölgeye asker göndermemesini istiyorsunuz?” sorusuna şu yanıtı verdi:

“Ateşkesin sınırları net değil. İsrail'in saldırılarının sürmesi konusunda endişeler var. Batak diye tabir edilen Orta Doğu'da savaşa girmeye gerek yok. Türkiye, İsrail ve Lübnan'ın alt yapısının yapılmasında, sağlık alanında yardımda bulunabilir ama asker gönderme kesin olarak istemediğimiz bir çözüm.”

Bir gazetecinin, “Böyle bir mektuba neden gerek duyuldu? Hükümet üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmiyor mu?” şeklindeki sorusu üzerine de Prof. Dr. Gürsoy, “Türkiye mayın tarlasına şu ana kadar girmemekle doğru yaptı. Hükümet ilaç yardımı konusunda elinden geleni yapıyor, daha da yapmalı. TTB olarak sağlık ekibi gönderme konusunda Kızılaya başvurduk. Askeri müdahale konusunda bir heveslilik izlenimi alıyoruz. Onun için bu mektubu hazırladık” dedi.

Haberin Devamı

Yazar Adalet Ağaoğlu da, Türkiye'nin bölgeye asker göndermemesi gerektiğini belirterek, “Yurtta Barış Dünyada Barış” diyerek sürekli bu işin peşinde olduklarını vurgulamak istediklerini söyledi.

MEKTUBA İMZA VERENLER

Açık mektupta, yazar Adalet Ağaoğlu, İnsan Hakları Derneği Başkanı Yusuf Alataş, Prof. Dr. Ülkü Azrak, Barış Girişimi Sözcüsü Oya Baydar, Helsinki Yurttaşlar Derneği Başkanı Prof. Dr. Murat Belge, İbrahim Betil, SODEV Genel Başkanı Aydın Cıngı, Yurttaş Girişimi'nden Ergin Cinmen, DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, İstanbul Ticaret Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Aysel Çelikel, Türkiye Bilimler Akademisi üyesi Prof. Dr. Ayşe Erzan, ressam Mehmet Güleryüz, Prof. Dr. Gençay Gürsoy, Prof. Dr. Erdal İnönü, Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu, Ercan Karakaş, Prof. Dr. Erol Katırcıoğlu, İstanbul Barosu Başkanı Kazım Kolcuoğlu, Barış ve Adalet Koalisyonu sözcüsü Tayfun Mater, Doç. Dr. Nuray Mert, Prof. Dr. Türkel Minibaş, eski Başbakanlık İnsan Hakları Danışma Kurulu üyesi Prof. Dr. Baskın Oran, İnsan Hakları Vakfı Başkanı Yavuz Önen, Prof. Dr. Türkan Saylan, Prof. Dr. Burhan Şenatalar, Prof. Dr. Turgut Tarhanlı, KESK Genel Başkanı İsmail Hakkı Tombul, TMMOB Mimarlar Odası Genel Başkanı Bülent Tuna, Üniversite Öğretim Üyeleri Derneği Başkanı Prof. Dr. Tahsin Yeşildere'nin imzası bulunuyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!