Aptal kafalar felç etti

Güncelleme Tarihi:

Aptal kafalar felç etti
Oluşturulma Tarihi: Şubat 22, 2000 00:00

Haberin Devamı

MAHMUTBEY Kavşağı'nı yeniden düzenleme çalışmaları sırasında 1 yıl önce yıkılan ve içine toprak dökülen yağmursuyu kanalı, yeniden yapılıp temizlenmeyince bu ihmalkárlığın faturası halka çıktı. Tıkanan üst kanaldaki sular, taş ve toprak yığınlarıyla sele dönüşüp otoyola inince, İstanbul'un can damarı niteliğindeki yol göle döndü, bölgede ulaşım felç oldu. Çok sayıda yolcu uçaklarını kaçırdı. Binlerce kişi yollarda perişan oldu. Yeşilköy, Güneşli, İkitelli, Bağcılar, Halkalı semtlerinde işyerleri bulunanlar saatlerce direksiyon başında saç-baş yoldu. Öğrenciler okullarına gidemedi, dersleri kaçırdı. Bir vidanjörle emilerek, kısa sürede çekilecek sular saatlerce otoyolda araçları engelledi. Emniyet şeridinin bazı sürücüler tarafından işgal edilmesi, tepki yarattı. Polis, karayolları araçları ve ambulanslar düşüncesiz sürücüler yüzünden sıkıntılı anlar yaşadı. Hastalar, ambulanslarda perişan oldu, doktorlar ameliyatlarına yetişemediler. Yol, ancak öğleye doğru tam olarak açılabildi.

YETKİLİLER UYUDU

Karayolları 17'nci Bölge, Otoyol Bakım ekipleri, dün sabahtan itibaren bölgedeki tıkanan mazgalları açmak için çalışmaya başladılar. Fakat kanallara çok miktarda toprak dolduğu için çalışmalar öğle saatlerine kadar sürdü. Bu arada araçlar Gazi Mahallesi çıkışına kadar kilometrelerce kuyruk oluşturdular. Ulaşım dururken, hiç bir yetkilinin aklından hemen bir vidanjörle bu suları çekerek, yolu trafiğe açmak gelmedi. Havalimanı yönüne doğru ulaşım, otoyolun Otogar çıkışından verilerek Bağcılar yönünden sağlanmaya çalışıldı. Yolda biriken sular, saatler sonra, öğleye doğru vidanjörle boşaltıldı, mazgallar açıldı. Güneşli, İkitelli, Bağcılar ve Yeşilköy civarında çalışanlar, işyerine ikişer saat geciktiler. Yolun kesilmesi nedeniyle havalimanına giden çok sayıda kişi de trafiğe takıldı ve uçaklarını kaçırdı. Öğrenciler servis araçlarında saatlerce bekledi, ancak öğle saatlerinde okullarına varabildi.

GÜYA ÇÖPLER TIKAMIŞ

Mahmutbey Kavşağı düzenleme çalışmalarını yürüten Mürtezaoğlu-Kolin Şirketi'nin işini kontrolle görevli Karayolu ilgilileri ise sorun yaratan yerde, geçen yıl alttan geçen bir borunun yerini değiştirmek için çalışma başlatıldığını, bitişikteki askeri bölgeye girilemediği için çalışmanın yarım kaldığını söylediler. Aynı ilgililer, su basmasına bu çalışmanın neden olmadığını, yolcu ve sürücülerin otoyola attıkları çöplerin rögarları tıkadığını öne sürdüler.

NİHAYET İZİN ALDILAR

Karayolları yetkilileri, yıkılan kanalın devamının, askeri bölgede yapılmasının gerektiğini, bu çalışmayı yapmak için gerekli izini dün öğleden sonra aldıklarını söylediler. Mahmutbey yol düzenlemesi yapan özel şirkete gerekli çalışmaya başlaması için talimat verildiği belirtildi. İlgililer, geçen yıl başlanan işin neden yarım bırakıldığı, gerekli önlemlerin neden alınmadığı sorularına ise yanıt veremediler. Bu arada Balat'taki Kadın Eserleri Kütüphanesi ve Bilgi Merkezi'nin bahçe kısmında da su birikintileri oluştu. İtfaiye ekipleri, bahçedeki suyu motopomplarla kanalizasyona aktardı.

İlkel mazeret

Otoyolu ulaşıma açmak için görev yapan Otoyol Bakım İşletmesi ilgilileri, üst yağmur suyu kanalının daha önceki yol çalışmaları sırasında hasar görmesi nedeniyle yolda su biriktiğini söylediler. Otoyol bakım yetkilileri, ‘‘ Daha önce yapılan çalışmada kanalın bir bölümü yıkılmış. Kanalın üstüne de toprak yığılmış. Yağış fazla olunca da bu kanal dolarak sular aşağıya inmiş. Aşağıdaki kanalın kapasitesi ise sadece yoldan gelen yağmur sularına göre hesaplanmış. Yamaçtan inen sular, beraberinde taş, toprak ve çöplerle, logarları tıkamış.’’ dediler.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!