'Avşar'ın ailesi soykırıma uğradı'

Güncelleme Tarihi:

Avşarın ailesi soykırıma uğradı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 22, 2008 07:33

TARİH öğretmeni ve yazar Cezmi Yurtsever, ‘Belgeler 1915’i Aydınlatır’ konulu fotoğraf ve belgeler sergisine, Ermeni mezalimi mağduru olduğunu öne sürdüğü Hülya Avşar’ı da davet etti.

Haberin Devamı

Yurtsever, Adana Büyükşehir Belediyesi önünde Osmanlı arşivinde bulunan Türklerin Toplu Göç Haritası’nı kamuoyuna gösterdi. Haritanın 1916 yılında Osmanlı Aşiretler Muhacirler Umum Müdürlüğü tarafından çizildiğini iddia eden Yurtsever, şöyle konuştu:

“Bu harita 1915 yılı nisan ve mayıs aylarında gelişen Rus ordusunun Van kentini ele geçirip Sivas önlerine kadar geldiği bir zamanda Ermeni silahlı komitacıların baskı ve toplu katliamlarından kurtulmak için Türk yurttaşlarının toplu göç yapmaları hakkında. Anadolu dört bölgeye ayrılarak göç yolu üzerinde konaklama, iaşe merkezleri, muayene yerleri, hastaneler, yetim evleri kuruldu. Haritada 1916 yılı ekim ayı itibariyle Ermeni silahlı komitacıların baskısından kaçan yurttaşların sayısının 700 bini bulduğu, bu rakamların 1916 yılı sonuna kadar 1 milyona ulaştığı bilgisine ulaştım.”

VALİ ATIŞ, YAŞAR KEMAL VE HÜLYA AVŞAR’I DAVET 

Yurtsever, Vali İlhan Atış’la özel görüşmelerinde, Ardahan’da yaşayan ailesinin 1918 yılında içinde Ermeni silahlı komitacılarının saldırısına uğradığı ve yakınlarını kaybettiği hakkında tarihi bilgiler verdiğini söyledi. Yurtsever, sinema oyuncusu Hülya Avşar ile yazar Yaşar Kemal’in ailelerinin de aynı durumdan etkinlendiğini ileri sürerek sergiye davet etti. Yurtsever, şunları söyledi:

“Sayın Hülya Avşar’a kökenleri ve yaşanan olaylarla ilgili bilgi vermek isterim. Avşar’ın soyu Türkmen aşiretinden geliyor. Ardahan’da yaşayan ailesi 1918 olaylarında saldırıya uğramıştır. Ayrıca, yaptığım araştırmalarda Yaşar Kemal’in aşiretinin de 1915 olayları sonrası Van’ın Erciş yöresinden ‘muhacir’ olarak Çukurova’ya geldiğini tespit ettim. Babasının Ceyhan nehri kıyısındaki mezar taşında da Osmanlıca ‘Van Muhaciri’ yazdığını gördüm. Sayın Yaşar Kemal’i, Hülya Avşar’ı 1915 olayları mağduru babasının mezarını ziyaret etmeye, tarihi gerçekleri açıklamaya davet ediyorum.”

Yurtsever, serginin 21- 28 Nisan'da gezilebileceğini de belirtti.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!