GeriGündem Aşure nasıl yapılır? İşte aşure tarifi ve malzemeleri
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
    0
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Aşure nasıl yapılır? İşte aşure tarifi ve malzemeleri

Aşure nasıl yapılır? İşte aşure tarifi ve malzemeleri
Abone Olgoogle-news

Muharrem ayı ile özdeşleşen aşure, büyük küçük severek tükettiğini tatlılardan biri. Farklı tatların tek bir lezzeti doğururken kendi özünü de koruyabileceğinin göstergesi olan aşure, aynı zamanda bereketin ve dayanışmanın sembolü. Peki, aşure nasıl yapılır? İşte aşure tatlısının tarifi ve malzemeleri

Yaklaşan Muharrem ayı ile birlikte aşure hazırlıkları da başladı. Çünkü Muharrem ayı demek, evlerde hatta iş yerlerinde kazan kazan aşurelerin kaynaması demek. Damak tadına ve yörelere göre farklılık gösterse de aşurenin olmazsa olmaz malzemeleri de var. Buğday, şeker ve çeşit çeşit kuruyemiş bunlardan birkaçı. Ancak bazı bölgelerin kendilerine özgü süsleme şekilleri var. Örneğin; Afyonlular haşhaşla süsler, Bursalılar ise kestane ekler. İşte sevdiğiniz kıvama göre toz şekerin yanı sıra kullanacağınız su miktarını da ayarlayabileceğinizaşure tarifi...

AŞURE MALZEMELERİ

• 500 gram buğday
• 1 su bardağı kuru fasulye
• 1/2 su bardağı nohut
• 1 çay bardağı kuru üzüm
• 10 adet kuru kayısı
• 10 adet kuru incir
• 1 paket vanilya
• 1/2 su bardağı fındık
• 1 adet orta boy elma
• 4 adet karanfil
• 1,5 su bardağı toz şeker
• 5 su bardağı sıcak su
• 1 su bardağı süt

Servisi için:

• 1 adet nar
• 1/2 su bardağı ince çekilmiş ceviz içi
• 1 yemek kaşığı tarçın

MALZEMELER

Akşamdan buğdayı ovalayarak  suyu berrak oluncaya kadar iyice yıkayın. Üzerini geçecek kadar su koyup 10 dakika kaynatın. Kaynama sonunda çıkan sarı suyu döküp tekrar sıcak su koyup 5 dakika daha haşladıktan sonra kapağını kapatıp bir gece bekletin. Ertesi gün buğdaylara sıcak su ilave edip yumuşayana kadar orta ateşte kaynatın, suyu azaldıkça sıcak su ilave edin.İç malzemelerini koymadan önce de sütünü ilave edin. Sonra sırasıyla içine haşlanmış nohutları, kuru fasulyeyi koyup kaynatın. Suda beklettiğiniz kuru üzümleri ve fındığı süzüp aşureye ilave edin. Limon kabuğu rendesi ve kuş üzümünü de ilave edip karıştırın. Şekerini de yavaşça ilave ettikten sonra kuru kayısıları, elmayı, tuzu ve vanilyayı da ekleyin. Aynı zamanda incirleri küp şeklinde doğrayın ve ayrı bir kapta suda haşlayıp süzdükten sonra aşureye ilave edin.Aşureyi iyice karıştırıp ve son 5 dakika daha kaynatıp ocaktan alın. Sıcak olarak kaselere paylaştırın. Ilındıktan sonra üstlerini süsleyip ılık ya da soğuk servis edebilirsiniz.

False
Haber Yorumlarını Göster
Haber Yorumlarını Gizle