Askeri casuslukta gerekçeli karar: Örgüt kuran yönetici bağı yok

Güncelleme Tarihi:

Askeri casuslukta gerekçeli karar: Örgüt kuran yönetici bağı yok
Oluşturulma Tarihi: Ekim 24, 2012 00:00

ASKERİ casusluk, şantaj ve fuhuştan yargılanan 56 kişiyle ilgili kararın gerekçesi açıklandı. Kararda 56 kişi hakkında “casusluk” ve “fuhuş” iddialarına ilişkin kamu davası açıldığı ancak yeterli delil elde edilemediği belirtildi.

Haberin Devamı

Yaklaşık 15 ay süren yargılama sonunda casusluk ve fuhuş suçlarından tüm sanıkların beraatine karar veren gerekçeli kararını açıklayan İstanbul 11’inci Ağır Ceza Mahkemesi, emekli Albay İbrahim Sezer, Tamer Zorlubaş, Zeki Mesten, Mehmet Seyfettin Alevcan ve Yücel Çipli’ye örgüt üyesi olmak suçundan ceza vermişti. Mahkeme bu 5 kişinin diğer sanıklara hem askeri, hem de sosyal hiyerarşiyle bağlı olduğunu ancak bu hiyerarşinin örgüt kuran yönetici düzeyine varmayacak boyutta kaldığını belirtti. Devletin ve özel hayatın gizliliğine ilişkin bilgilerin yer aldığı öne sürülen dijital verilere ilişkin değerlendirmelere yer veren mahkeme,  elektronik aygıtlardan elde edilen verileri delil olarak gösterdi.

Delil yetersizliğinden beraat

Suçların işlenme zamanların farklılık arz etmekle birlikte devamlılık gösterdiği, örgütün maddi çıkar elde etmeyle ilgili dijital belgelerde yer alan kimi notlarda faaliyette bulunduğunun anlaşıldığı, ancak somut olarak ne kadar maddi menfaat elde edildiğinin belirlenemediği ifade edildi.
Gerekçeli kararda İbrahim Sezer’in de arasında bulunduğu 14 sanık hakkında fuhuşa teşvik etmek suçundan dava açıldığı ancak yeterli, inandırıcı ve kesin delil elde edilemediği kaydedildi.

Haberin Devamı

Mahkeme, tutuksuz sanıklardan Tuğamiral Şafak Yürekli’yi 2 yıl 7 ay 20 gün, emekli Albay Sezer’i 15 yıl 7 ay 14 gün, eski TÜBİTAK Daire Başkanı Yücel Çipli’yi 13 yıl 6 ay 15 gün hapis cezasına mahkum etmişti. Heyet, 44 sanığın da benzer suçlardan 1 yıl 8 ay ile 15 yıl 7 ay 14 gün arasında değişen hapis cezasına çarptırılmasını kararlaştırmıştı. Diğer sanıklar ise aynı suçlardan beraat etmişti.       

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!