Ay 1 yılda tozdan oluştu

Güncelleme Tarihi:

Ay 1 yılda tozdan oluştu
Oluşturulma Tarihi: Eylül 27, 1997 00:00

Haberin Devamı

Dünyanın biricik uydusu Ay'ın esrarı çözülüyor. Japon ve Amerikalı bilim adamlarına göre Ay, 4.5 milyar yıl önce şiddetli bir çarpışma sonucu dünyadan kalkan toz bulutundan oluştu. O zaman dünyaya şimdikinden 20 kez daha yakın olan Ay, oluşumunu bir yıl gibi kısa bir sürede tamamladı.

Colorado Üniversitesi bilim adamları ve Tokyo Teknoloji Enstitüsü araştırmacılarından Sigeru Ida'nın Nature Dergisi'nde yayınlanan makalelerine göre Ay, günümüzden yaklaşık 4.5 milyar yıl önce oluştu. Dünyaya Mars gezegeninin üç misli büyüklüğünde bir başka gök cisminin çarpması sonucu, uzayda kalın bir toz tabakası meydana geldi. Toz kütleleri dünyanın etrafında dönerken, parçaciklar toplanarak Ay'ı oluşturdular. Bilim adamlarının bilgisayarda yaptıkları hesaplara göre Ay, en fazla bir yılda bugünkü boyutuna ulaştı. Ay, ilk oluştuğunda dünyaya şimdikinden neredeyse 20 kez daha yakındı. Dünyaya yaklaşık 22 bin kilometre uzaklıkta olan Ay, o zamanlar yeryüzünden devasa boyutlarda görünüyordu. Zamanla Ay'ın yörüngesinde meydana gelen değişiklik sonucunda, dünya ile Ay'ın arasındaki uzaklık yaklaşık 385 bin kilometreye ulaştı.

Günümüzde Ay, hala romantizmin başrol oyuncularından biri. Bilimadamları her ne kadar Ay'ın oluşumuna bilimsel bir ışık tutmaya ihtiyaç duysalar da insanoğlu, yarattığı gel-gitlere, dolunay stresine rağmen Ay'ın gizemli büyüsünü hep hissedecekler.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!