Askerler sinemayı işgal edecek

Güncelleme Tarihi:

Askerler sinemayı işgal edecek
Oluşturulma Tarihi: Şubat 22, 2003 20:39

Savaş denilince akla şu günlerde Irak geliyor. Oysa bu yıl çekilen askerlikle ilgili iki Türk filminde Irak savaşı yok. Birinde Türkiye ile Yunanistan arasında hayali ve komik bir çatışma, diğerinde ise Güneydoğu'daki çatışmalar var.

Askerlik, birbirinden çok farklı insanları biraraya getirdiği için, insan hikayeleri açısından senaristlere çok geniş ufuklar açıyor. Hem Mustafa Altıoklar'ın filminde, hem de Uğur Yücel'in filminde askerliğin bu özelliği yolları kesişen çeşitli insanların hikayelerinde kendini gösteriyor.

Bu yıl Türk sineması askerleri beyazperdeye taşıyor. Mustafa Altıoklar'ın çektiği ‘‘O Şimdi Asker’’ filminde fikir, Levent Kazak ve Mustafa Altıoklar'ın 2001 yılında tatil için gittikleri Gökçeada'da ortaya çıkmış. Mustafa Altıoklar, tatil boyunca Levent Kazak'ın bedelli askerlik anılarını dinleyince, film yapmaya karar vermiş. Senaryo yaklaşık bir yılda yazılmış, Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından defalarca okunmuş ve bazı yerleri değiştirilmiş.

Filmde Ali Poyrazoğlu, Mehmet Günsür, Özcan Deniz, Yavuz Bingöl, Athena grubundan Gökhan, Seray Sever, Pelin Batu, Özlem Tekin, Ercan Saatçi, Meral Okay, Yiğit Özşener, Levent Kazak, Fethi Kantarcı, Cüneyt Çalışkur, Naci Taşdöğen, Burak Alpkonlar, Şebnem Schiffer gibi ünlü isimler rol alıyor.

Genelkurmay Başkanlığı'nın desteğiyle filmin birçok sahnesi Tuzla, Hadımköy ve Çanakkale'de çekilmiş ve 7 hafta sürmüş. Hikaye Çanakkale 5. Er Eğitim Tugayı'nda, bedelli olarak askerliklerini yapmakta olan bir grup ‘‘sivil’’ erin arasında geçiyor. Dünyanın ve Türkiye'nin dört bir yerinden değişik sosyal katmanlara mensup insanlar tugayda bir araya geliyor: Fabrikatör Murat, işçi Ömer, büyük bir pop yıldızı olan Gökhan, depremde ailesini ve her şeyini kaybetmiş Nihat, kilo fazlası yüzünden askerliğini bir türlü yapamamış askerlik aşığı Can, karısı doğum yapmakta olan tiyatrocu Levent, Avustralya'da yaşayan Hüseyin oğlu Seyfi Paul, Güneydoğulu köy sahibi Ağa, Laptop Recep, Almanya'da yaşayan hip-hop'çu Fresh...

28 gün boyunca neler olmuyor ki? İlk günlerde askerler ağır bir eğitime tabi tutuluyor. Dışarıda bırakılan medyatik sevgililerin yerine askerliğin geçtiği taşra kentinde doğan yeni aşklar kahramanlarımızın hayatını dolduruyor. Geriye kalan zamanda ise askerler filmin içinde bir şov hazırlıyorlar. Eğlenceli bir müzikal olan ‘‘Bedelli Show’’ tezkere gününden bir gün önce sahnelenecek ve sonra herkes özgür kalacaktır. Ama tam o sırada bir deprem olur ve Ege denizi açıklarında bir ada belirir. Türkiye ve Yunanistan arasında bu toprak parçası yüzünden diplomatik gerginlik yaşanır. Savaş kapıdadır. Hiçbiri buna hazırlıklı değildir. Bütün terhisler iptal edilir ve herkes hayatın anlamını sorgulamaya başlar.

UĞUR YÜCEL'İN FİLMİ

O Şimdi Asker'den çok sonra çekimlerine başlanan ve hálá devam eden ikinci asker filminin ismi ‘‘Yazı-Tura’’. Yönetmen Uğur Yücel.

Film, askerde tanışan üç Anadolulu gencin, askerlikten sonra gerçekleştirmek istedikleri hayalleri ve daha sonra karşılaştıkları hayal kırıklıklarını konu alıyor. Üç hikayeden oluşan film üç ayrı şehirde çekilecek. Üç hikayede de farklı oyuncular rol alacak.

Uğur Yücel filminin nasıl ortaya çıktığını şöyle anlatıyor: ‘‘Üç yıl kadar önceydi sanıyorum. Evde, kendi odamda, uzun süre yalnız başıma kaldım ve çok yabancılaşmış hissettim kendimi. Bir şeyler yazmak istedim. İlk yazdığım kelime koyu kahverengiydi sonra da birtakım kelimeler geldi ardından. Sıkıntımın bana bir şeyler anlattığını düşündüm sonra sözcükler hikayelere dönüşmeye başladı ve ortaya 'Yazı Tura' çıktı.’’

Yazı-Tura, Güneydoğu'daki savaştan yola çıkıyor. Savaş gerçeği ile yüzyüze gelen üç gencin hayatları bir anda değişiyor. Askerden önce hepsinin birer hayali var. Ama savaş bunları trajediye dönüştürüyor. Kendini savaş karşıtı-anti faşist biri olarak tanımlayan Uğur Yücel filminde savaşın psikolojik etkilerini anlatıyor.

Yazı-Tura şu sıralarda Ürgüp, Göreme, Ortahisar ve Çavuşin'de çekiliyor. Göreme'de kar, Karadeniz'de dağ, yağmur, gri bulutlar ve çok hızlı akan akarsuların sesleri, İstanbul'da ise cami ve kilisenin yanyana olduğu eski bir semt gelecek ekrana.

Uğur Yücel filmi için ‘‘Samimi, içeriden çıkmış bir şarkı gibi. Biraz uzun, karmaşık bir şarkı ama’’ diyor. Uğur Yücel filmi yönetmekle kalmıyor, aynı zamanda da oynuyor. Diğer oyuncular ise Orhun Şimşek, Engin Günaydın ve Erkan Can.

ASKER FİLMLERİNİN KADINLARI

İki film de askerliğini yapan insanları anlatmasına rağmen, kadınlar da senaryoda yer alıyor. ‘‘O Şimdi Asker’’de birçok ünlü kadın oynuyor: Pelin Batu, Meral Okay, manken Şebnem Scheffer (kendisi rolünde), Özlem Tekin. ‘‘Yazı-Tura’’ filminde ise Mizgid Kapazan gibi oyuncuların yanısıra, filmin çekildiği bölgede yaşayan kadınlara da rol verildi. Ürgüp'te Sultan Gündüz ve Hanife Kılıç, filmde oynadılar.

MÜZİKTE SAVAŞ RÜZGARI

Savaş ve askerlik müzik dünyasının da ilgi alanına girdi. 15 gün içinde hazırlanan 'Savaşa hiç gerek yok' adlı single albümde üç grup ve sekiz müzisyen bir araya geldi. Bu sırada Kalan Müzik de ‘‘Asker Türküleri’’ adlı bir albüm çıkardı. Albümde halk müziği repertuarına kayıtlı şarkıların dışında, Yemen Savaşı ve 1. Dünya Savaşı türküleri var. Türkülerin hepsi, askere giden, savaşta ölen insanların, geride bıraktıklarının dramını anlatıyor. Büyük çoğunluğu ilk kez kaydedilmiş.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!