Ata'ya sevgi seli

Güncelleme Tarihi:

Ataya sevgi seli
Oluşturulma Tarihi: Kasım 11, 1997 00:00

Haberin Devamı

Cumhuriyetin kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk, dün ölümünün 59'uncu yıldönümünde törenlerle anılırken, Anıtkabir sevgi ve coşku seline boğuldu.

Atatürk'ün yaşama gözlerini yumduğu saat 09.05'te tüm yurtta, dış temsilciliklerde ve KKTC'de bayraklar yarıya indirilip, çalan sirenler eşliğinde saygı duruşunda bulunuldu. Resmi törene sivil ve askeri görevliler katılırken, Anıtkabir, gün boyu yurttaşların akınına uğradı.

Gün boyunca Anıtkabir'i 680 bin kişi ziyaret ederek Atatürk'e olan sevgi ve saygılarını dile getirdi. Geçen yıl 10 Kasım'ın Pazar gününe denk gelmesi nedeniyle yaklaşık 750 bin kişi ziyaret etmiş, ertesi gün de süren ziyaretle toplam rakam 1 milyonu aşmıştı.

Dün ilk tören, Anıtkabir'de düzenlendi. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel ve beraberindeki sivil ve askeri yetkililer, saat 08.55'te Arslanlı Yol'un başından yürüyüşe geçti. Demirel, Atatürk'ün hayata gözlerini yumduğu saat olan 09.05'te, mozoleye kırmızı beyaz karanfillerden oluşan ve üzerinde ‘Cumhurbaşkanı’ yazan çelenk koydu. Ardından saygı duruşunda bulunuldu. Demirel Misak-ı Milli Kulesi'ni geçerek, Anıtkabir Özel Defteri'ni imzaladı. Bu sırada Atatürk'ün kendi sesinden 10'uncu Yıl Nutku yayınlandı. Törende devlet protokolü tam kadro hazır bulundu. Törene TBMM Başkanı Hikmet Çetin, Başbakan Mesut Yılmaz, Genelkurmay Başkanı Orgeneral İsmail Hakkı Karadayı, Anayasa Mahkemesi Başkanı Yekta Güngör Özden, yüksek yargı organlarının başkanları, Anamuhalefet Lideri Necmettin Erbakan, Kuvvet Komutanları, Başbakan Yardımcısı Bülent Ecevit ile Başbakan Yardımcısı ve Milli Savunma Bakanı İsmet Sezgin, bakanlar, DYP Lideri Tansu Çiller, CHP Lideri Deniz Baykal, DTP Lideri Hüsamettin Cindoruk, BBP Lideri Muhsin Yazıcıoğlu, YÖK Başkanı Prof. Kemal Gürüz katıldı.

BÜYÜK İZDİHAM

Büyük katılım nedeniyle sadece yurttaşlar arasında değil, protokolde de izdiham yaşandı. Anıtkabir'den ayrılırken birçok bakanla sivil ve askeri yetkili, makam araçlarını bulmakta güçlük çekti. Araçlarını bulanlar ise Anıtkabir avlusundaki yoğun trafik nedeniyle uzun süre bekledi.

İzdiham nedeniyle Anıtkabir'e giremeyenler tepki gösterdi. Törenin ardından Atatürk'ün mozolesi ziyarete açıldı. Vatandaşlar Atatürk'e bağlılıklarını sunmak için saatlerce bekledi.

ANMA YÜRÜYÜŞÜ

Tören öncesinde ise Başkent sokaklarında ‘Atatürk’ü Anma Yürüyüşü' düzenlendi. Yürüyüşe Türkiye'nin her yerinden gelen onbinlerce kişi katıldı. Yürüyüşe katılan İşçi Partililer ise DYP Genel Merkezi'nin önünden geçerken, alkışlar eşliğinde, ‘Devrim Kanunları uygulansın, Tansu Çiller yargılansın’ diye slogan attılar.

CHP Lideri Deniz Baykal, milletvekili ve parti yöneticileri ile birlikte dün resmi törenlerden sonra Anıtkabir'e giderek Atatürk ve İsmet İnönü'nün mozolelerine çelenk koydu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!