Asıl dine uygun olan alafranga tuvalettir

Güncelleme Tarihi:

Asıl dine uygun olan alafranga tuvalettir
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 06, 2005 01:13

‘Alafranga mı yoksa alaturka tuvalet mi daha hijyenik’ tartışmasında dini ve bilimsel otoriteler alafranganın daha sağlıklı ve medeni olduğunu belirttiler.

Alaturkanın hiçbir dini gerekçesi yok

MEHMET NURİ YILMAZ

Eski Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Nuri Yılmaz, ‘alafrangaya karşı alaturka tuvalet tercih etmenin hiçbir dini gerekçesi’ olmadığını belirtti. Yılmaz şunları söyledi: ‘Önemli olan temizliğe dikkat etmek esastır. Vatandaşın alışkanlıklarını gözönünde bulundurarak umumi tuvaletlerde hem alafranga hem de alaturka tuvaletlerin bulunmasında fayda var. Ayakta bevletmenin de günah olduğuna dair dinimizde hiçbir kayıt yok. Önemli olan üstüne sıçratmamaya dikkat etmek.’

Alafrangaya karşı çıkan elektrik de kullanmasın

PROF. ZEKERİYA BEYAZ

Mesele alafranga alaturka meselesi değil. Namaz kılan insanlar, üzerlerine necaset sıçrar gerekçesiyle ayakta idrar gidermeyi uygun görmezler. Ama umumi tuvaletlerde alaturka koyarak buna herkesi mecbur edemezsin. Alaturka-alafranga meselesi, temizlik, taharet meselesidir. Bu kapsamda bakıldığında asıl dini olan ve çağa uygun olan, alafranga tuvalettir. Çünkü İslam dini kolaylık sağlayanı ve Müslümanların medeni imkanlardan en iyi şekilde faydalanmalarını öngörür.

Bugün alafranga tuvaletler hem temizlik bakımından hem de yaşlı ve şişman insanların ihtiyaçlarını gidermesi açısından son derece rahattır. Alfranga tuvaletleri yadırgayanlar bence evlerinde elektrik lambası da yakmasın, eskiden olduğu gibi çıra yakıp otursunlar.

Alafranga rahat ve daha hijyenik

PROF. ORHAN KURAL

Ben şahsen alafrangayı tercih ediyorum. Çünkü daha rahat ve daha hijyenik. Ötekisinde etrafa sıçradığı için civarında pislikler kalıyor.Ayrıca sakat, yaşlı ve özürlü insanlar için uzun süre eğilmesi, kalkması çok zor. Bunun dışında Türkiye’ye gelen yabancıları da düşünmemiz lazım. Hiç alışık olmadıkları bir tuvaleti kullanmakta çok zorlanıyorlar. 180 ülke gezdim. Alaturka tuvalete sadece Orta Asya’da, Doğu Türkistan’da, Çin’in bazı bölgelerinde, Moğolistan’da ve eski Rus cumhuriyetlerinden Tataristan ve Çavuş Cumhuriyeti gibi yerlerde rastladım.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!