Apo'dan büyük kaçış

Güncelleme Tarihi:

Apodan büyük kaçış
Oluşturulma Tarihi: Nisan 15, 1998 00:00

Haberin Devamı

Şemdin Sakık'tan sonra, PKK'nın üst yönetiminden 3 kişi daha Apo'yu terketti. PKK Merkiz Komite üyeleri Rıza Altun ve Murat Karayılan ile Diyarbakır sorumlusu Sait Çürükkaya'nın, KDP'ye sığınma yolları aradıkları öğrenildi. Apo, kaçmak isteyen iki yakın adamını kurşuna dizdirdi.

ŞEMDİN Sakık'ın kıskıvrak yakalanmasıyla büyük bir panik yaşayan PKK'da, yönetimdeki sarsıntı şiddetli bir depreme dönüştü. Bölücü terör örgütünün üç üst düzey yöneticisi daha, Abdullah Öcalan'a başkaldırdı.

PKK yönetimini uzun süredir yakın takibe alan İstihbarat görevlileri, Merkez Komite Üyesi ve Zap Kampı sorumlusu Rıza Altun, yine Merkez Komite üyesi ve Eyalet sorumlusu ‘Cemal’ kod isimli Murat Karayılan ve ‘Süleyman’ kod isimli Diyarbakır sorumlusu Sait Çürükkaya'nın, KDP'ye sığınmak için harekete geçtiğini saptadı. Üst düzey üç teröristin uzun süredir bölücü örgütten ayrılarak KDP'ye sığınmak istedikleri, firar sürecini Sakık'ın yakalanmasının yanısıra Öcalan'ın Bekaa'da yaptığı ve kadın teröristlere cinsel ilişkiye girmelerini teşvik ettiği konuşmasının hızlandırdığı belirlendi.

İki adamını kurşuna dizdi

Apo'nun 15-20 kadın militana yaptığı ve örgütte infial yaratan konuşmanın kasedinin basına sızması üzerine, zincirleme infaza giriştiği de ortaya çıktı. Öcalan'ın konuşmayı video banta alan ‘Cemal’ ve kasetleri arşivlemekle görevli ‘Agit’ kod isimli teröristleri Bekaa'ya gönderdiği ve 10 militanın önünde yapılan sözde yargılamadan sonra aynı gün kurşuna dizdirdiği de saptandı. Telsiz konuşmalarını dinleyen İstihbarat birimleri, infazın Kurban Bayramı'nın 2. günü yapıldığını da saptadı.

PKK'da Sakık’ın itiraf paniği

Antalya'da PKK'ya darbe vuran operasyonun Sakık'ın daha önce verdiği bilgilerle gerçekleştiğine inanan PKK, örgütün yurtiçi ve yurtdışı bağlantı ve yuvalarının tek tek açığa çıkacağı paniğiyle dağılmaya başladı. Sakık'ın eylem planlarını ve barınılan mekanları ayrıntılarıyla bilmesi nedeniyle PKK, plan ve mekanlarda değişiklik yapmaya hazırlanıyor. Yine PKK'nın yiyecek, ilaç, giyecek gibi temel ihtiyaçlarını karşıladığı gizli depoların da terkedildiği belirlendi.

Apo’yla yatmayan kızlar şerefsizdir

Öcalan'ın Bekaa'daki PKK kampında kadın militanlara yaptığı, ‘‘Kadın PKK'lıların karakterlerini kazanamadığı, cinsel özgürlüğün bu karakterin kazanılmasında yararlı olacağı ve kendisiyle ilişkiye girecek kadınları yücelteceği, bunu yapmazsa şerefsiz oldukları’’ yönündeki konuşmanın, kız çocukları örgütün elinde olan ailelerde de infial yarattı.

Ailelerde infial

Öcalan'ın, kendisine sadık olmayan kadınları cezalandırdığı ve bunda da haklı olduğunu vurguladığı konuşmasının ardından, ailelerin her yola başvurarak kız çocuklarına ulaşmaya ve geri döndürmeye çalıştıkları belirlendi. Bu konuda HADEP Genel Merkezi'ne, çok sayıda başvuru yapıldığı ifade edildi. Apo'nun bu konuşmasıyla, örgütte ahlaki bir ortamın bulunduğu ve cinsel ilişkinin yasak olduğu yönündeki propagandaları da tekzip etmesi, yönetimi, militanlara ve halka karşı büyük sıkıntıya soktu.

MED Tv zorda

Son gelişmeler ve operasyonlarla birlikte örgütün haberleşme olanaklarının hemen tümüyle kısıtlanması nedeniyle, Öcalan'ın konuşmasının henüz alt kademelerde duyulmadığı, ancak Merkez Komite üyelerinin konuyu öğrenerek tepki gösterdikleri de saptandı. İstihbarat birimleri, PKK'nın yayın organı MED TV'nin çözülmeyi önlemek ve Öcalan'ın büyük tepki toplayan konuşmasını düzeltmek için bir haber hazırladığı, ancak yanlış anlaşılır kaygısıyla son anda yayınlamaktan vazgeçtiğini de saptadı.

Sakık, 10 bin ölümden yargılanacak

İçişleri Bakanlığı'nın verilerine göre, 15 Ağustos 1997 itibarı ile PKK katliamlarında toplam 4 bin 245 kişi yaşamını yitirdi. Terörist eylemlerde 4 bin 230 güvenlik görevlisi ile 155 öğretmen şehit oldu. Bölgede 10'un üzerinde gazeteci ile çok sayıda sağlık personeli, doktor ve mühendis de yaşamını yitirenler arasında yeraldı. 5 bin 40 kişi ise yaralandı. Sakık, PKK'nın ikinci adamı olarak planlarını yaptığı bu eylemlerle ve ‘Katliam emri veren kişi olarak’ idamla yargılanacak.

Onlar da terketti

PKK'nın üç üst düzey yöneticisi daha, Abdullah Öcalan'a başkaldırdı. Merkez Komite Üyesi ve Zap Kampı sorumlusu Rıza Altun , yine Merkez Komite üyesi ve Eyalet sorumlusu Murat Karayılan Apo'yu terketti. Fotoğrafta yeralmayan Diyarbakır sorumlusu Sait Çürükkaya da KDP'ye sığınmak için harekete geçti.

Dizai: Sakık istense vermezdik

IRAK Kürdistan Demokrat Partisi Ankara Temsilcisi Safin Dizai, Türkiye'nin IKDP'den Şemdin Sakık'ı istediği, ancak olumsuz yanıt almasından sonra böylesi bir eyleme giriştiği yönündeki haberlerle ilgili olarak, ‘‘Bize hiç bir resmi talep gelmedi. 'Talep ettik, vermediler' şeklindeki beyanlar ve haberler doğru değil. Çünkü bizim bu konudaki tavrımız belliydi ve bu yüzden dolayı herhangi bir talep gelmedi. Zaten talep etselerdi biz teslim etmezdik’’ dedi.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!