Ateş sınırı aştı

Güncelleme Tarihi:

Ateş sınırı aştı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 10, 2012 00:00

Suriye’de muhaliflere sıkılan kurşunlar dün Türkiye’ye ulaştı. Suriye ordusu ile muhalifler arasındaki çatışmadan kaçan 100 kadar kişi Türkiye sınırına akın etti. Kilis’e getirilen 21 yaralıdan 2’si hayatını kaybetti. Konteyner kentte görevli Türk tercüman ve polis de serseri kurşunlarla yaralandı.

Haberin Devamı

SURİYE’de Esad rejimine karşı bir yılı aşkın süredir devam eden isyan ateşi Türk sınırını aştı. Dün saat 03.30’dan itibaren Suriye’nin Azez ilçesi ile Esselame Sınır Kapısı arasında, Suriye güvenlik güçleri ile muhalifler arasında çatışma çıktı. Çatışma sesleri, Kilis’ten duyuldu. Çatışmaların ortasında kalan bir bölümü yaralı yaklaşık 100 Suriyeli, günün ilk ışıkları ile birlikte Öncüpınar Sınır Kapısı yakınında bulunan mayınlı alandan Kilis’e geçmeye başladı.

ERDOĞAN: SINIR İHLALİ OLMUŞTUR. GEREKEN ADIMLARI ATACAĞIZ

Yazılı açıklama yapan Kilis Valiliği, çatışmada yaralanan 21 Suriyeli’nin Türkiye’ye sığındığını, yaralılardan 2’sinin öldüğünü bildirdi. Seken kurşunlardan Öncüpınar Gümrük Sahası Hac Konaklama Tesisleri’ndeki konteyner kentte görevli polis memuru Ali Kaplan ile Sevgi Topal adı tercüman ile 2 Suriyeli mültecinin de yaralandığı açıklandı. Bu arada çatışmalar nedeniyle sınırın öte yanında çıkan yangının Türkiye topraklarına sıçramaması için önlem alındı.

Haberin Devamı

Valilik, Türk güvenlik güçlerinin Suriye’deki çatışmaya müdahale etmediğini belirtirken, Öncüpınar Sınır Kapısı’na Türk tarafından geçişlerin durdurulduğunu açıkladı. Bazı Suriyeliler güvenlik barikatlarını aşarak Suriye sınırına gidip, yakınlarına yardımcı olmaya çalıştı. Polis takviye ekip isteyerek konteyner kentten çıkmaya çalışan Suriyeliler’i engelledi. Dün itibariyle Türkiye’ye sığınan Suriyelilerin sayısı 24 bin 246 kişiye ulaştı.

SİLAH SESİ DUYAN SINIRA KOŞTU / WEB TV

Bir günde 155 ölü

Suriye-Lübnan sınırında çıkan çatışmada ise bir Lübnanlı kameraman öldü. Lübnan’ın El Cedid televizyonunda görev yapan kameraman Ali Şaban’ın Vadi Halid bölgesinde çıkan çatışmada çapraz ateşte kaldığı belirtildi. Suriye genelinde dünkü olaylarda en az 155 kişinin öldüğü açıklandı. Humus’un Baalba mahallesinde 22 kişinin kurşuna dizildiği ileri sürüldü. Devlet Başkanı Beşar Esad’ın evinin bulunduğu Şam’ın Maliki bölgesinden çatışma sesleri geldiği iddia edildi.

Annan bugün Hatay’da

BM ve Arap Birliği’nin Suriye özel temsilcisi Kofi Annan bugün Hatay’a gelerek Türkiye’ye sığınan Suriyelilerin kaldığı kamplarda incelemelerde bulunacak. Yarım gün sürecek ziyaretin ardından Annan’ın Suriye ile ilgili temaslar çerçevesinde İran’a geçmesi bekleniyor. Ziyarete Amerikalı senatörler John McCain ve Joe Lieberman’ın da katılması bekleniyor.

Haberin Devamı

Dışişleri Bakanlığı:10 Nisan kadük oldu yeni dönem başlıyor

KİLİS’teki olayın ardından Dışişleri Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu, Suriye’nin Ankara Büyükelçiliği Maslahatguzarını bakanlığa çağırarak, sınır bölgesindeki çatışmaların durdurulmasını istedi. Dışişleri Bakan Yardımcısı Naci Koru da Suriye konusunu değerlendirdiklerini belirterek, Türkiye-Suriye sınırında ateş açılmasıyla ilgili olarak “Bize karşı bir hareket mi, Suriye’den intibak eden bir ateş mi, değerlendiriyoruz. 10 Nisan kadük oldu, yarından (bugünden) itibaren yeni bir dönem başlayacak” diye konuştu. Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamadaysa “Suriye’de mevcut rejimin uyguladığı şiddetten kaçarak ülkemize sığınan Suriye  vatandaşları Türkiye’nin tam güvencesi altındadır. Bu tür olayların yinelenmesi halinde gerekli tedbirleri uygulayacağımız tabiidir” denildi.
Dün Suriye’de yaşanan gelişmeler Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nu harekete geçirdi. Davutoğlu Rus mevkidaşını arayarak bugün kendisiyle görüşecek olan Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim’e “bunun artık sadece bir insani sorun değil, hem insani hem de sınırlar için bir güvenlik sorunu halini almaya başladığı” mesajını vermesini talep etti.

ABD ‘öfkeli’

Haberin Devamı

TÜRKİYE sınırında yaşananlar, uluslararası diplomaside de yankı buldu. ABD adına ilk açıklama, Dışişleri Bakanlığı’ndan geldi. Bakanlık sözcüsü Victoria Nuland, “Suriye rejiminin, sınırdaş ülkelerde bulunan mültecilere saldırmasını şiddetle kınıyoruz. Bu haberler bizi son derece öfkelendirdi” dedi.
Sınır çatışmalarına ilişkin bir tepki de Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-mun’dan geldi. Ban adına açıklama yapan BM Sözcüsü, yaşananlardan ötürü “müteessir” olduklarını vurguladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!