Avrupa Parlamentosu seçimlerine doğru

Güncelleme Tarihi:

Avrupa Parlamentosu seçimlerine doğru
Oluşturulma Tarihi: Nisan 17, 2014 11:18

Almanya'da AP seçimlerinde 25 partiden 1053 aday yarışacak.

Haberin Devamı

Almanya'da 25 Mayıs'ta yapılacak Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerinde 1053 aday yarışacağı bildirildi.

Almanya Federal Seçim Komisyonu Başkanı Roderich Egeler, Federal Basın Merkezi'nde düzenlediği basın toplantısında, AP seçimlerinde nüfus olarak Avrupa Birliği'nin (AB) en büyük ülkesi Almanya'dan 96 adayın seçileceğini söyledi. Seçimlerde 25 partiden 1053 adayın yarışacağını ifade eden Egeler, toplam 61,4 milyon kişinin de oy kullanacağına dikkati çekti.

Egeler, bunun yanı sıra Almanya'da yaşayan yaklaşık 2,9 milyon diğer AB ülkesi vatandaşlarının da sandık başına gideceğini ifade etti. AP seçimlerinde adaylar hakkında bilgi veren Egeler, Avrupa Parlamentosu'na 2009 yılında seçilen 72 milletvekilinin değişik partiler tarafından yeniden aday gösterildiğini kaydetti.

Kadın adayların oranının yüzde 31,1 olduğunu, bu oranın 2009 yılında yüzde 29,4 olarak gerçekleştiğini belirten Egeler, en geç adayın “Die Partei” adlı partiden 18 yaşında, 89 yaşında olan en yaşlı adayın da “İş, Çevre ve Aile” adlı partiden aday gösterildiğini belirtti.

Almanya'da Anayasa Mahkemesi tarafından yüzde 3'lük seçim barajının kaldırılmasından dolayı küçük partilerin AP'de sandalye kazanma şansının arttığına işaret eden Egeler, 2009 yılında yüzde 3'lük barajın olmaması durumunda 7 değişik partiden 8 adayın AP'ye girebilme olanağına sahip olacağını kaydetti.

Seçimlerde yaklaşık 130 bin oy veya yüzde 0,5 oy oranının AP'de bir sandalye kazanma imkanı verebileceğini ancak bunun seçimlere kaç kişinin ve ne kadar partinin katılacağı gibi çeşitli unsurlara bağlı olduğuna işaret eden Egeler, aşırı sağcı Almanya'nın Milliyetçi Demokratik Parti'nin (NPD) 2009 yılında AP seçimlerine katılmadığına işaret etti.

Egeler, 2009 yılındaki oy oranlarını korumaları durumunda “Özgür seçmenler” (Freie Waehler) partisi 2, Hayvan Hakları Koruma Partisi, Aile Partisi, Korsanlar Partisi, Ökolojik Demokratik Parti ÖDP), Emekliler Partisi ile aşırı sağcı “Republikaner” adli partinin 1'er sandalye alabilecek durumda olduğu kaydetti.


Partilerin listelerinde Türk kökenli adaylar da bulunuyor

Avrupa Parlamentosu seçimlerde Türk kökenliler de çeşitli partilerin aday listelerinde yer aldı.

Sosyal Demokrat Parti (SPD) İsmail Ertuğ, Teslime Acar, Menderes Candan ve Nesrin Jasmin Öcal'ı, Hıristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) Ali Yarayan ve Ezhar Cezairli'yi, Hristiyan Sosyal Birlik Partisi (CSU) Ozan İyibaş'ı ve Hür Demokrat Parti (FDP) de Hülya Wieland'ı AP seçimlerinde aday gösterdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!