Arap Baharı iyi basın özgürlüğü endişe verici

Güncelleme Tarihi:

Arap Baharı iyi basın özgürlüğü endişe verici
Oluşturulma Tarihi: Eylül 23, 2011 00:00

AB ilerleme raporu taslağında Türkiye’nin Arap Baharı politikası olumlu bulundu. Taslakta basın özgürlüğü konusunda ciddi endişeler olduğu vurgulanıyor, Ergenekon ve Balyoz davalarında uzun tutukluluk sürelerine dikkat çekiliyor.

AB’nin 12 Ekim’de açıklaması beklenen Türkiye’ye ilişkin ilerleme raporunda hükümetin bazı politikaları olumlu bulunurken, başta basın özgürlüğü olmak üzere, Ergenekon ve Balyoz davalarındaki tutukluluk süresinin uzunluğu eleştiriliyor. Rapora göre, Türkiye’nin Arap Baharı politikası olumlu bulunuyor. Ancak İsrail’le bozulan ilişkiler nedeniyle 2 tarafa da itidalli olunması çağrısı yapılıyor.

Doğu Akdeniz uyarısı

Rapora, Yunanistan ve Kıbrıs Rum Kesimi’nin talepleri doğrultusunda, Doğu Akdeniz’deki sondaj krizi nedeniyle “iyi komşuluk uyarısının” ekleneceğine ise kesin gözüyle bakılıyor. Namus cinayeti, zorla evlilik gibi kadına yönelik şiddetin kaygı verici boyutlara ulaşmasına da vurgu yapılan raporun taslağında öne çıkan bazı konular şöyle:

- Reform sürecinde hız kesildiği görülüyor. Özellikle son 1 yılda müzakere başlığı açılamaması dikkat çekici. Türkiye’nin Kıbrıs’a ilişkin ek protokolü yerine getirmemesinin (Havaalanı ve limanların Kıbrıs Rumlarına açılması) bunda önemli rol oynadığı savunuluyor.

- Basın özgürlüğü konusunda ciddi endişeler var. Gazeteciler arasında otosansür uygulaması yaygın bir durumda. İnternete uygulanan sansür de bazı alanlarda devam ediyor. Nedim Şener ve Ahmet Şık’ın durumları basın özgürlüğündeki endişelere örnek gösterilirken, Ergenekon ve Balyoz davalarında uzun tutukluluk sürelerine dikkat çekiliyor.

- Son dönemde AB’nin de terörist örgütler listesinde yer alan PKK’nın terör eylemlerini artırdığına dikkat çekilerek, Türkiye’nin bu örgütle mücadelesine hak veriliyor. Ancak Kürt sorununun demokratik yollardan çözümünde ısrarcı olunması isteniyor.

Sivil anayasa

- Ülkenin daha sivil bir anayasaya sahip olması için toplumun her kesimiyle uzlaşının önemine vurgu yapılıyor.

- Seçim barajının yüzde 10’un altına indirilerek, toplumun çoğulcu yapısının parlamentoya yansıması yolunun açılması isteniyor.

- Türkiye ekonomisinin performansı takdir ediliyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!