Aydınlardan kendileri hakkında suç duyurusu

Güncelleme Tarihi:

Aydınlardan kendileri hakkında suç duyurusu
Oluşturulma Tarihi: Mart 28, 2006 15:24

“Düşünceye Özgürlük 1995-2006” adlı kitapçığa yayıncı olarak imza atan müzisyen Şanar Yurdatapan, gazeteci-yazar Abdurrahman Dilipak ve sosyolog Pınar Selek'in de aralarında bulunduğu 8 kişi, haklarında yasal işlem yapılması için kendilerini savcılığa şikayet etti.

Haberin Devamı

Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesi'ne gelen 8 “aydın”, kendi haklarında Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulundular. Şanar Yurdatapan, adliye çıkışında yaptığı açıklamada, 11 yıl önce yazar Yaşar Kemal'in bu adliyeye gelip yargılanmasıyla bir hareket başlattıklarını hatırlatarak, bunu yeniden canlandırmak zorunda kaldıklarını söyledi.
Büyük umutlarla getirilen yeni Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) eskisi gibi antidemokratik maddeleri içerdiğini öne süren Yurdatapan, yeni yasalar nedeniyle haklarında dava açılan 31 kişinin yazı ve söylemlerinin yer aldığı bir kitapçık hazırlandığını söyledi.

“Düşünceye Özgürlük 1995-2006” adı verilen bu kitapçığa 20 ”aydın”ın yayıncı olarak imza attığını belirten Yurdatapan, bu şekilde düşünce suçu işlediklerini öne sürerek, kendilerini savcılığa şikayet ettiklerini bildirdi. Yurdatapan, “yeni TCK'nın antidemokratik maddelerine karşı sivil itaatsizlik eylemi” gerçekleştirdiklerini belirterek, “Bu yasalar düzeltilsin ya da bizi de hapse atsınlar. Eğer hakkımızda işlem yapılmazsa Hakimler ve Savcılar YüksekKurulu'na savcı hakkında suç duyurusunda bulunacağız” dedi.

Haberin Devamı

“Düşünce Suçuna Karşı Girişim Platformu”nca hazırlanan 18 sayfalık kitapçıkta, yürürlükte olan yasalarda bulunan ve “düşünceyi açıklamayı suç sayan” 16 madde yer alıyor. Kitapçıkta, bu maddeler uyarınca haklarında dava açılan Recep Tayyip Erdoğan, Necmettin Erbakan, Orhan Pamuk, Hasan Cemal, İsmet Berkan, Haluk Şahin, Hrant Dink ve Musa Kart'ın şiir, yazı, söylem ve karikatürlerine yer veriliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!