Aydın Candabak: YÖK Başkanı: ‘Şeytan’ dürttü biri çaldı

Güncelleme Tarihi:

Aydın Candabak: YÖK Başkanı: ‘Şeytan’ dürttü biri çaldı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 18, 1999 00:00

Aydın CANDABAK
Haberin Devamı

YÖK Başkanı Prof. Dr. Kemal Gürüz arıyor. ‘‘Soruları kim, kime çaldı herkesten çok ben merak ediyorum’’ diyor.

‘‘Polis zaten onu araştırıyor’’ diye ekliyor.

Prof. Gürüz, kendisine de günde 30-40 ihbar mektubu geldiğini, ancak imzasız olduğu için, değerlendirmeye değer bulmadığını anlatıyor.

‘‘Siz de dikkate almayabilirdiniz’’ mi demek istiyor diye düşünürken, bu konuya gösterdiğimiz ilgiye ‘‘teşekkür’’ ediyor.

* * *

Bu tür durumlarda, tüm iddiaları ve ihtimalleri her zamankinden çok dikkate almak gerekiyor kanısındayız. Nitekim o düşünceyle ÖSYM'nin işleyişini iyi bildiği belli olan ‘‘telefondaki ses’’in iddialarına yer verdik.

Zaten YÖK Başkanı, soruların çalınmasıyla ilgili olarak iki ihtimal de kendisi veriyor:

‘‘218 bin kişi görev yapıyor sınav organizasyonunda. Bu tür olaylar her an, her yerde olabilir. İnsan olan yerde suç da olur, hata da.

Belki bu olayda da, bir an bir boşluk oldu, birini Şeytan dürttü, sonra da eline-yüzüne bulaştırdı.

Bir ihtimal de, sabotaj... Bizi sabote etmek istediler.’’

* * *

İtirazımız yok. Şeytan da dürtmüş olabilir, biri sabote etmek istemiş de olabilir.

Prof. Gürüz, ‘‘Yine de şükür’’ diyor, ‘‘Ya bir de ertesi sabah, torbayı almaya geldiklerinde farkedilseydi, sonuç daha dramatik olurdu.’’

Neden daha dramatik, açıklıyor:

‘‘1.5 milyon genç salonlarda. Dışarda bir o kadar anne-baba. 6 bin bina, 36 bin salonda onbinlerce görevli. Daha büyük yıkım olurdu.’’

* * *

YÖK Başkanı Prof. Dr. Gürüz, yırtılan sınav torbasını bizzat görmüş. ‘‘32 santim yırtık vardı’’ diyor. Torbanın diğer yanını kendisi yırtmaya kalkmış, ‘‘Hani, bir yere takılıp da mı yırtıldı’’ diye. Mümkünü yok, yırtamamış. Onun için, ‘‘Mutlaka kesici bir aletle kestiler’’ diyor.

Malum ‘‘jilet’’ mi yani?

Gülüyor:

‘‘Onu biz mi söyledik, başkası mı hatırlamıyorum ama, lafın gelişi jilet. Çakı-bıçak da olabilir tabii. Ancak kendi kendine yırtılmadığı muhakkak...

Prof. Gürüz, son olarak ÖSS soru kitapçıklarını çalanların 6 Haziran'da yapılacak sınavdan önce yakalanmasını diliyor. Bunun hem adaylar, hem de görevliler için büyük moral olacağını söylüyor.

Bu dileğe, biz de katılıyoruz.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!