Avrupa’nın en pahalı veterinerleri İngiltere’de

Güncelleme Tarihi:

Avrupa’nın en pahalı veterinerleri İngiltere’de
Oluşturulma Tarihi: Şubat 05, 2000 00:00

Haberin Devamı

İNGİLTERE'deki hayvan sahipleri, veterinerlerine diğer Avrupa ülkelerindeki hayvanseverlere göre çok daha yüklü paralar ödüyorlar.

Veteriner ücretleri 1993 yılından bu yana İngiltere'de %40 oranında artış gösterdi. Bir kedi sahibi, kedisinin tüm yaşamı boyunca ortalama veteriner masrafı olarak, 6 milyar 800 milyon lira ödemek durumunda. Aynı şekilde bir köpek sahibi için de ortalama rakam 9 milyar 50 milyon lira.

Bir köpeğin kırık ayağının tedavi edilmesi 905 milyon lira. Ve bu kırık, kalça kemiğine kadar çıkmışsa, ücret 1 milyar 350 milyon liraya kadar da yükselebiliyor.

Ücretler Avrupa ülkeleri arasında büyük farklılıklar gösteriyor. Örneğin bir ötenazi için, İngiliz veterinerler 86 milyon lira alırken, aynı prosedürler için Alman veterinerler 53 milyon, İspanyol veterinerler ise 18 milyon lira talep ediyorlar.

Bir köpek yavrusuna aşı yapmak İngiltere'de 46 milyon lira, Fransa ve İspanya'da 25 milyon lira. Yine aşı yapmak, ama bu sefer bir kedi yavrusuna söz konusu olunca, Fransa 29 milyon, İspanya 18 milyon, Almanya ise 49 milyon lira talep ediyor. Aynı işlem için İngiltere'de istenen ücret ise 64 milyon lira.

Jorge Herrera, ‘‘Britanya veterinerlerinin Avrupa'nın en pahalı veterinerleri olduğu şüphesiz’’ diyor. Herrera, Costa Del Sol'da bulunan Calahonda'da çalışan İspanyol bir veteriner.

'Dogs Today' dergisinin editörü Beverley Cuddy, ‘‘Veteriner ücretleri kesinlikle çok yüksek’’ diyor. Bu yüksek fiyatları da İngilizlerin karakterlerine bağlıyor. ‘‘Onlar şikayetlerini rahat rahat dile getiremedikleri için böyle bir sonuç doğuyor’’ diyor. Guildford'lu Sue Williams, ‘‘Gerçekten şoke oldum’’ yorumunda bulunuyor. Onun bu şaşkınlığının nedeni, King Charles Spaniel'inin kırık bacağı için yapılan tedavi sonrası, veterinere tam 725 milyon lira vermek zorunda kalması.

İLAÇ FİYATLARI DA FARKLI

Veterinerlerin senelik kazançları 36 milyar 200 milyon lira ile 90 milyar 500 milyon lira arasında değişiyor.

En gözde reçete ilaçları ağrıkesici ve antibiyotikler. Kurt ürünleri ve pire yokediciler de en çok kullandıkları, tavsiye ettikleri ürünlerin başında geliyor.

Fakat bu ürün fiyatları arasında da İngiltere yine farklılık gösteriyor. Örneğin pire spreyi. Fransa'da 250 ml'si 11 milyon 500 bin lirayken, İngiltere'de 23 milyon lira ödüyorsunuz aynı ürüne. Çünkü hala reçeteli ilaç kapsamında satılıyor.

Müşteri Grupları Federasyonu'ndan Stuart Coverley, konu ile ilgili olarak ‘‘İnsanlar ihtiyaçları olandan fazlasını ödüyorlar. Ama tedavi almadan önce mutlaka ücret kıyaslaması yapmalıdırlar’’ diyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!