Aşure günü ne zaman? Aşure ayı hakkında bazı detaylar

Güncelleme Tarihi:

Aşure günü ne zaman Aşure ayı hakkında bazı detaylar
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 30, 2018 17:00

Aşure günü, İslam dini içerisinde önemli bir yere sahiptir. Muharrem ayının içerisinde pişirilen ve çevreye dağıtılıp sosyal dayanışmanın sağlanmasına katkı sağlayan Aşure günü, bu gün içerisinde meydana gelen olaylar dolayısıyla ayrı bir öneme sahiptir. Peki, bu yıl aşure günü ne zaman meydana gelecek? İşte, merak edilen o detaylar

Haberin Devamı

Aşure günü, Türk-İslam geleneğinin bir parçası olarak uzun yıllardır devam ettirilen bir halk geleneği olmuştur. Osmanlı döneminde sarayda pişirilip halka dağıtılan aşure, o dönemden bu günlere kadar etkisini kaybetmemiş ve Türk toplumu tarafından devam ettirilmiştir. Peki, Muharrem ayının belirli zaman diliminde pişirilen ve çevreye dağıtılan Aşure günü hakkında bazı bilgiler

AŞURE GÜNÜ NE ZAMAN?

Aşûre günü oruç tutmanın faziletine ilişkin sahih hadisler bulunmasına karşılık, o günde hububat karşımı aş (aşûre) pişirmek, sadaka vermek, mescitleri ziyaret etmek ve kurban kesmek gibi fiiller hakkında sahih habere rastlanmamaktadır. Bununla birlikte, Müslüman Türklerin dînî halk geleneğinde önemli bir yer tutan aşûre, aynı zamanda Muharremin onuncu günü (20 Eylül Perşembe günü) başlamak üzere, daha sonraki günlerde de özel merasimle pişirilip dağıtılan tatlıya isim olmuş ve sosyal dayanışmaya önemli katkılarda bulunmuştur. Çok eskiden beri devam eden aşûre aşı, Osmanlılar döneminde sarayda da pişirilmiş, “aşûre testisi” adı verilen özel kaplarla da saray dairelerine ve halka birkaç gün süreyle dağıtılmıştır. 

Haberin Devamı

AŞURE GÜNÜ MEYDANA GELDİĞİ RİVAYET EDİLEN OLAYLAR

Aşûre günü adı verilen 10 Muharrem gününde meydana geldiği rivayet edilen diğer bazı önemli olayları da kısaca şöyle sıralamak mümkündür:

a. Rivayete göre, Hz. Nuh’un gemisi Tufandan kurtulup Cûdî dağına Aşûre günü oturmuştur. Bilindiği üzere, Hz.Nuh, Allah’ın emri üzerine kendine inananları yaptığı bir gemiye bindirmiş, tufan gerçekleşince, inanmayanlar suda boğularak helak olmuşlardı.
b. Hz. Ademin tövbesinin kabul edilmesi,
c.Hz. İbrahim’in Nemrut’un ateşinden kurtulması ve,
d.Hz. Yakub’un oğlu Yusuf’a kavuşması
e. Hz. Musa ve İsrail oğullarının Firavunun zulmünden kurtulmaları 10 Muharrem (Aşûre) günü gerçekleştiği rivayet edilen olaylar orasındadır.

AŞURE NASIL YAPILIR?

Pirinç ve dövme ayıklanıp yıkanır.

Tencereye konup, üzerini üç-dört parmak aşacak kadar su ilave edilir.

Tencerenin kapağını kapatmadan ateşe koyulur ve karıştırılır. Beş dakika pişirilip ateşten indirilir. Üzeri kapatılıp bir gece bekletilir.

Haberin Devamı

Nohut ve fasulyeler de yumuşayıncaya dek haşlanır.

Bekleyip kabarmış olan pirinç ve dövme biraz sıcak su ilavesi ile ateşe koyulup kapaksız olarak kaynatılır. Dibinin tutmamasına özen gösterilir.

Sürekli bir kaşıkla karıştırılır. Bir süre sonra altını biraz kısıp, kabukları soyulmuş nohut ve fasulye ilave edilir. Ağır ateşte pişirmeye devam ederken 1kg şeker ilave edilir.

Ateşten almaya yakın limonlar rendelenip aşureye katılır ve bir iki taşım daha kaynatılır. Soğumadan kâselere koyulur.

Fındık ve fıstık biraz kavrulup kuş üzümü ile birlikte servis yapılırken üzerine serpilir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!