Atlantis Dünya’ya döndü

Güncelleme Tarihi:

Atlantis Dünya’ya döndü
Oluşturulma Tarihi: Eylül 29, 2006 00:00

Uluslarrası Uzay İstasyonu’nun inşası için 12 gün önce yola çıkan Atlantis uzay mekiği sorunsuz bir şekilde yere indi. “Mükemmel” olarak değerlendirilen iniş ile NASA yöneticileri derin bir nefes aldı. Üst üste gerçekleşen sorunsuz uçuşlar uzay istasyonun geleceği hakkındaki şüpheleri ortadan kaldırırken NASA’ya da eski prestijini geri kazandırıyor.

Haberin Devamı

2003’te gerçekleşen Columbia faciasından sonra Uluslararası Uzay İstasyonu’ndaki çalışmalar askıya alınmıştı. Yaklaşık 12 gün önce fırlatılan Atlantis uzay mekiği, uzay istasyonun yarım kalan inşasına devam etmek üzere faciadan bu yana gönderilen ilk uzay mekiği olmasından dolayı NASA’yı endişelendiriyordu. Gergin geçen görev boyunca önemli bir sorun yaşanmadı ve sonunda Atlantis güvenli bir şekilde yere indi.

 

Atlantis’in 6 mürettebatı 12 gün süren görev boyunca üç uzay yürüyüşü gerçekleştirdi. Bu uzay yürüyüşleriyle uzay araştırmaları tarihinde yeni bir rekora da imza atıldı. Atlantis astronotları büyük bir parçayı en az sayıdaki uzay yürüyüşleriyle monte ettiler.

 

Haberin Devamı

Atlantis’in uçuşuyla beraber 4 yıl ara verilen UUİ inşasına tekrar başlanıldı. 17 tonluk bir jeneratörün taşındığı uzay istasyonuna ayrıca güneş enerjisi panelleri de taşındı. Bu paneller, uzay istasyonunda kurulacak olan 4 parçanın ikincisi olma özelliği taşıyor. Panellerin toplam uzunluğu 73 metreye varacak. Bu paneller tamamen kurulup işler hale geldiğinde istasyon iki kat daha verimli bir şekilde enerji üretebilecek.

 

2003’te gerçekleşen Columbia kazasından bu yana büyük bir baskı altında olan NASA, başarılı geçen son üç uçuşla özgüvenini yeniden kazanıyor. NASA, 100 milyar dolarlık Uluslararası Uzay İstasyonu’nun yapımı için 14 uçuş daha gerçekleştirecek. Bir sonraki uçuşun Aralık ayında gerçekleşmesi bekleniyor. UUİ’nin 2010’a kadar tamamlanması planlanıyor. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!