Avrupa Birliği 5'inci kez genişliyor

Güncelleme Tarihi:

Avrupa Birliği 5inci kez genişliyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 12, 2002 11:16

Avrupa Konseyi Aralık 1997’de Lüksemburg Zirvesi’nde, genişlemeyi olası kılan süreci başlatmıştır. Bu süreç aşağıda belirtilen onüç ülkeyi içine almaktadır: Bulgaristan, Kıbrıs, Çek Cumhuriyeti, Estonya, Macaristan, Latvia, Litvanya, Malta, Polonya, Romanya, Slovak Cumhuriyeti, Slovenya ve Türkiye. AB böylece 5'inci kez genişlemiş oluyor.

Avrupa Konseyi Lüksemburg’da genişleme sürecinin özellikle aşağıdakileri içermesini kararlaştırmıştır:

- 12 Mart 1998’de başlatılmış olup, on orta Avrupa ülkesini, Kıbrıs ve Türkiye’yi biraraya getiren, çok taraflı bir çerçeve olan Avrupa Konferansı;

- 30 Mart 1998’de başlatılmış olup, on orta Avrupa ülkesini ve Kıbrıs’ı kapsayan katılım süreci;

Avrupa Komisyonu’nun tavsiyesi üzerine 31 Mart 1998’de altı ülke ile açılmış olan katılım müzakereleri: Kıbrıs, Çek Cumhuriyeti,Estonya, Macaristan, Polonya ve Slovenya.

Malta 1996’da ‘dondurmuş’ olduğu üyelik başvurusunu Ekim 1998’de tekrar yürürlüğe koymuştur. Avrupa Konseyi Aralık 1999’da Helsinki’deki Zirvesinde katılım sürecinin kapsamlı niteliğini teyid etmiş ve Avrupa Komisyonu’nun tavsiyesine dayanarak altı aday ülkeyle daha resmi katılım müzakerelerini başlatmaya karar vermiştir: Bulgaristan, Latvia, Litvanya, Malta, Romanya ve Slovak Cumhuriyeti. Bu altı ülke ile katılım müzakereleri 15 Şubat 2000’de resmen açılmıştır. Avrupa Konseyi Helsinki’de, Türkiye’nin diğer aday ülkelere uygulanan aynı kriterlere göre Birliğe katılma yolunda bir aday olduğunu da teyid etmiştir.

AB, şimdiden başarılı bir genişleme geçmişine sahiptir. Avrupa Kömür ve Çelik Topluluğu’nun (AKÇT) kurulmasına ilişkin Paris Anlaşması (1951) ile Avrupa Ekonomik Topluluğu’nun (AET) ve EURATOM’un kurulmasına ilişkin Roma Anlaşması (1957) altı kurucu üye tarafından imzalanmıştır: Belçika, Fransa, Almanya, İtalya, Lüksemburg ve Hollanda. AB bundan sonra ardarda dört genişleme sürecinden geçmiştir:

1973 Danimarka, İrlanda ve Birleşik Krallık
1981 Yunanistan
1986 Portekiz ve İspanya
1995 Avusturya, Finlandiya ve İsveç
.

Ancak, AB’nin bugün karşı karşıya olduğu genişleme, aday sayısı, yüzölçümü (yüzde 34 artış), nüfus (105 milyon artış)1 ve değişik tarih ve kültürlerin zenginliği dikkate alındığında, kapsam ve çeşitlilik açısından benzersiz olduğu için, eşsiz bir meydan okuma niteliğindedir. Üçüncü ülkeler genişlemiş bir Avrupa Birliği’nden önemli ölçüde yarar sağlayacaklardır. Yalnızca mevcut Üye Devletlerde değil, ancak aynı zamanda genişlemiş Birliğin Tek Pazarında da tek bir dizi ticaret kuralı, tek bir tarife ve tek bir dizi idari usul uygulanacaktır. Bu durum üçüncü ülke işletmecilerinin Avrupa’da iş yapmasını basitleştirecek, ticaret ve yatırım koşullarını iyileştirecektir.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!