Apo'dan yeni açıklama: Taktik değil

Güncelleme Tarihi:

Apodan yeni açıklama: Taktik değil
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 07, 1999 00:00

Haberin Devamı

Abdullah Öcalan, avukatları aracılığıyla dün de bir açıklama yaptı. Öcalan, yaptığı yazılı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

‘‘I- 4 Ağustos tarihli silahlı çatışmaya son verme çağrım, gerek ülkemizin devlet ve toplum yapısında doğuracağı sonuçlar ve gerekse de PKK'nın ideolojik ve örgütsel bünyesinde doğuracağı gelişmeler açısından hayatidir.

Bunun basit taktik amaçlarla yapılmadığını özellikle belirtmek isterim. Stratejiktir. Önümüzdeki süreçte yaşanacak gelişmeler bunu gösterecektir.

II- Zamanlama açısından 1 Eylül'ün seçilmesi pratik hazırlıkların yetişmesi, güçlerin hazırlığını yapabilmesi nedeniyle belirlenmiştir. Çekilme esnasında zorunlu olmadıkça çatışmaya girilmemelidir.

III- Neden 'Teslim ol' çağrısı yapmadığım biçimindeki yaklaşım ve sorular bu işi yokuşa sürme anlayışıdır. Olumsuz bir yaklaşımdır. Gerçekçi değildir. Pratik değildir, uygulama şansı yoktur. Çıkmazı derinleştirmeye hizmet etmektedir.

Dolayısıyla sınırların dışına çıkma herkes açısından olumludur. Güçlerin içeride olması halinde provakasonlar devam eder. Silvan ve Batman'da yaşanan iki olay bence bu şekilde gerçekleşmiştir. Ayrıca bu vesileyle tüm insan hakları ve demokratik kuruluşların bu olayları araştırıp, kamuoyuna aktarması için gerekli incelemelerin bir an önceyapılması, sürecin ilerlemesi açısından hayatidir. PKK güçlerinin dışarı çıkması halinde provakatörler ortada kalır. Netlik doğar.

ECEVİT'E KATILIYORUM

Türkiye için en uygun çözümdür. Çünkü ikili oynayanlar var ve bunlar etkinliklerini yitirirler. Ayrıca gerek devletin yapacağı reformlar, gerekse de PKK'nın yapacağı demokratik dönüşüm hazırlıkları için sınır dışında bir hazırlığa hayati bir ihtiyaç var.

Sayın Ecevit'in, 'Herkesin üzerine düşeni yapması' sözüne katılıyorum. Önemli buluyorum. Bu noktada mevcut çabayı sonuna kadar sürdüreceğim.’’

Provokatörleri açığa çıkaralım

Abdullah Öcalan ile önceki gün İmralı Adası'nda görüşen avukatı, PKK'ya 'silahlı mücadeleyi bırakın' çağrısı yapan müvekkilinin, ‘‘Bundan fazlası bizden beklenemez. Biz yapabileceğimizi yaptık. Ancak bundan sonra gelişebilecek provokasyon eylemlerinin de dikkate alınması lazım’’ dediğini açıkladı. Mahmut Şakar, Öcalan'ın en fazla ‘‘Silahlı mücadeleyi bırakın’’ çağrısının nasıl karşılandığını merak ettiğini söyledi. Şakar, Öcalan'ın, Diyarbakır'ın Silvan İlçesi'nde bir minibüsün taranarak 6 kişinin öldürülmesi ve Batman'da 2 kişinin öldürülmesi olayının barış sürecini ortadan kaldırmaya yönelik bir eylem türü olduğunu ve bundan sonra bu tür provokasyonların gelişebileceğini düşündüğünü de iletti. Şakar, Öcalan'ın, ‘‘Bu eylemleri kim yaparsa yapsın, mutlaka üzerine gidilmelidir. Açığa çıkarılmalıdır. Kamuoyu bunu dikkate almalıdır’’ dediğini söyledi.

Cemil Bayık: Botan'da kalacağız

PKK'nın askeri kanat sorumlularından ‘‘Cuma’’ kod adlı Cemil Bayık Türkiye'den geri çekilmenin eyaletlere göre, manga ve takım düzeyinde olacağını, ancak Botan Bölgesi'nden ‘‘tam anlamıyla’’ çıkılmayacağını bildirdi. Bayık, 04.08.1999 günü saat 16.30'da, PKK'nın Diyarbakır, Elazığ, Bingöl bölge sorumlusu ‘‘Andok’’ kod adlı PKK'lıyla yaptığı telsiz konuşmasında, örgüt tarafından ‘‘Kürdistan’’ diye tanımlanan bölgeden tamamen bir çekilme olmayacağını ifade etti. Bayık'ın ‘‘Roj’’, Diyarbakır, Elazığ, Bingöl bölge sorumlusunun da ‘‘Andok’’ koduyla konuştuğu telsiz görüşmesi şöyle:

ROJ: Başkanın son yaptığı çağrıyı sizler de duymuşsunuzdur. Bu konuda gerekli talimat Başkanlık Konseyi tarafından tüm yapılara verilecektir. Önümüzde silahlı atılımın yıldönümü (15 Ağustos'u kastederek) var, dikkatli olun. Geri çekilmeler eyaletlere göre, manga ve takım düzeyinde olacaktır. Ama Kürdistan'ı tümden terkedeceğimiz söz konusu değildir. Büyük ölçüde Kuzey'den Güney Kürdistan'a (Güneydoğu'dan Kuzey Irak'a) doğru çekileceğiz. Ancak hakimiyetimizin bulunduğu Botan Bölgesi'nden (Cudi, Gabar, Şırnak yöresi) tamamen çekilmeyeceğiz. Burada birimlerimiz yeni eylem yapmamak koşuluyla aktif savunma pozisyonunda kalacaktır. Silah bırakmamız tümüyle söz konusu olamaz. Tüm ilerici dünya kamuoyuna kendimizi ve samimiyetimizi kanıtlamak için bu yol denenecektir. Anlaşıldı mı?

ANDOK: Anlaşıldı.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!