Aras Nehri'ndeki kuşlara ABD'den el uzattı

Güncelleme Tarihi:

Aras Nehrindeki kuşlara ABDden el uzattı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 07, 2013 10:57

Türkiye’deki kuş türlerinin çoğunu barındıran Aras Nehri Kuş Cenneti’nin korunması için başkanlığını ABD Utah Üniversitesi’nden Doç.Dr. Çağan Şekercioğlu’nun yaptığı Kuzey Doğa Derneği’nce imza kampanyası başlatıldı.

Türkiye’de doğa koruma ve yaban hayatı araştırmaları konusunda faaliyetler yürüten Kuzey Doğa Derneği, yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olan ve Türkiye kuş türlerinin çoğunu barındıran Kars-Iğdır sınırlarındaki Aras Nehri Kuş Cenneti’nin korunması için kampanya başlattı. Aras Nehri Kuş Cenneti’nin Türkiye’deki kuş türlerinin çoğunu barındırdığını belirten dernek başkanı ve ABD Utah Üniversitesi Biyoloji Bölümü öğretim üyesi Doç.Dr. Çağan Şekercioğlu, yapımı planlanan Tuzluca Barajı’nın sularının Aras Nehri Kuş Cenneti’ni yok edebileceğini söyledi. Doç.Dr. Şekercioğlu, konuya dikkati çekmek amacıyla başlattıkları kampanyanın ilk haftasında 6 bini aşkın imzaya ulaştıklarını kaydetti.

Doç.Dr. Şekercioğlu, "Bu cennet, barındırdığı canlılarıyla yok olmadan kampanyayı destekleyin" çağrısında bulunurken, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’na da Aras Kuş Cenneti konusunda verdiği sözü hatırlattı. Doç.Dr. Şekercioğlu, Bakan Eroğlu’na, "Aras Nehri Kuş Cenneti’ni kurtarın" diye seslenirken, Kuzey Doğa Derneği olarak en az 240 kuş türünü barındıran, kuş araştırma, eğitim ve ekoturizm merkezi Aras Nehri Kuş Cenneti’nin yapılması planlanan Tuzluca Barajı’nın sularıyla yok olmaması için change.org/araskuscenneti adlı web sitesinde başlatılan kampanyaya destek istedi.

CUMHURBAŞKANI VE BAŞBAKAN’A MEKTUP

Kampanyanın yürütüldüğü internet sitesinde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu ve Iğdır milletvekili Sinan Oğan’a hitaben bir de mektup yar aldı.

Mektupta, Aras Nehri Kuş Cenneti’nin biyolojik çeşitlilik ve ekoturizm açısından taşıdığı önem vurgulanarak, Tuzluca Barajı projesinin hayata geçirilmesi halinde bu cennet alanın geri dönüşsüz olarak sular altında kalacağı uyarısı yapılıyor. Mektupta, ulusal ve uluslararası önemi bilimsel çalışmalarla kanıtlanmış bu sulak alanda barajın yapılması durumunda sadece yabani hayat değil, bölgedeki insanlar, yaşam ve kültürlerinin de olumsuz etkileneceğine dikkat çekildi. Mektupta, baraj projesi hayata geçirilmeden önce, Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nden bu alandaki yaban hayatı ve türler hakkında bilgi alınması gereği ifade edildi. Mektupta, ilgili yetkililerden, Tuzluca Barajı’nın iptal edilerek alanın resmi statüyle koruma altına alınması, sulama amaçlı yapılması planlanan Tuzluca Barajı projesinin gözden geçirilerek, bölgede başarılı şekilde uygulanmakta olan alternatif tasarruflu damla sulama yöntemi seçeneklerinin değerlendirilmesi çağrısı yapılıyor.

"TÜRKİYE İÇİN KARA LEKE OLACAKTIR"

Türkiye kuş türlerinin yarısından fazlası olan 240 kuş türünü barındıran, 3 kıta ve 20’den fazla ülkeden gelen uluslararası kuş göç yollarının buluştuğu Aras Nehri Kuş Cenneti’ni yok etmenin Türkiye için bir kara leke olacağını vurgulayan Doç. Dr. Şekercioğlu, şöyle devam etti:

"Bu cenneti korumak hepimizin boynunun borcu. Kuzey Doğa Derneği tarafından Iğdır’ın örnek köyü Yukarı Çıyrıklı’daki Aras Kuş Araştırma ve Eğitim Merkezi’nde yapılan çalışmalarla 6 yılda 240 türden 40 binin üzerinde kuş kayıt altına alındı. Alandaki kuşların 3 kıtadan ve en az 23 ülkeden geldiği bilimsel halkalama ve uydu takiple ispatlandı. Türkiye’de kayda geçirilmiş 470 kuş türünün çoğu, bu çok önemli sulak alanda yaşıyor. Bunlardan 24 türün soyu Türkiye ya da dünya çapında tehlike altında. Aras Vadisi’nde yapılan araştırmalar sırasında, Iğdır’da daha önceden bilinmeyen 100’den fazla yeni kuş türü tespit edildi. Bunlardan Şikra Atmacası Türkiye kuş envanterine yeni bir tür olarak eklendi."

NATIONAL GEOGRAPHIC DERNEĞİ HAYRAN KALDI

Doç.Dr. Şekercioğlu, birçok ülkeden yüzlerce doğaseverin geldiği, bazen aylarca kaldığı, ulusal ve uluslararası basında yüzlerce kez yer alan, Iğdır’ın markası ve ekoturizm merkezi Aras Nehri Kuş Cenneti’ne ABD National Geographic Dergisi’nin de hayran kaldığını, bu yıl içerisinde yeniden geleceklerini açıkladı.

Doç.Dr. Şekercioğlu, Doğu Anadolu’nun en zengin sulak alanlarından olan Aras Nehri Kuş Cenneti’nin önemine, kuş zenginliğine ve Kuzey Doğa Derneği’nin hazırladığı rapor ve başvurulara rağmen yıllardan bu yana teknik olarak ’Sulak alan’ kategorisine dahi alınmamasının nedenini kimsenin bilmediğinden yakındı. Doç.Dr. Şekercioğlu, "Bu cennet ve köyleri, Tuzluca Barajı’nın suları altında kalarak yok olma tehlikesiyle karşı karşıya. Geç olmadan kampanyayı destekleyin" diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!