Apik İşkembe

Güncelleme Tarihi:

Apik İşkembe
Oluşturulma Tarihi: Eylül 13, 1998 00:00

Haberin Devamı

İstanbul'da yaşayıp da Apik'i duymamış olan herhalde yoktur.

Burası İstanbul'un en ünlü işkembecilerinden bir tanesi.

Taksim'de kafayı çektikten sonra hafiften ayılmak ve sarımsağın vereceği etkiyle alkolün tesirini azaltmak için Apik'e inilmesi bir ritüeldir adeta.

Çok uzun zamandır gitmemiştim Apik'e.

Çok uzunca zamandır ayılmam gerekecek kadar içki içmediğimden olsa gerek, aklıma gelmemişti Apik.

Tabii ki burası sadece sarhoşların uğradığı bir mekan değil, yanlış anlaşılmasın.

Erken saatlerde bu küçük mekanda çorbalarını sessizce yudumlayan çocuklu aileleri de görebilirsiniz.

Gece 12'den sonra müşteri profili doğal olarak değişiyor ama gelenler de kimseyi rahatsız etmiyor.

***

O gece bir arkadaşımızla 22.20 civarında Apik'e gittik.

Sadece iki masada müşteri vardı.

Tuzlamalarımızı söyledik.

Ayrı bir büyük kapta masaya konulan sarımsaktan bolca boca ederek afiyetle yedik.

Arkadaşımız uzun zamandır Amerika'da yaşamakta olduğundan kokoreci çok özlemiş.

Apik'te muhteşem bir kokoreç var.

Tavuk eti gibi ve de tertemiz bir kokoreç bu.

Ortaya kokoreç geldi. Bunu ekmekle yedik.

Biraz soğan olabilseydi yanında harika olurdu ama garson bise Apik'te soğan bulunmadığını söyledi.

Bu kadar sarımsaklı bir ortamda soğana karşı neden antipatileri var doğrusu anlayamadım.

O kadar güzeldi ki kokoreç bir adet daha istedik.

Yemekte sadece su içildi.

***

Şimdi yediklerimizi bir sayalım:

Dört adet tuzlama.

Evet herkes birer tane içtikten sonra ben sarımsak krizine girdiğimden bir tane daha içtim.

İki adet kokoreç ve üç adet su.

Tahmin edin bakalım ne hesap geldi.

Yok edemezsiniz, bunu biliyorum.

Çünkü ben de hesabı duyunca kulaklarıma inanamadım.

Bu kadar yemek için dokuzbuçuk milyon lira aldılar.

Adam başı üç küsur milyon.

Ben şu anda rahatlıkla söyleyebilirim ki Apik sadece İstanbul'un değil dünyanın da en pahalı lokantalarından bir tanesi haline gelmiş.

Acaba dedim kendi kendime içkili gelen müşteriler fiyatı algılamıyorlar da onun için bunlar istedikleri parayı alabiliyorlar.

Veya gecenin bir saatinde sosyetikler de Apik'e geldiklerinden acaba burası da sosyetik mi olmaya heveslenmiş durumda.

Yani dört tuzlama ve iki ortaya kokoreç için bu kadar para istemek gerçekten insafsızlık.

***

İstanbul'un lokanta rehberlerinden bir tanesi olan ‘İstanbul’da Yeme İçme Sanatı' adlı el kitabında Apik restoran ile ilgili bölümde buraya sadece bir adet TL işareti verilmiş.

Yani burasının son derece ucuz olduğu öne sürülüyor.

Şimdi ya bizi o gece özellikle kazıkladılar.

Ya da el kitabında fiyatla ilgili olağanüstü bir yanlış yapılmış durumda.

Fiyat dışında tabii herşey lezzetliydi.

Sadece müşteri az olmasına rağmen çorbaların biraz ılık gelmesi de hoş değildi.

Ama söylediğinizde hemen değişikliği de yapıveriyorlar.

APİK İŞKEMBE

Dereboyu Caddesi 79

Dolapdere

Tel: (212) 250 48 04

Ne kadar doyuyoruz?

Çavdar ekmeği buğday ekmeğine göre insana yüzde 50 oranında daha çok doyma hissi veriyor. Balık, ete nazaran iki kat daha fazla doyurucu. Meyve ve sebze, tatlı ya da kızarmış patatese göre çok daha uzun süre tokluk hissetmenizi sağlıyor.

Sidney Üniversitesi'nde bir grup araştırmacı besinlerin doyurganlık derecelerini ölçmek için çalışmalar yapıyorlar. 38 besin ile çalışma yapan yiyecek uzmanları, her besin için 240 kalorilik porsiyonlar hazırlayıp diyet yapmayan, sağlıklı 41 insana, 38 ayrı zamanda uyguluyorlar. Yemeklerin bitirilmesinin ardından insanların hoşlarına gidip gitmediği, hala aç olup olmadıkları soruluyor. ‘‘Tokluk’’ derecesi iki saat sonra tekrar ölçülüyor. Tablolara işlenen cevaplar sayesinde çeşitli sonuçlar elde ediliyor. Aşağıda bu araştırmada kullanılan bazı besinler ve doyurganlık oranlarını bulabilirsiniz.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!