Avrupa'yı İspanya'ya şikayet ettik

Güncelleme Tarihi:

Avrupayı İspanyaya şikayet ettik
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 23, 1998 00:00

Haberin Devamı

İspanya Başbakanı Aznar'la 1.5 saat görüşen Başbakan Yılmaz, Avrupa Birliği'nin Türkiye'ye karşı tutumunun ‘‘haksız ve kabul edilemez’’ olduğunu aktardı. Aznar da, AB ile ilgili pek çok sorunun olduğunu, ancak çalışmaya devam edilmesi gerektiğini söyledi.

Başbakan Mesut Yılmaz'ın ‘‘Aramızda hiçbir sorun olmayan ülke’’ diye nitelendirdiği İspanya ile Türkiye arasında ‘Ortak Eylem Planı’ imzalandı. Türkiye ile İspanya arasındaki ilişkilerin her alanda geliştirilmesi amacıyla hazırlanan plana, Başbakan Mesut Yılmaz ve İspanya Başbakanı Jose Maria Aznar imza koydu.

Heyetlerarası görüşmelerden ayrı olarak başbaşa 1,5 saat görüşen Yılmaz ve Aznar, ilişkilere kapsamlı bir ivme kazandırmak konusunda görüşbirliği sağladıklarını kaydettiler. Yılmaz imza töreninde, iki ülke ilişkilerinin ekonomik, siyasi ve kültürel alanlarda gelişiminin hedeflendiğini belirtti. İki ülke başbakanlarının yılda bir kez görüş alışverişinde bulunmak üzere biraraya gelmesini kararlaştırdıklarını kaydeden Yılmaz, şu bilgiyi verdi:

‘‘İspanya'dan Türkiye'ye başbakan düzeyinde gerçekleşen bu ilk ziyaretin ve Sayın Aznar ile uzun geçmişe dayanan dostluğumuzun, 2 ülke ilişkilerinin gelişmesinde önemli bir fırsat oluşturacağına inanıyorum.’’

ORTAK YATIRIMLAR

Aznar ile ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi için belli projeler üstünde durduklarını açıklayan Yılmaz, bu projelere destek vermeyi planladıklarını kaydetti. Karma Ekonomik Konseyi toplantısının, Ekim ayında Madrid'de yapılacağını belirten Yılmaz, Türk ve İspanyol işadamlarının temaslarının da ilişkilerin gelişmesine katkı sağlayacağını söyledi. Yılmaz, Eylül ayında, ortak yatırımların ele alınacağı bir çalışma grubu toplantısının Türkiye'de yapılmasının kararlaştırıldığını da belirtti.

Başbaşa görüşme sırasında, Türkiye-AB ilişkilerinin de gündeme geldiğini belirten Yılmaz, Aznar'a, AB'nin Türkiye'ye karşı olan ‘haksız ve kabul edilemez’ tutumunu ilettiğini söyledi.

Aznar da Türkiye-AB ilişkilerindeki son duruma değinerek, ‘‘Türkiye ile İspanya, NATO'da müttefikler. Bu işbirliğinin, AB ile ilgili konularda da devam edeceğine inanıyorum’’ diye konuştu. Aznar, AB'nin Türkiye'ye, diğer aday ülkelerden farklı şartlar uygulamasının söz konusu olmadığını belirterek, AB ile ilgili pek çok sorunun olduğunu, ancak çalışmaya devam edilmesi gerektiğini söyledi.

DEMİREL KABUL ETTİ

Aznar, ‘‘Ortak Eylem Planı’’nı imzaladıktan sonra Köşk'e çıkarak Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel ile görüştü. Demirel, İspanya Kral ve Kraliçesi'ni en yakın zamanda Türkiye'de görmek istediklerini de söyledi. Aznar da Türkiye'yi ilk ziyaret eden İspanyol Başbakanı olmasını ve Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 75. yıldönümü kutlamalarını, ‘‘İki mutlu olayın aynı zamanda gerçekleşmesi’’ şeklinde tanımladı. Aznar, ‘‘Gelecek yıl Osmanlı İmparatorluğu'nun 700'üncü yılını kutlayacaksınız. Bunun İspanya'da da bir faaliyetle dile getirilmesini istiyoruz’’ dedi.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!