Asrın operasyonu

Güncelleme Tarihi:

Asrın operasyonu
Oluşturulma Tarihi: Şubat 17, 1999 00:00

Haberin Devamı

Bebek katilinin Nairobi'de, Yunanistan Büyükelçiliği'ne sığındığı istihbaratı üzerine MİT ve Genelkurmay, 10 Şubat günü asrın operasyonu için düğmeye bastı. Çağlar'dan kiralanan Falcon-900B uçağı, 2 Türk ve bir yabancı pilotla 6 gün önce Nairobi'ye havalandı ve esrarengiz yolcusunu beklemeye başladı.

Apo'nun Nairobi'de olduğu haberi geldiğinde MİT ve Genelkurmay Başkanlığı'nda alarm verildi. Cumhuriyet tarihinin en büyük operasyonu başlıyordu. Tarih 10 Şubat 1999'du. Falcon uçağı havalandı. Uganda'da Entebbe Havalimanı'na indi ve beklemeye başladı. Dönüş yeri Antalya Havalimanı görünüyordu. Ama oraya hiç dönmedi. Bu arada Kenya makamları ile pazarlık sürdürüldü. Kenya güvenlik güçleri iddiaya göre, Yunanistan'ın Nairobi Büyükelçiliği'ne girip Apo'yu çıkarmak istediler. İnanılmaz bir diplomatik gerginlik başladı. Yunanlılar, 'Bir töröriste yataklık yapmak için büyükelçiliklerini' kullandıkları iddiasıyla suçlanmaya başladılar.

OTELE YERLEŞTİ

Türkiye ve ABD'nin baskısı üzerine Yunan Büyükelçiliği geçen Cuma günü Öcalan'ı elçilikten çıkarmak zorunda kaldı. Öcalan da Nairobi'deki bir otele yerleşti. Ancak MİT görevlileri, Öcalan'ın otele yerleştiğini tespit ettiler. Cuma günü Öcalan'ı otelden almak üzere operasyon yapılması kararlaştırıldı.

Otel çevresinde MİT görevlileri ile Öcalan arasında bir yakın temasın olduğu, ancak teröristin yakalanacağını anlayarak yeniden Yunan Büyükelçiliği'ne sığındığı öğrenildi.

YOĞUN BASKI

Öcalan'ın yeniden Yunan Büyükelçisi'nin konutuna girişi MİT tarafından fotoğrafla tespit edildi ve bu kanıtlar Kenya makamlarına iletildi. Cumartesi gününden itibaren Türkiye ve ABD, Yunanistan'ı yoğun bir baskı altına aldılar. Yunanistan, Öcalan'ın Büyükelçilik'te olduğunu kabullendi.

ÇAĞLAR'IN UÇAĞI

Yunanistan'ın Öcalan'ı Nairobi'de serbest bırakacağını duyurması, bu kez Ankara cephesini hareketlendirdi. MİT, Öcalan'ı Kenya'dan getirmek üzere Bağımsız Milletvekili Cavit Çağlar'ın Falcon-900B tipi özel uçağını bir hafta önce kiraladı. Ancak gerek Çağlar'a, gerekse şirketine uçağın ne için kiralandığı konusunda herhangi bir bilgi verilmedi. Uçak, Ankara'daki Etimesgut askeri havaalanında bekletildi. 6 gün önce de 2 Türk ve 1 yabancı pilotun kullandığı özel uçak, Nairobi'ye gitti. Uçak, burada esrarengiz yolcusunu beklemeye başladı.

Ecevit, Aziz'le görüşürken öğrendi

Öcalan'ın Türkiye'ye getirilmesi yönünde Kenya ile mutabakatın sağlandığı bilgisi, Ecevit'e önceki gün Irak rejiminin iki numaralı ismi Tarık Aziz'le görüşmesi sırasında ulaştı. Bu sırada saatler 10.00'u gösteriyordu. Ecevit, görüşmeden bir yolunu bulup dışarı çıktı ve gerekli talimatı verdi. Bu arada, Ecevit, Tarık Aziz'in Cem ile görüşmeye başladığı sırada MİT ve Genelkurmay Başkanlığı ile bir seri telefon görüşmesi yaptı.

12 gün burada kaldı

Bebek katili Abdullah Öcalan iki hafta süreyle, Yunan Büyükelçisi'nin Nairobi'deki bu rezidansında saklandı. Bu süre içinde takip edilerek, operasyon planlandı. Ve Apo, bu kapıdan çıkarak Türkiye'de tamamlanan son yolculuğuna çıktı.

Özel Tim yolunu kesip Apo'yu aldı

Operasyon hazırlıkları tamamlandıktan sonra, Nairobi cephesinde beklenen gerçekleşti. Apo büyükelçilik binasından çıkarılarak, Nairobi'de bilinmeyen bir yere götürülmek üzere yola çıkıldı.

Yunanlıların amacı, Apo'yu orada güvenlik altında tutmaktı. İşte bu sırada Türk istihbaratı ile anlaşma yapmış olan Kenya güvenlik güçleri, yolda Apo'nun bulunduğu otomobili başka bir yöne saptırdı. Daha sonra Türk özel tim görevlileri tarafından yakalanarak etkisiz hale getirildi.

Konvoyu izleyen Yunanistan Büyükelçiliği ekipleri çılgına döndü. Ve hemen büyükelçilerini uyardı. Gece Yunanistan, Apo'nun büyükelçiliklerinden ayrıldığını dünyaya açıklamak zorunda kaldı.

UÇAK ENTEBBE'DE 5 GÜN EMİR BEKLEDİ

Operasyondan kısa süre önce Falcon 900 B uçağı, büyük bir terör baskınına sahne olmuş Uganda Entebbe Havalimanı'nda 5 gün bekletildikten sonra Nairobi için havalanmıştı. Bütün uçuş planları, havalimanıyla konuşmalar sıradan bir uçuşun klasik kuralları uygulanarak yapıldı. Bu uçuşta sadece Kenya değil, Somali, Zambia gibi birçok ülke için bildirimde bulunuldu. Uçak kısa bir uçuşla Nairobi Jobo Kenyatta Uluslararası Havalimanı'na indi, özel bir aprona çekildi ve burada beklemeye başladı.

UYDU TELEFONUYLA ‘EMANET GELİYOR’ MESAJI

Özel bir uydu telefonu yardımı ve uçaktaki telefonla sürekli Ankara'da sivil görünen bir telefon numarası ile irtibat sağlandı. Önceki gece saatlerinde uçağa 'Emanet getiriliyor' ihbarı verildi. Kısa süre sonra Apo uçağa bindirildi.

UÇAKTA APO'YA PARMAK İZİ KONTROLÜ

Uçak yakıt ikmali yapmış, kalkış için hazır bekliyordu. Elleri kelepçelenen Apo ayrıca bir koltuğa da kelepçelendi. Bir iddiaya göre hemen uçakta parmak izleri alınarak Ankara'ya fakslandı. Apo'nun daha önceki parmak izleri ile karşılaştırma yapıldı. 10 milyarda bir yanılma ihtimali olan parmak izleri Apo'nunki ile aynı çıktı.

İSTANBUL, ÖNCE İNİŞ İZNİ VERMEDİ

Saat 21.00 sıralarında Kenya, Nairobi Havalimanı'ndan kalkış yapan uçak 4 bin 905 kilometrelik uçuşla Bandırma Askeri Havalimanı üzerine geldi. Türk semalarına girişte bir parola ile operasyonun sonucu bildirildi. Ancak Bandırma Askeri Havalimanı yoğun sis nedeniyle inişe uygun değildi. Bunun üzerine Falcon uçağı gecenin sessizliğinde, en kanlı yolcusu ile İstanbul Atatürk Havalimanı'na inmeye karar verdi. Falcon 900 B uçağından Atatürk Havalimanı inişi için izin istendi. Ama bu uçakla ilgili bir uçuş planı yoktu. Kule klasik kuralları uygulayarak iniş izni vermedi. Uçak bu arada Ankara'da MİT merkezi ile irtibat halindeydi. Durum bildirildi. Ve Ankara'dan Kule'ye gelen telefonla iniş izni verildi.

SİS KALKINCA EKİP BANDIRMA'YA UÇTU

Falcon uçağı saat 03.00'ü geçerken Atatürk Havalimanına indi. Ve doğruca Askeri Havalimanı apronuna parkederek Bandırma'daki sisin açılmasını beklemeye başladı.

Kapıları açılmadı, yakıt ikmali yapıldıktan 10 dakika sonra yeniden havalandı ve Bandırma Askeri Havalimanı'na indi. Apo burada uçaktan indirildi. Bir bekleyişin ardından helikoptere alındı. Helikopter iddiaya göre Apo'yu İmralı Adası'na götürdü. Sonra bu helikopter Ada çevresinde dolaşan Fatih Firkateyni'ne indi.

İsrail: Mossad yardım etmedi

İsrail Gizli Servisi ‘Mossad’ın, Apo'nun yakalanışı sırasında Türk gizli servisine yardımcı olduğu iddiaları, İsrail tarafından yalanlandı. İsrail, Türkiye'nin çetebaşı Abdullah Öcalan'ın ele geçirmesiyle sonuçlanan operasyonda, ‘bilginin’ kendileri tarafından verildiği yönündeki bazı haberlerin kesinlikle gerçeği yansıtmadığını bildirdi. İsrail Büyükelçiliği'nden yapılan açıklamada da, bu konudaki gelişmelerde İsrail Devleti'nin herhangi bir yardımı olmadığı belirtildi.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!