Apo zirvesi

Güncelleme Tarihi:

Apo zirvesi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 07, 2000 00:00

Haberin Devamı

FP Lideri Recai Kutan'ı dün Köşk'e davet eden Cumhurbaşkanı Demirel, Apo'nun idamı konusundaki sözlerinden duyduğunu rahatsızlığı dile getirdi. ‘‘Devlet hizmeti kini kaldırmaz. Karar akılla verilecektir’’ diyen Demirel, diğer liderleri de Köşk'e çağırıp, iknaya hazırlanıyor.

TERÖRİSTBAŞI Abdullah Öcalan'ın idamı konusunda ‘‘Devlet hizmeti husumeti, kini kaldırmaz, karar akılla verilecektir’’ diyerek, önemli bir çıkış yapan Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, Öcalan'ın idamıyla ilgili görüşlerinden rahatsız olduğu liderleri de Çankaya Köşkü'ne davet edip, ikna etmeye hazırlanıyor.

Demirel, bu konudaki ilk daveti de, son günlerdeki ‘‘Hak edenler idam edilmeli’’ ve ‘‘Apo'nun affedilip affedilmeyeceğine devlet değil, şehit yakınları karar vermeli’’ açıklamalarıyla dikkat çeken FP Genel Başkanı Recai Kutan'a yaptı. Demirel, dün Çankaya Köşkü'nde görüştüğü Kutan'a önce son günlerdeki söyleminden duyduğu rahatsızlığı hissettirdi, ardından da, ‘‘Bu meseleyi seninle daha uzun bir zamanda bir kere daha konuşalım’’ dedi. Kutan da, Demirel'in Öcalan özel gündemli görüşme önerisini kabul etti. Kutan, ‘‘Cumhurbaşkanı, bana yaptığı bu teklifi muhtemeldir ki diğer liderlere de yapacaktır’’ dedi.

LİDERLERE DAVET

Bir süre önce, MHP Lideri ve Başbakan Yardımcısı Devlet Bahçeli'yi Çankaya Köşkü'ne davet ederek, Öcalan'ın idamının da ağırlıklı olarak gündeme geldiği uzun bir görüşme yapan Demirel'in, Kutan'ın ardından, Öcalan'la ilgili idam kararının geciktirilmeden Meclis'e getirilmesini isteyen DYP Lideri Tansu Çiller ile görüşebileceği bildirildi.

HÜKÜMETİ ŞİKAYET ETTİ

Kutan, Çankaya Köşkü'nde dün bir saati aşkın süren görüşmede, hükümetin Öcalan konusundaki tavrını Demirel'e şikayet etti. ‘‘Böyle önemli bir konuyu koalisyon ortağı üç lider kendi aralarında görüşüp karara bağlıyor, muhalefet bu konuda ne düşünür, ne der diye soran yok’’ diyen Kutan, Öcalan'ın idamının AİHM kararına kadar bekletilip bekletilmemesi konusunu Meclis'teki partilerin birlikte müzakere edip karara bağlaması gerektiğini söyledi. Kutan, Demirel'in Öcalan'ın idamıyla ilgili kendisine bazı bilgiler verdiğini de söyledi, ancak ‘‘Kendi rızası olmadan bunları açıklayamam’’ dedi.

AVRUPA'DAN KOPARIZ

Demirel, bir süre önce yaptığı açıklamada, Öcalan'la ilgili idam cezasının infazı için AİHM kararının beklenmesi gerektiğini, aksi davranışın Türkiye'yi Avrupa'dan koparacağını savunmuş ve ‘‘Verilecek karar bazen insanların içine sinmeyebilir. Devlet hizmeti husumeti, kini kaldırmaz, karar akılla verilecektir’’ demişti. ‘‘Türkiye bölünmemelidir. Türkiye'de bu hadisenin önemli izleri var. Çok önemli izleri var. Henüz kamuoyu bunu ne kadar biliyor o ayrı mesele’’ diyen Demirel, şu görüşleri savunmuştu:

‘‘Çok düşüne taşına karar verilmesi lazımdır. Türkiye'nin yüksek menfaatleri dediğimiz olay odur. Evet, verilecek karar bazen insanların içine sinmeyebilir. İnfaz mı yapmak istiyorsunuz? Ne zaman isterseniz yaparsınız. Ama ne getirip ne götüreceğini, benim yüreği yaralı şehit anam hesaplamak mecburiyetinde değil. Devleti yönetenler hesaplamak mecburiyetinde. Kolay kararları kim olsa verir. Zor kararları vermektir devlet yöneticileri için önemli olan. Velhasıl 21'inci yüzyıla girerken Türkiye'yi incitecek, iç bünyesinde sıkıntı çıkaracakbir şeye girmeyelim.’’

Köşk'te olağan görüşme

CUMHURBAŞKANI Süleyman Demirel, haftalık olağan görüşmeleri çerçevesinde dün TBMM Başkanı Yıldırım Akbulut, Başbakan Bülent Ecevit ve Genelkurmay Başkanı Hüseyin Kıvrıkoğlu'nu dün Çankaya Köşkü'nde kabul etti. Demirel, FP Genel Başkanı Recai Kutan, Devlet Bakanı Mehmet Ali İrtemçelik, Anayasa Mahkemesi Üyesi Tülay Tuğcu, Türkiye'nin Prag Büyükelçisi Hatay Savaşçı, Türkiye'nin BM Viyana Ofisi Nezdinde Daimi Temsilcisi Büyükelçi Yaşar Yakış, Türk Parlamenterler Birliği Genel Başkanı Zeki Çeliker, Kızılay Genel Başkanı Ertan Gönen ve Genel Müdürü Fatih Evren'i de kabul ederek bir süre görüştü. Demirel'in kabulleri basına kapalı gerçekleşti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!