Apo uçakta mahsur

Güncelleme Tarihi:

Apo uçakta mahsur
Oluşturulma Tarihi: Şubat 02, 1999 00:00

Haberin Devamı

PKK'nın başının nerede olduğuna ilişkin muamma dün de sürdü. Hollanda kovunca Yunanistan'a gitmeye kalkışan, ancak Türkiye'nin baskısıyla burada da barınamayan Apo'nun uçağı İsviçre'ye yöneldi. Ankara bastırınca rota bu kez İtalya'ya çevrildi. Milano'ya indiği öne sürülen uçağın son olarak Avusturya'da Viyana'ya indiği iddia edildi. Sonuçta kendisine sahip çıkacak bir ülke bulamayan Apo uçakta mahsur kaldı.

PKK'nın başı Abdullah Öcalan'ın nerede olduğuna dair muamma dün de sürdü. Öcalan'ı taşıyan uçak, Türkiye'nin baskıları sonucu Avrupa Hava Sahası'nda asılı kaldı. Kendine bir türlü barınacak ülke bulamayan Apo ve yandaşları ‘pinpon topu’ gibi iki günde dört ülke değiştirdi. Öcalan ile ilgili belirsizlikler serisi şöyle gelişti:

Öcalan'ı taşıyan uçak önceki gün sabaha karşı yakıt ikmali için Hollanda'nın Rotterdam yakınlarındaki küçük bir havaalanına indi. Hollanda, kısa sürede Öcalan'dan ülkeyi terk etmesini istedi.

Bunun üzerine uçak, rotasını Atina olarak belirledi. Daha önce de bölücübaşının Yunanistan'a gideceği duyumlarını alan Dışişleri, bu ülkenin Ankara Büyükelçisi Dimitros Nezeritis'e gelişmeler üzerine yoğun mesai yaptırdı. Hollanda'dan önce de Atina'dan geldiği iddia edilen Öcalan için sabah saatlerinde Dışişleri'ne çağrılan Nezeritis, uçağın Yunanistan'a geri dönmesi üzerine Dışişleri Bakanlığı'na ikinci kez davet edildi. Nezeritis, Müsteşar Yardımcısı Faruk Loğoğlu ile yaptığı görüşmede, ‘‘Öcalan'ın ülkesinde olmadığını ve hiçbir zaman olmayacağı’’ iddiasında bulundu.

MİLANO-VİYANA HATTI

Bu gelişmeler değerlendirilirken, Avrupa'dan gelen, ‘‘Öcalan'ın uçağı, İsviçre'nin Basel Kenti'ne gitmek üzere Atina'dan havalandı’’ haberi başkent kulislerine bomba gibi düştü. Bunun üzerine İsviçre'nin Ankara Büyükelçisi Andreas Feve, Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı. Feve, İsviçre'nin Öcalan'ı kesinlikle kabul etmeyeceği garantisini verdi. Türkiye'nin baskı politikası İsviçre üzerinde de etkisini gösterdi ve Öcalan'ı taşıyan uçağa İsviçre, ülkenin hiçbir kentine iniş izni vermedi. Uçak, Basel semalarındayken rotasını yeniden güneye çevirmek zorunda kaldı. Bölücübaşı bunun üzerine her sıkıştığında tercih ettiği İtalya'ya indi. Diplomatik kulisler bunun üzerine, ‘‘Apo, Milano yakınlarındaki Malpensa Havaalanı'na indi’’ haberiyle çalkalandı. Daha sonra ise Apo'nun uçağının Avusturya'nın başkenti Viyana'ya indiği iddia edildi.

Apo'nun iki günlük macerası, Dışişleri Bakanlığı'nda gelişmeler çok ciddi olarak izlendi. Bakan İsmail Cem başkanlığındaki toplantıda Müsteşar Korkmaz Haktanır, Müsteşar Yardımcıları Faruk Loğoğlu, Necati Utkan, Uğur Ziyal, Aydan Karahan, Başbakanlık Dış Politika Başdanışmanı Ümit Pamir, geçen cuma gününden beri Türkiye'de olduğu öğrenilen Atina Büyükelçisi Ali Tuygan ve diğer ilgili birim yetkilileri hazır bulundu.

FARKLI UÇAKLAR

Toplantıyla ilgili Hürriyet'e bilgi veren üst düzey bir diplomat, Atina ve Milano'ya farklı uçakların indiğinin öğrenildiğini söyledi. Atina'ya inen uçağın Lear Jet 55, Milano'ya inen uçağın ise Falcon 900 tipi olduğunu söyleyen aynı yetkili, ‘‘Bize gelen bilgiler uçaklardan Öcalan'ın inmediği şeklinde. Uçaklarda farklı kişiler bulunuyormuş. Öyle görülüyor ki, müthiş bir yanlış bilgilendirme tuzağı ile karşı karşıyayız’’ dedi.

Öcalan'ı taşıyan uçağın Türk Hava Sahası'na girmesi halinde, Türk askeri jetleri tarafından inişe zorlanacağını belirten üst düzey yetkili, ‘‘Uluslararası sahada da aynı durum mümkün olabilir mi?’’ şeklindeki soruya, esprili bir şekilde ‘‘Bu işi bildiğiniz gibi ABD yapabiliyor’’ yanıtını verdi.

Hevesleri kursaklarında kaldı...

Önceki gece 00.30 sıralarında Hollanda'nın Rotterdam kentindeki Zestienhoven Havalimanı'na iniş yapacağı bildirilen uçağı karşılamak üzere toplanan 100 kadar PKK sempatizanı, ellerinde bayrak ve flamalar olduğu halde saatlerce sloganlar atarak bölücübaşını beklediler. Tüm beklentilerine rağmen Hollanda'nın Apo'nun uçağına iniş izni vermemesi üzerine düş kırıklığına uğrayan PKK'lılar sloganlar atarak dağıldılar.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!