Araç tramer kaydı sorgulama işlemleri nasıl yapılır? Araç plaka sorgulama

Güncelleme Tarihi:

Araç tramer kaydı sorgulama işlemleri nasıl yapılır Araç plaka sorgulama
Oluşturulma Tarihi: Ocak 22, 2016 16:46

Yeni bir araç alacak maddiyata sahip olamayan ikinci el otomobil alıcıları, araç sorgulama ve tramer hasar kaydı alma işlemlerini internet üzerinden birkaç dakika içerisinde gerçekleştirebiliyor. Plakadan araç sorgulaması nasıl yapılır? Tramer hasar kaydı nasıl yapılır? İşte detaylar…

Haberin Devamı

Araç sahibi olmak isteyen, fakat sıfır araçların maliyetinin yüksek olmasından dolayı, ikinci el otomobil pazarına yönelen alıcılar, araç satın alırken aracın özelliklerine, durumuna, sigorta bilgilerine, vergi borcuna, kazalı olup olmadığına dikkat etmek zorundadır. Kamu hizmetlerinin çok daha çağdaş ve çok daha modern standartlara ulaşmasına katkı sağlayan e-Devlet sistemi içerisindeki Emniyet Genel Müdürlüğü kategorisinde yer alan araç sorgulama, araç borç sorgulama uygulamaları, ikinci el otomobil alıcılarının işlerini kolaylaştırdı.

Bu sistemde; Emniyet Genel Müdürlüğü'nün sisteminde yer alan resmi araç bilgilerine erişim sağlanabildiği için  son derece yoğun bir şekilde sorgulama yapılan dijital bir hizmet olarak karşımıza çıkıyor. Böylece vatandaşlar, Emniyet Genel Müdürlüğü'nün online araç sorgulama hizmetinden anında yararlanabiliyor.

Haberin Devamı

e-Devlet sistemine akıllı cihazlar veya bilgisayar aracılığı ile giriş yapabilen vatandaşın, e-Devlet sistemi içerisindeki her bir kamu hizmet uygulamasını kullanabilmesi için kimlik doğrulaması yapması gerekiyor. Kimlik doğrulama işlemi ile sisteme giriş yapabilen vatandaş, ‘e-Devlet şifresi ile giriş’, ‘mobil imza ile giriş’, ‘elektronik imza ile giriş’ ve ‘T.C. kimlik kartı ile giriş’ 4 farklı yüksek güvenlikli giriş yöntemlerinden herhangi birisini kullanabiliyor.

ARAÇ SORGULAMA NASIL YAPILIR?

Araç sorgulamasını e-Devlet sisteminden yapabilmek için ilk olarak www.turkiye.gov.tr adresine girilmelidir. Daha sonra ise açılacak olan ekranın sol kısmında yer alan e-Hizmetler sekmesine tıklanmalıdır. Bir sonraki adımda ise e-Hizmetler kategorisinde yer alan harflerden işlem yapılacak kurumun baş harfini bulup tıklayınız. Araç sorgulaması Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesinde yer aldığı için “E” harfi tıklanmalıdır. Bu işlemi de tamamladıktan sonra kurumun başlığı altında yer alan “Araç Sorgulama” işlemi seçilmelidir. Seçim yaptıktan sonra ise açılacak ekrandaki “Kimliğimi Şimdi Doğrula” butonuna basılmalıdır. Bu butona bastıktan sonra ise açılacak ekranda ilgili kısımlara ukarıda bahsedilen 4 farklı yüksek güvenlikli giriş yöntemlerinden herhangi birisini kullanılarak sisteme girmelidir. Bu işlemi de yerine getirdikten sonra son olarak sorgula butonuna basarak sorgulama işlemi gerçekleştiriliyor.

Haberin Devamı

ARAÇ SORGULAMA İÇİN TIKLAYINIZ.

TRAMER HASAR KAYDI NASIL YAPILIR?

Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi’nin resmi web sitesi üzerinden aracın online tramer hasar kaydı sorgulaması da yapılabiliyor. Kaza Tespit Tutanağı Sorgula sayfasından Tramer hasar kaydını üç farklı şekilde erişim sağlanıyor. Plaka ve sigortalı TC kimlik numarası, Plaka ve sigortalı vergi kimlik numarası, plaka ve sürücü TC kimlik numarası yaparken; plakanın yanı sıra sürücünün T.C. kimlik numarası, sigortalı T.C. kimlik numarası veya sigortalı vergi kimlik numarasından birini bilmeniz gerekiyor. Açılan ekranda hasar kaydı sorgulama işlemi yapabilmek için aracın plakası, sürücünün T.C. kimlik numarası ve güvenlik kodu girilmelidir, daha sonra “ARA” butonuna basılarak, aracın son durumuyla ilgili bilgilere ulaşılabiliyor.

Haberin Devamı

Araçların tramer kayıtlarına ulaşmak isteyen kişilerin Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi tarafından sunulan SMS servisinden yararlanması ve araç tramer kaydı sorgulama yapması gerekiyor. Araç tramer kaydı sorgulamasıyla araçların kayıtlı tüm kaza bilgilerine erişim sağlanacağı için kolay bir şekilde kaza açısından bilgi sahibi olunabiliyor. Kaza raporlarının kayıt altına alınmış olduğu tüm hasarlar bu sistem üzerinden kolaylıkla görülebiliyor.

SMS İLE DE HASAR KAYDI SORGULANABİLİYOR

Turkcell, AVEA veya Vodafone GSM operatörlerinden hangisini kullanmakta olduğunuz farketmeksizin 5664'e kısa mesaj göndererek, merak ettiğiniz aracın hasar kaydını öğrenebilirsiniz.

5664 araç hasar sorgulama hizmeti ücretli bir hizmet olup, tüm operatörler için hizmet ücretleri şu şekildedir: Hasar 4.00 TL, Araç Detay 4.00 TL, Parça Detay 4.00 TL, Tutanak 4.00 TL, Trafik 4.00 TL, Kasko 4.00 TL, Mağdur 4.00 TL.

BAKMADAN GEÇME!