Artık geceleri gözlerimi kapatıp uyuyabiliyorum

Güncelleme Tarihi:

Artık geceleri gözlerimi kapatıp uyuyabiliyorum
Oluşturulma Tarihi: Haziran 25, 2002 01:52

Beş yıl önce evlerinde çıkan yangında elleri ve yüzü yanan dokuz yaşındaki Tuğba, geçirdiği estetik ameliyat sayesinde artık gözlerini kapatabiliyor. Bir ay önce başladığı okuldan ‘‘Pekiyi’’lerle dolu karnesini alan Tuğba, ikinci sınıfa geçmenin heyecanını da yaşıyor.

Çimenli Ailesi'nin Ümraniye'nin Yenidoğan Köyü'ndeki evlerinde, tam beş yıl önce gaz sıkışması nedeniyle kömür sobası patladı. Abdullah Çimenli ve odada bulunan kızları Ayten ile Tuğba, hastaneye kaldırıldılar. Vücudunun çeşitli yerlerinde 3. derece yanık meydana gelen 6 yaşındaki Ayten, hayatını kaybetti. Hafif yaralar alan Abdullah Çimenli ise kısa süre sonra taburcu oldu. Kemikleri yanan 4 yaşındaki Tuğba ise, 45 gün tedavi gördü. Tuğba'nın bacağından alınan derilerle, tamamen yanan yüzündeki yaraların bir kısmı kapatıldı. İki elinin parmaklarıysa, yanarak büzüşen derinin altında kaldı. Doktorlar, Tuğba'nın yüzünün ve ellerinin eski haline gelebilmesinin ancak plastik cerrahiyle mümkün olduğunu söylediler. Ancak Abdullah Çimenli, maddi durumu iyi olmadığı için kızının tedavisini 5 yıldır yaptıramıyordu.

YARDIM KAMPANYASI

15 Mayıs tarihinde Hürriyet Gazetesi'nde yayınlanan ‘‘Tuğba'yı yüzü yanık diye hiçbir okul almıyor’’ başlıklı haber üzerine, Tuğba'ya yardım kampanyası başlatıldı. İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi, kampanyaya Tuğba'nın tedavisini yaparak destek veriyor. Hastanenin Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Bölümü doktorları, Tuğba'ya ‘‘yüzünde, saç derisinde, gövdesinde ve ellerinde yanık, ayrıca ellerinde ileri derecede fonksiyon kaybı’’ teşhisi koydu. Dr. Cenk Çaycı, Tuğba'nın bir seri ameliyatının yapılacağını ve tedavinin 6 ay kadar sürebileceğini söyledi.

Tuğba'yı yüzü yanık diye okula da almıyorlardı. Hürriyet Gazetesi'nde yayınlanan haber üzerine İl Milli Eğitim Müdürü Ömer Balıbey'in talimatıyla okul bitimine bir ay kala Hacı Ayşe Çarmıklı İlköğretim Okulu'nun 1-C sınıfına Tuğba'nın kaydı yaptırıldı. Öğretmeni Şehriban Toprak, Tuğba'nın daha çabuk okumayı öğrenebilmesi için her gün ders bitiminden sonra 1'er saat ders verdi. Arkadaşlarına yetişebilmek için çok çalışarak, kısa sürede okumayı öğrenen Tuğba, duygularını şöyle dile getiriyor:

‘‘Arkadaşlarımın hepsi okumayı biliyordu. Kendimi kötü hissediyordum. Çok çalışmam gerektiğini biliyordum. Beni okula almadıkları için çok üzgündüm. Okula başlayınca, öğretmenim ve arkadaşlarım beni çok sevdiler. Ben de onları. Keşke daha önce okula başlamış olsaydım.’’

İlk karnesini alan Tuğba, sınıfını ‘‘pekiyi’’ ile geçti. Tuğba, şimdi ‘‘Çok mutluyum. Hem ameliyat oldum. Hem de sınıfımı başarıyla geçtim. Çok çalışmaya devam edip sınıf atlayacağım’’ diyor.


Rüyalarımda güzel bir kız olduğumu görüyorum


Geçtiğimiz hafta gerçekleştirilen ilk ameliyatta, Tuğba'nın yüzündeki ölü deriler alındı. Saçlarının yanan bölümüne de doku genişletici bir tedavi uygulandı. Tuğba'nın omuzundan alınan derilerle de daha önce kapanmayan gözaltı derisi kapatıldı. Ameliyat sargıları açıldıktan sonra aynasını elinden düşürmez olmuş Tuğba. Her sabah yüzünü yıkadıktan sonra aynaya bakıyor. ‘‘Artık gözlerim daha güzel. Geceleri rahat uyuyabiliyorum. Gözüme toz da kaçmıyor. Rüyalarım da değişti. Hep güzel bir kız olacağımı hayal ediyorum’’ diyor.

Saçlarının bir kısmı yanan Tuğba, saçları çıkmaya başladıktan sonra beline kadar uzatacağını söylüyor. ‘‘Upuzun saçlarım olacak. Barbie bebekler gibi. Rüzgarda uçuşacaklar. Bazen iki örgü de yaparım’’ diyor.

Tedavisi bitene kadar Tuğba, hastanede kalacak. 2 hafta önce hastaneye yatan Tuğba, şunları söylüyor: ‘‘Evimi ve okulumu çok özledim. Arkadaşlarımı da. Ameliyatlarım bitsin daha güzel bir kız olarak döneceğim. Herkes şaşıracak’’ diye konuşuyor.

Hacı Ayşe Çarmıklı İlköğretim Okulu'na başladığı ilk günü ömrü boyunca unutamayacağını belirten Tuğba Çimenli, ‘‘O gece heyecandan sabaha kadar uyuyamamıştım. Arkadaşlarım bana büyük sevgi gösterdiler. Ben de onları çok sevdim. Hastanede hep okulumu ve arkadaşlarımı düşünüyorum‘‘ dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!