Avcı gözaltında

Güncelleme Tarihi:

Avcı gözaltında
Oluşturulma Tarihi: Şubat 21, 1998 00:00

Haberin Devamı

Susurluk olayı ve Köstebek davasının kilit ismi Emniyet İstihbarat eski Daire Başkan Vekili Hanefi Avcı, dün gözaltına alındı. Genelkurmay Başkanlığı ve MİT'in suç duyuruları üzerine dün Ankara DGM'nin Yedek Hakimi Yarbay Tanju Güvendiren, savcı Nuh Mete Yüksel'in talebiyle Avcı hakkında gıyabı tutuklama kararı çıkarttı.

Kararın üzerinden birkaç saat geçmeden Hanefi Avcı, Ankara Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi tarafından gözaltına alındı. Avcı hakkında ‘Devlet sırlarını ifşa’ ve ‘Ordunun manevi şahsiyetine hakaretten’ gıyabı tutuklama kararı verildiği ve bugün DGM'ye çıkarılacağı bildirildi. İfadesi alınan Avcı geceyi Ankara Emniyeti'nde geçirdi.

Bugün DGM'ye çıkarılacak Avcı hakkında 11 yıla kadar hapis istemiyle dava açılabilecek. Avcı'nın, tutuklu veya tutuksuz yargılanmasına bugünkü duruşmada karar verilecek. Avcı hakkındaki davanın önümüzdeki hafta açılması bekleniyor.

26 AY KIDEM YOK

Bu arada hakkında açılan iki ayrı idari soruşturmadan dolayı Avcı'ya 26 ay kıdem durdurma cezası verildi. Hakkında adli soruşturma da açılan Avcı, halen süren bir başka idari soruşturmada kusurlu görülürse, meslekten ihracı gündeme gelecek. Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'ndan belge sızdırdığı iddiasıyla yargılanan Kadir Sarmusak'ı azmettirdiği gerekçesiyle hakkında idari soruşturma açılan Avcı'ya, Yüksek Disiplin Kurulu tarafından 16 ay kıdem durdurma cezası verildiği öğrenildi. Yüksek Disiplin Kurulu, halen ‘açıkta’ bulunan Avcı'ya, 32. Gün programından dolayı da, 10 ay kıdem durdurma cezası verdi. Avcı hakkında son olarak, ATV'de yaptığı açıklamalar dolayısıyla idari soruşturma açıldı. Soruşturma sonunda Avcı'nın, ‘yetkili amirinin onayı olmadan görev konusuyla ilgili açıklamada bulunmak’ fiiline muhalefet ettiği tespit edilir ve aynı kanaat Yüksek Disiplin Kurulu üyelerince de paylaşılırsa, kendisine meslekten ihraç cezası da verilebilecek.

Öte yandan, yaptığı açıklamalarda, ‘devletin askeri kuvvetlerini tahkir ve tezyif’ fiilini düzenleyen TCK'nın 159. maddesi ile ‘Resmi sıfatlılara görevlerinden dolayı sövme ve hakaret’ fiilini düzenleyen TCK'nın 266. maddesine muhalefet ettiği gerekçesiyle de, Avcı hakkında adli soruşturma açıldığı öğrenildi. TCK'nın 159. maddesi 1-6 yıl arasında, 266. maddesi ise 2-8 ay hapis cezasını öngörüyor.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!