Askerden petrol uyarısı

Güncelleme Tarihi:

Askerden petrol uyarısı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 27, 1997 00:00

Haberin Devamı

Dünya devlerinin iştahını kabartan ve toplam rezerv değeri 4 trilyon dolar olan Ortadoğu ve Kafkas petrolleri için ilk kez asker devreye girdi.

Genelkurmay Başkanı Orgeneral İsmail Hakkı Karadayı, Akdeniz'de her gün 3 bin geminin seyir halinde olduğunu, bunların 1000 kadarının da petrol tankeri olduğunu belirterek, bu bölgenin güvenliğinin sağlanmasında Türkiye'nin payının büyük olduğunu kaydetti. Böylece asker, ilk kez Ortadoğu ve Kafkas petrollerinin Türkiye açısından yaşamsal önemi olduğunu açıkça dile getirmiş oldu.

Antalya Simena Tatil Köyü'ndeki Uluslararası Güvenlik ve İşbirliği Konferansı'na katılan Karadayı, dünya petrolünün yüzde 71'inin Türkiye'nin de yer aldığı bölgede yapılan araştırmalar ve hesaplamalar sonunda bu rezervin 4 trilyon dolar değerinde ve 200 milyar varil olduğunu kaydetti. Kafkasya ve Hazar havzasındaki doğalgaz rezervinin dünya kaynaklarının yüzde 33'ü olduğunu belirten Karadayı, halen dünyada petrol talebinin 70 milyon varil olduğunu vurguladı. Karadayı, ‘‘Türkiye, Anadolu topraklarının kendisine sağladığı fevkalade önemli jeostatik avantajıyla kilit ülke konumundadır. Güvenilir ve istikrarlı bir Türkiye'nin 21'inci yüzyılda bir enerji köprüsü olması Batı'nın menfaatleriyle aynı yönde paralellik göstermektedir. Bu durumda Kafkas petrol ve doğalgazının dünyaya Bakü-Ceyhan hattıyla Türkiye üzerinden ulaşımının sağlayacağı avantajlar diğer alternatiflere göre daha fazladır’’ dedi.

DİNCİ AKIMLAR

Karadayı, aşırı dinci akımların ülkelerin refah ve güvenliğini olumsuz yönde etkileyen bir faktör olduğunu da belirtti. Karadayı, şu değerlendirmeyi yaptı:

‘‘İnsanların dini vecibelerini yerine getirmeleri en doğal ve tabii hakkıdır. Ancak dinin, siyasi ve ekonomik menfaatlere alet edilmesinin zararlı sonuçlara neden olduğu tarihi bir gerçektir. Yeni dünya düzeninde dinler, mezhepler ve milletler arasındaki hoşgörü ve iletişimin kalıcı bir güvenlik mimarisinin teşkilinde çok önemli bir rol oynayacağını düşünüyorum. Laiklik ve dini hoşgörü, Türkiye Cumhuriyeti'nin temel taşlarından biridir.’’

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!