Apo'yu getireceğiz

Güncelleme Tarihi:

Apoyu getireceğiz
Oluşturulma Tarihi: Kasım 17, 1998 00:00

Haberin Devamı

Başbakan Mesut Yılmaz, çetebaşı Abdullah Öcalan'ın Türkiye'ye iadesinin mutlaka sağlanacağını söyledi. İtalya hükümetinin bebek katiliyle ilgili kirli pazarlıklara alet olacağını beklemediğini belirten Yılmaz, iade için İtalyan bir avukat tutulduğunu da bildirdi.

Başbakan Mesut Yılmaz, daha önce hükümeti oluşturan üç partinin genel başkanları olarak, ‘idam cezasını kaldıracaklarına’ ilişkin bir deklarasyon yayınladıklarını anımsatarak, ‘‘Bu vaadin yerine getirilmesini yeniden değerlendireceğiz’’ dedi. Yılmaz, idam cezasının kaldırılmasıyla birlikte, 30 bin vatandaşın katili olan çetebaşı Abdullah Öcalan'ın Türkiye'ye iadesini mutlaka sağlayacaklarını vurguladı.

Yılmaz dün Başbakanlık'ta ‘Mevsimlik İşçi Zirvesi’nin ardından düzenlediği basın toplantısında, çetebaşı Apo'nun Türkiye'ye iadesine ilişkin çalışmaları anlattı. Başbakan Yardımcısı Bülent Ecevit'in de katıldığı toplantıda Yılmaz, başka ülkelerdeki suçlu Türk vatandaşlarının iadesine ilişkin çalışmaları değerlendirdiklerini belirterek, konunun ‘Katil’in yakalanması ile daha da güncellik kazandığını belirtti.

Yılmaz, suçluların iadesine ilişkin alınan önlemlere, bugün toplanacak Bakanlar Kurulu'nda nihai şekli verildikten sonra kamuoyuna açıklanacağını anlattı. Yılmaz bir soru üzerine de İtalya, Yunanistan ve başka ülkelerde, bazı parti ve milletvekillerinin çetebaşı Apo'ya sahip çıkma girişimlerini doğruladı. Yılmaz, muhatabın İtalyan hükümeti olduğunu vurgulayarak, şunları söyledi:

‘‘İtalyan hükümetinin bu katille ilgili kirli pazarlıklara alet olacağını, en azından bu aşamada düşünmüyoruz. İtalya'ya talebimizi Interpol aracılığıyla ve diplomatik yollarla ilettik. İtalyan Adalet Bakanlığı'ndan sorular geldi. Bu konudaki istişareler sürüyor. Uzman bir İtalyan hukukçu bu çerçevede yarın (bugün) Ankara'ya gelecek. Gerekirse İtalya mevzuatını çok iyi bilen birden fazla İtalyan avukat tutulacak. Çalışmalar gerekli ciddiyette yürütülüyor. Kimse merak etmesin.’’

İtalya'ya bu aşamada ekonomik ambargo düşünmediklerini ifade eden Yılmaz, ‘‘Bu katile imkan sağlayan hiçbir ülke hukuk devleti olduğunu iddia edemez. İtalya, terörden çekmiş, teröre karşı bir ülkedir. Elbette meseleyi siyasi zemine çekme gayretleri var. Ama bu katilin işlediği kanlı cinayetler hiçbir şekilde örtülemez. Katil için siyasi gayretler yanında İtalya'da asgari hukuk anlayışının mevcut olduğunu düşünüyoruz’’ dedi.

Yılmaz, çetebaşı Apo'nun nerede bulunduğuna ilişkin bir soruya ise ‘‘Büyükelçi ile konuştum. Güvenlik amacıyla kamuoyuna yanlış deklarasyonlar yayınlıyorlar. Doğrusu, İtalyan istihbarat örgütünce, güvenli bir yerde tutuklu olarak tutuluyor’’ yanıtını verdi.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!