Avcılar'da FAY AVI

Güncelleme Tarihi:

Avcılarda FAY AVI
Oluşturulma Tarihi: Mart 07, 2000 00:00

Haberin Devamı

Avcılar Belediyesi, fay hattı peşine düştü. Jeofizik Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Oğuz Gündoğdu'nun başkanlığında, Arar gemisiyle yapılacak sığ-sismik çalışmasına önümüzdeki günlerde başlanacak. Sorunun cevabı ise, bir buçuk ay sonra alınacak.

Avcılar'da fay var mı, yok mu? Nihayet bu sorunun veriliyor. Hem de bir buçuk ay gibi kısa bir süre sonra. Çünkü Avcılar Belediyesi, ilçenin kara ve deniz zemininde fay olup olmadığını araştırmak için kolları sıvadı. Belediye Başkanı Mustafa Değirmenci, geçtiğimiz hafta Jeofizik Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi Başkanı Oğuz Gündoğdu'yla birlikte Ankara'ya gitti. Gerekli temaslarda bulundu. Başlatılan proje kapsamında önümüzdeki günlerde Arar gemisiyle yapılacak sığ-sismik araştırmasının startı verilecek. Gündoğdu'nun başkanlığında bir ekip Avcılar'ın hem kara hem de deniz şeridini inceleyecek.

Çalışma hakkındaki bilgiyi Gündoğdu verdi. Depremden sonra Avcılar'da karada fay olduğuna dair enerji boşalması gözlediklerini yineleyen Gündoğdu, şunları söyledi:

‘‘Bunlar gözleme dayalı sonuçlardı. Ama Prof. Dr. Mustafa Erdik grubunun yayınlandığı kayıtlar gözlemlerimizi doğruladı. Bilimsel olarak artık şu kesin: Deprem dalgaları Avcılar'a gelince büyümüşler. Şimdi bu sorunun kaynağını araştıracak ve kesin olarak belirleyeceğiz. Sığ-sismik çalışması hem karada, hem de Arar gemisiyle Küçükçekmece Gölü ve Marmara Denizi'nde yapılacak. Resmi başvuru yapıldı. Çalışmayı da en geç bir buçuk ay içinde tamamlamayı planlıyoruz.’’

Yerleşilmemesi gereken cadde ve sokaklar

Bilim adamları Avcılar'da fay olup olmadığını araştırırken, İTÜ'nün 1997'de hazırladığı yerleşime uygunluk haritasına da uyulmadığı ortaya çıktı.

Geçtiğimiz ay Hürriyet İstanbul'da da yayımlanan bu haritada Avcılar üç bölüme ayrılıyordu: Yerleşmeye uygun alanlar (Denişköşkler, Merkez, Gümüşpala Mahallesi), önlem alınarak yerleşilecek alanlar (Ambarlı, Cihangir) ve asla yerleşilmemesi gereken alanlar (Marmara Denizi ve göl sahili). Oysa ilçe yerleşim haritası incelendiğinde İTÜ'nün bu uyarısına uyulmadığı görülüyor. İTÜ'nün üçüncü bölge dediği bu alanların imara açıldığı, cadde ve sokakların yükseldiği görülüyor.

Yerleşilmemesi gereken alanda bulunan cadde ve sokaklar şunlar:

Gümüşpala Mahallesi'nde: İskeçe ve Kuruçeşme Caddesi. Şen, Hatun, Hamidiye, Badem, İdare, İncebey, Çiroz, İncebel, Çapari, Göl, Aytaç sokaklarıyla, Hacıbey ve Gümüş sokaklarının yarısı.

Deniz Köşkler Mahallesi'nde: Köşk Caddesi. Bahadır, Tunç, Pirinç, Güneş, İpek, İnce, İskele, Deniz, Rıhtım, Marmara ile Altuner ve Bayır sokaklarının doğusu.

Ambarlı Mahallesi'nde: Liman Caddesi'nin güneyi ve Sahil Yolu. Yalı, Engin, Huzur sokaklarıyla Meltem ve Cami sokaklarının güneyi.

Avcılar tartışmaya neden oldu

Avcılar'ın neden yıkıldığı sorusuna çok çeşitli cevaplar veriliyor: Fay hattı, kötü zemin, kalitesiz inşaat ya da eğimli arazi. Avcılar'ı ilk gündeme getirenlerden biri Oğuz Gündoğdu'ydu. Gündoğdu'nun ‘‘Avcılar'da fay hattı’’ endişesini Hürriyet İstanbul, ‘‘O gece ne oldu?’’ manşet haberiyle duyurmuştu. Şimdi tartışmaya İstanbul Teknik Üniversitesi'nden Prof.Dr. Aral Okay da katıldı. Okay, geçen perşembe Radikal Gazetesi'ne verdiği demeçte şunları söyledi: ‘‘Güngören ve Bahçelievler gibi semtlerdeki binaların inşaat kalitesi daha iyi değil. Avcılar'ın daha çok sallanması ilçenin Küçükçekmece ve Marmara Denizi'ne doğru eğimli topografyasından kaynaklanıyor.’’ Okay Avcılar'ın hemen boşaltılması gerektiğini de savunmuştu. Okay'a eleştiri Oğuz Gündoğdu'dan geldi. Okay'ın depremde meydana gelen yıkımı eğime bağlamasını eleştiren Gündoğdu ‘‘Sayın Okay, Avcılar'daki denize doğru eğimi tek tehlike unsuru gibi gösteriyor. O zaman insanın içinden Tekirdağ'a hiç gitmedin mi demek geliyor. Avcılar dışında daha dik ve meyilli yerler var ve buralarda hiç bina yıkılmadı. Bilimsel sonuçlara dayanmayan bu açıklamaları yaparken Avcılar halkının tedirginliğini gözönünde tutmak gerek’’ dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!