Artık mahkemeye gitmeye gerek yok noter yetecek

Güncelleme Tarihi:

Artık mahkemeye gitmeye gerek yok noter yetecek
OluÅŸturulma Tarihi: Ekim 04, 2011 10:42

Terk eden eşin eve davet edilmesi ya da mirasçılık belgesi alınması için artık dava açmaya gerek kalmayacak. Kişilerin avukata da ihtiyacı olmayacak. Bu işlemler notere başvurarak da yapılabilecek.

Haberin Devamı

Mirasçılık Belgesi Verilmesi ve Terk Eden EÅŸin Ortak Konuda Davet Edilmesi Ä°ÅŸlemlerinin Noterler tarafından yapılmasına iliÅŸkin yönetmelik bugün Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.Â

EÅŸi tarafından terk edilen bir kadın ya da erkeÄŸin, ‘terk edilme’ gerekçesiyle boÅŸanabilmesi için kendisin terk edene ‘eve dön, ortak yaÅŸamımıza devam edelim’ daveti göndermesi gerekiyordu. Bunu da ancak mahkemeler aracılığıyla yapıyor ve bir de avukat tutmak zorunda kalıyordu. EÅŸ bu davete raÄŸmen eve dönmüyorsa, terk edilen eÅŸ boÅŸanma davası açabiliyordu.Â

Yeni yönetmelikle artık mahkemeye başvurmaksızın, notere gitmek yeterli olacak. Noter, terk eden eşe ‘terk ihtarı’ gönderecek. Burada davet edilen konutun adresi ile anahtarının bulunduğu yer de ihtarda belirtilecek. Ayrıca ihtarda iki ay içinde ortak konuta dönmemesi halinde Türk Medeni Kanunu 164. Madde hükmüne göre boşanma davası açılabileceği uyarısı da  yer alacak.

/images/100/0x0/55ea209df018fbb8f86ce794

Haberin Devamı

MİRASÇILIK BELGESİ DE VERECEK

Yeni yönetmelikle noterler, yine mahkemeye gitmeksizin ‘mirasçılık belgesi’ de verebilecek. Nüfus kayıtlarının yeterli olduğu, yargılamanın gerekmediği veya talep edenin yabancı olmadığı hallerde mirasçılık belgesi verilmesi işlemleri noterlerce de yapılabilecek.

İstanbul Üsküdar 15. Noteri Fettullah Erbaş, her iki düzenlemenin de mahkemelerin iş yükünü azaltacağına dikkat çekti. Erbaş, halen devam etmekte olan davaların yüzde 15-20’sinin mirasçılık belgesiyle ilgili olduğuna dikkat çekerek, yeni düzenlemenin vatandaşa da büyük kolaylık sağlayacağını belirtti.

Noterlerin artık Nüfus Kayıtlarını görebildiklerini, online ortamda, bu belgeleri saniyeler içinde vatandaÅŸa verebileceklerini anlattı. ErbaÅŸ, terk eden eÅŸe davet gönderme iÅŸleminin 60 ila 65 liraya; tek nüsha mirasçılık belgesi almanın ise 30-35 lira civarında olacağını belirtti.Â

KÄ°MLERE BELGE VERÄ°LMEYECEK?

Nüfus kayıtlarının mirasçılık belgesi verilmesi konusunda yeterli olmaması, yabancıların talep etmesi ile mirasçılık belgesinin bilirkişi incelemesi yapılmasını, tanık dinlenmesini gerektirmesi ya da talebin yabancılık unsuru taşıması gibi yargılamayı gerektiren durumlarda noterler, belge veremeyecek.

Ä°TÄ°RAZ HAKKI

Haberin Devamı

Bu belge nedeniyle menfaatininin ihlal edildiÄŸini iddia edenler, sulh hukuk mahkemesine itirazda bulunabilecekler.Â

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!