Arzu nereden geldi nereye gidiyor?

Güncelleme Tarihi:

Arzu nereden geldi nereye gidiyor
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 18, 1998 00:00

Haberin Devamı

Almanya’da yapılan dünyanın en önemli moda fuarlarından CPD Düsseldorf Tekstil Fuarı’nda, genç modacımız Arzu Özbakış Kaprol, defilesiyle moda otoritelerini kendine hayran bıraktı. Kaprol’un başarısının öyküsünü öğrenmek ister misiniz?..

1990 yılından beri gerçekleştirilen ve Türkiye'nin 1992 yılında ilk olarak katıldığı Düsseldorf Tekstil Fuarı'nda bu yıl ilk kez İTKİB bir dizaynır ile Türkiye'nin imajı için defile düzenledi. 28 firmanın katıldığı Turkish Fashion'da yer alan ve 86 parçadan oluşan ‘‘Tanımsız’’ adını verdiği yaz koleksiyonuyla Avrupa basını ve dünya pazarının önüne çıkarak Türkiye'yi temsil eden Arzu Özbakış, çok büyük bir başarı elde etti. 1990'lı yılların başında yıldızı parlayan ve başarı grafiği hızla yükselen genç dizaynır Arzu Özbakış Kaprol, 1972 Bursa doğumlu.

Annesinin modaevinde büyüyen ve çocukluk yıllarında kesip biçtiği elbiseler yüzünden defalarca azar işiten Arzu Özbakış, lise eğitimini Bursa Koleji'nde tamamladı. İlk resim çalışmalarını lise duvarlarına tablolar yaparak gerçekleştiren genç designer’ın yaptığı resimler halen okul duvarlarını süslüyor. Yeteneğinin farkına vardıktan sonra Mimar Sinan Üniversitesi Moda Konfeksiyon Bölümü'ne giren Arzu Özbakış, okul yıllarında Beymen'de staj yapmaya başladı.

Ülkemizi Almanya’-daki fuarda başarıyla temsil eden 26 yaşındaki Arzu Özbakış Kaprol’un hedefi kreasyo-nuyla tüm dünyaya açılmak..

Arzu nereden geldi nereye gidiyor?

Ardından ilk olarak 1993 yılında Beymen Academia Yarışması'na katılarak ‘‘Kostüm Özel Ödülü’’nü alan başarılı designer, 1994 yılında İTKİB Genç Stilistler Yarışması'nda ‘‘Mansiyon’’ ve 1995 yılında Academia ‘‘Büyük Ödül’’ünü aldı. Bu yarışmalar arasında 1994 yılında Paris American Academia Perfectionnement bölümünden mezun olmayı başardı. 1995 yılında Academia yarışmasından aldığı para ödülüyle Nişantaşı'ndaki ofisini kuran Arzu Özbakış'ın 1997 yılına kadar Beymen'de ‘‘Academic by Arzu Özbakış’’ olarak modelleri satıldı.

1995-97 yılları arasında çok sayıda firmaya koleksiyon üreten genç designer, halen başta Çarşı mağazaları olmak üzere çeşitli firmaların koleksiyonlarını hazırlıyor. Geçen yıl ilk olarak Paris'e markasıyla çıkarma yapan ve koleksiyonu çeşitli butiklerde satılmaya başlayan Arzu Özbakış, ikinci çıkışını ise New York'ta gerçekleştirdi. Arzu Özbakış, son olarak Almanya Düsseldorf CPD Tekstil Fuarı'nda kadınların ve erkeklerin giyebildiği ve tek cins olarak nitelendirdiği dünyadaki bütün sınırların kalkmasını yansıtan ‘‘Tanımsız’’ adlı koleksiyonu ile Japonya ve Londra'dan sparişler alarak başarısını perçinledi. Genç tasarımcı ‘‘Koleksiyonumun iki önemli özelliği var. Kumaşları bana ait ve dünyada ilk. Bu nedenle de koleksiyonumun patentini aldım. İTKİB'den teklif geç geldiği için 86 parçadan oluşan bu koleksiyonu çok kısa bir sürede tamamlamak zorunda kaldım. Ama sonuç muhteşem oldu. Benim için artık bir tek sorun var o da sponsor bulmak. Yurtdışına ihracat yapabilmem ve daha büyük işler başarabilmem için beni destekleyecek bir sponsora ihtiyacım var’’ dedi.

Koreografisini Uğurkan Erez'in hazırladığı defilede Devlet Opera ve Balesi sanatçılarından Oktay Keresteci ve Sibel Sürel'in muhteşem dansları eşliğinde podyuma çıkan Ahu Yağtu, Ceylan Saner, Deniz Akkaya, Ebru Ürün, Deniz Pulaş, Begüm Özbek, Sema Şimşek, Şenay Akay, Çağla Şıkel, Buket Saygı, Selda Ateşeli, Asuman Krause, Burcu Çağrı ve Güzide Duran, podyumda Arzu Özbakış'ın koleksiyonunu ve Türkiye'yi en iyi şekilde temsil etti.

Arzu Özbakış koleksiyonu 1999 Şubat ayında gerçekleştirilecek olan Düsseldorf fuarının tanıtımında yer alacak tüm katalog, afiş ve reklam panolarında kullanılacak. Bütün bunların yanı sıra modacımız 42 ülkeden 2 bin 200 firmanın katıldığı fuarda en iyi 4 tasarımcı arasında seçilerek şubat ayındaki fuarda ‘‘Grup in Dizayner Show’’a davet edildi.

1986 yılında kurulan ve 1987 yılından beri uluslararası fuar organizasyonları düzenleyen ve 17 binden fazla üyesi olan İTKİB'in sponsorluğunu yaptığı ilk dizayner defilesinin başarıyla sonuçlanması bundan sonra her sezonda Düsseldorf Fuarı'nda gerçekleştirilecek olan defilelerin Türkiye'nin imajını güçlendirmeye yönelik dizaynır defileleri olacağı sonucunu doğurdu. Bunun içinde bu şansı elde edecek dizaynırların genç, yetenekli, İTKİB ödüllü ve sürekli yeni tasarımlar yapıyor olması gerekli. Türkiye'nin en geniş katılımlı ve en büyük pazarı olan Almanya'nın CPD Düsseldorf Fuarı 223 bin metrekare alanda 15 Hall'den oluşuyor. Bu alanın 1000 metrekarelik bölümünü kaplayan Türkiye ise fuara % 50 devlet desteği ile katılıyor. Türkiye'nin imajını sağlamlaştırmak için fuara katıldıklarını söyleyen İTKİB yetkilileri bunun kendilerine 600 bin dolara mal olduğunu söyledi. Bu maliyetin tek bir amacı var o da tüm dünyaya Türkiye'nin moda yarattığını göstermek. İTKİB bünyesinde barındırdığı tekstil, deri, halı ve konfeksiyon bölümleriyle Düsseldorf dışında Köln, Honkong, Las Vegas ve Moskova Fuarlarına katılıyor.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!