Astroloji tartışması

Güncelleme Tarihi:

Astroloji tartışması
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 23, 1997 00:00

Haberin Devamı

İnsanoğlu, 2 milyon yıl önce ayaklarının üzerinde dikilip gözlerini gecenin karanlığına diktiği günden beri yıldızlarla ilgileniyor aslında. Ama yıldızların bilimsel anlamda inceleme konusu olması, 4 bin yıl öncesine dayanıyor. Almanya'da yayımlanan haftalık haber ve aktüalite dergisi Focus'un son sayısındaki habere göre ise, günümüzde bilim adamları şiddetle karşı çıksalar bile, astroloji merakı tüm toplumlarda hızla yayılıyor. Almanya'da halkın yarısı, gökyüzündeki gezegen ve yıldız konumlarının insanın karakterini ve kaderini belirlediğine inanıyor.

Astroloji, sadece Almanya'da 300-500 milyon marklık (yaklaşık 43 trilyon TL) bir pazar oluşturmuş durumda. Astrolojiyle ilgili olarak kaleme alınmış kitapların sayısı 500 civarında. CNN gibi bazı büyük kuruluşlar bile eleman alırken, adayın burcunu sormayı ihmal etmiyorlar. Münihli Beatrix H. ‘‘CNN'deki işimi medya çalışanlarının burcu olarak kabul edilen aslan burcuna borçluyum'' diyor. Astronomlar ise tüm bunların insanın kesesini ve ruhunu sömürmek için uydurulmuş bir şarlatanlık olduğunu söylüyorlar.

PLAYBOYUN İDDİASI

Almanya'nın ünlü fotoğrafçı ve playboylarından Günter Sachs, astrolojiye kalpten inananlardan. Astrolojinin bilimselliğini araştırmak için İsviçre'de kısa adı IMWA olan bir enstitü kuran Günter Sachs, ‘‘Astroloji Dosyası'' adını taşıyan kitabında da istatik verilerle tezini destekliyor. Sonbaharda Frankfurt Kitap Fuarı'nda piyasa çıkacak kitapta iş, aşk, hastalık, suç, intihar, boşanma ve eğitimle burçlar arasındaki ilişkiler hakkında istatik bilgiler yer alıyor.

Sachs'a göre eş seçiminde burçlar, büyük rol oynuyor. Mesela burçlar arasında en az bir araya gelen ikili, boğa kadını-kova erkeği. Bir boğa burcu kadınının bir kova erkeğiyle evlenmesi, dünyada çok nadir görülen bir vaka. Buna karşılık bir kova kadınının bir kova erkeğiyle hayatını birleştirmesine çok sık rastlanıyor.

Ama bilim adamları, astrologların ortaya koydukları verileri fiziksel ve istatik dayanağı olmadığı gerekçesiyle şiddetle reddediyor ve astrologları ‘‘falcılıkla'' suçluyor. Çünkü uzay haritası sürekli değişirken astrologlar, bilgisayar başına oturup eski verilerle geleceği yorumlamaya çalışıyor.

UZAY DEĞİŞİYOR

Bilim adamlarının eleştirileri şöyle:

MÖ 150 yılında yaşayan ve astrolojinin fikir babalarından biri olan Ptalemeus'dan bu yana, gökyüzünde meydana gelen değişimler sonucu, burçlar bir pozisyon kaydı. O tarihde aslan burcunda dünyaya gelenler şimdi yengeç burcunda doğuyorlar.

Zamanla birlikte gezegenlerin evleri de değişiyor. Sonuç olarak karakter ve gelecekle ilgili yapılan yorumlarda önemli rol oynayan gezegenler, arasındaki geometrik oluşumlar sürekli değişiyor.

Uranüs 1781 yılında, Neptün 1846, Pluton 1930 yılında keşfedilerek astrolojiye dahil edildi. Niye astrologlar gezegenleri keşfedemiyorlar?

Bir çeşit psikoterapi

Alman Profesör Robert König'e göre astroloji, bir çeşit psikolojik tedavi yöntemi. Prof. König, astrolojinin insan üzerindeki etkisini şöyle yorumluyor:

İnsanlar problemleriyle tek başlarına mücadele etmek istiyorlar. Astrologlar burçlar aracılığıyla kendisini geliştirmek ve sorunları üstesinden gelmek için yol gösteriyorlar.

Bazı insanlar kendilerini burçlarıyla özdeşleştiriyor. Bu nedenle çoğu insan, kendini burcuna adapte ederek burcunun özelliklerini taşıdığını iddia ediyor. Sonuçta astroloji işliyormuş gibi görünüyor. Ama bu, yıldızların insanlar üzerinde etkili olmasından değil, insanların kendilerini burçlara adapte etmesinden kaynaklanıyor.

Burç meraklısı başkanlar

Eski ABD başkanlarından Ronald Reagan ve eşi Nancy, ünlü astroloji meraklılarının başında geliyor. Reagan'ın ülkeyi yönetirken astrologlardan gelen uyarılar doğrultusunda davrandığı söyleniyor.

Rusya Devlet Başkanı Boris Yeltsin'in Kremlin'deki krizli dönemlerde astrologlardan yardım istediği belirtilmekte.

Fransa'nın geçen yıl ölen eski Cumhurbaşkanı François Mitterrand da başbakan hakkında bilgi toplamak için ünlü astrolog Elizabeth Teissier'e başvurumuş.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!