Astıma karşı canlı balık

Güncelleme Tarihi:

Astıma karşı canlı balık
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 28, 1997 00:00

Haberin Devamı

Amerikan Time Dergisi, astımın pençesindekileri kapak yaptı ve alternatif tedavi yöntemlerinin ilgi topladığına dikkat çekti. Dergide yayınlanan habere göre; Hindistan'ın Haydarabad kentinde kutlanan özel bir günde canlı balık yiyerek astımı yenebileceklerine inanan pek çok hasta, özel turlarla bu bölgeye akın ediyor.

Astıma akupunktur, yoga gibi alternatif tedavilerle de çare aranırken, en ilginç yöntem Hindistan'da uygulanıyor. Her yıl haziran ayında astrolojik olarak uğurlu bir günde yüzbinlerce kişi Haydarabad kentinde toplanıyor ve ağzı şifalı otlarla doldurulmuş canlı bir balığı yutuyor. Balığın mideye inerkenki çırpınışlarıyla solunum yolunun temizlendiği ve peşpeşe üç yıl uygulanması halinde etkili olduğu, Hint demir ve hava yollarının canlı balık tedavisi için özel seferler organize ettiği belirtiliyor.

Time'ın ‘‘Astım Istırabı’’ başlıklı haberinde astımlı hasta sayısının 150 milyona ulaştığı ve bunun da Rusya'nın nüfusuna eşit olduğu vurgulandı. ABD'de 1980'lerden bu yana astımlıların sayısının yüzde 61 arttığı, kurbanların ise yılda 5 bin ölüyle iki katına çıktığına işaret edildi. Dünyada astımdan inleyen çocukların durumuna da dikkat çeken dergi, Avustralya, İngiltere, İskandinavya'nın listede ilk sıralarda olduklarını, bu hastalığın buluğ çağını yaşayanları da hedef aldığını kaydetti.

Time'a göre, Avrupa Komisyonu beş yıllık astımla savaş planı hazırlarken, WHO (Dünya Sağlık Örgütü) önderliğinde de Global Astım Girişimi oluşturuldu. Geniş kapsamlı araştırmada astım krizinin kaçınılmaz olduğu, ne zaman vuracağının ise kestirilemediği de kaydedildi.

Bu arada uzmanlar bir müjde de veriyorlar. Astımla mücadelede büyük ilerleme ka.ydedecek bir aşının 3-4 yıl içinde hazır olması bekleniyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!