GeriGündem Antalya'da üretici don nöbetinde
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Antalya'da üretici don nöbetinde

Antalya'da üretici don nöbetinde

ANTALYA’da sera üreticileri dün etkili olan kar yağışı ve soğuk hava nedeniyle don nöbeti tuttu. Sebze üretim merkezi Kumluca'da çiftçiler gündüz hazırlıklarını yaparak sıcaklığın düşmesiyle seralarındaki sobaları yakıp, ürünlerini korumak için mücadele etti.

Türkiye'nin en önemli örtü altı sebze ve meyve üretim merkezlerinden Antalya'da hava sıcaklığı son günlerde önemli ölçüde düştü. Kar yağışının da görülmesiyle birlikte sıcaklığın yer yer sıfırın altına indiği kentteki sera üreticileri örtü altındaki ürünlerinin soğuktan etkilenmemesi için don nöbeti tuttu. Kumluca'daki üreticiler gündüzden hazırlık yaparak, akşam havanın soğuması sonrası seralardaki odunları ateşledi. Kadın erkek tüm üreticiler yetiştirdikleri ürünleri don vurmaması için gece boyu mücadele etti.

'SABAHA KADAR DON NÖBETİ TUTUYORUZ'

Ziraat teknisyeni ve üretici Cihan Sarıkayalı, "Bir ülkenin temel taşı tarımdır. Biz de tarımı atalarımızdan alıp ilerletmek için sabaha kadar don nöbeti tutuyoruz. Kış aylarında soğuk olan dönemlerde seralarımızda soba yakıyoruz. Seralarımız ısınsın ki sebzelerimizi don almasın. Halkımız sebzesini sağlıklı bir şekilde yesin. Evde kal sebze ye" dedi.

Antalyada üretici don nöbetinde
'SEBZECİLİK GÖRÜNDÜĞÜ GİBİ KOLAY BİR ŞEY DEĞİL'

Üretici Huriye Sarıkayalı, "Gündüzleri odunları kısa kısa kesiyoruz. Sobaların başına yığıyoruz. Akşam da sabaha kadar yakıyoruz. Seralardan kazandığım para ile yeni seralar kurdum. Evimi yaptım. Yer aldım. Sıfırdan başladım. Oğlumu evlendirdim. Kızımı evlendirdim. Şimdi de torunlarla uğraşıyoruz. Sobaların başı sıcak oluyor. Seranın dışına çıkınca soğuk oluyor. Bu da bizim sağlığımızı bozuyor. Sebzecilik göründüğü gibi kolay bir şey değil. Çok zor bir meslek. Zor bu işler. Ellerimiz paramparça oldu. Çatladı, yarıldı. Ben don olayı olunca hiç uyumam. Dün akşamdan beri hiç uyumadım. Bugün de uyumayacağım, yarın da bir hafta uykusuz dururum. Sebzeleri don vuracak zannederim içime bir korku düşer. Saat başı seralara giderim. Sobalara odun atarım. Sebzeleri don vurmasın diye sabah kadar beklerim. Hiç uyumam" diye konuştu.

'ÇOCUK GİBİ BAKIYORUZ'

Üretici Tuncay Sarıkayalı, "Sabah odun hazırlıklarımıza başladık. Akşam 21.00 gibi de yakmaya başladık. Hiç uyumadan nasip olursa buradayız. Sebzelerimizi don almasın diye çocuk gibi bakıyoruz. Saat başı sobaları kontrol ediyoruz. Kontrol etmezsek sebzelerimizi don alır" dedi.

Antalyada üretici don nöbetinde
'BUGÜN YİNE NÖBETTEYİZ'

İlçeye bağlı Ortaköy Mahallesi'nde don nöbeti tutan çiftçileri ziyaret eden Kumluca Ziraat Odası Başkanı Hidayet Kökce de tarımın dünyanın en zor işi olduğunu belirtti. Başkan Kökce, şöyle dedi:

"Bugün yine nöbetteyiz. Tarım işi dünyanın en zor işi. Biz de sofralarımızı boş bırakmamak için gece gündüz demeden çiftçiler olarak üretmeye devam ediyoruz. Sabahtan akşama kadar odun hazırlıyoruz. Sabaha kadar da sobalarda odun yakmak zorundayız. Yakmazsak bu sebzeler üşür. Bu sebzeler bizim evlatlarımız gibi. Nasıl evlerimizdeki sobalarımızı, klimalarımızı, kombilerimizi yakıyorsak, bu üretimi yapmak için de kış döneminde bu işi yapmak zorundayız. Hakikaten çiftçilik zor bir iş. Şu anda sobanın önünde ısındık. Dışarıya hemen sıfırın altında 2 veya 3 derece gibi soğuğa çıkacağız. Burada da vücut ciddi bir deformasyona uğrayacak. Netice itibarı ile zor iş. Yağmuru var. Fırtınası var. Seli var. Hortumu var. Bu yüzden üretici kardeşlerime kolay gelsin diyorum. Tüketici kardeşlerime de afiyet olsun diyorum. Gerçekten çiftçinin değerinin düşünülmesi gerektiğini düşünüyorum."

Antalyada üretici don nöbetinde
GAZİPAŞA'DA SERALARDAKİ SOBALAR ATEŞLENDİ

Toplam 32 bin 700 dekar örtü altı alanda salatalık, patlıcan, biber, domates ve fasulye gibi 350 bin ton sebzenin üretildiği Gazipaşa'da dün 9 yıl aradan sonra yağan kar, yerini soğuk ve kuru havaya bıraktı. Sıcaklığın sıfırın altına düşmesiyle birlikte ilçede örtü altı üretim yapan çiftçiler zirai don nöbetine başladı. Üreticiler seralarında önlemlerini alarak, soba ve yakacak temini yapıp ürünlerinin dondan etkilenmemesi için gece boyu nöbet tuttu. Üreticiler, gece boyunca derece kontrolü yapıp, sabahın ilk ışıklarına kadar seraların içinde bekledi. Dışarıda hava sıcaklığının 2 dereceye düşmesiyle seranın içindeki havayı bitki gelişimini etkilemeyecek 4-6 derece seviyesinde tutmak için yoğun çaba sarf eden üreticiler, sobaları ateşledi.

40 dekar muz serasında don nöbeti tutan Cihan Özdemir, "Bu gece don olacağı için belli saatlerde seramızı takip ediyoruz. Sabaha kadar bekleyeceğiz. Don saati belli olmuyor. Don başlayınca kuyu suyu fiskiyeleyerek sera içerisinde ısıyı dengede tutacağız" dedi.

Seralarda don nöbeti tutan üreticileri ziyaret eden Gazipaşa Belediye Başkanı Mehmet Ali Yılmaz, soba ateşlemesine yardım etti. Üreticilere 'kolay gelsin' dileklerinde bulunan Başkan Yılmaz, "Gazipaşa'mızda bir kar yağışı oldu. Soğuk bir gün yaşıyoruz. Şu anda gece saat 01.00 ve çiftçilerimiz hazır bekliyor. Buzlanma olayı olabilir endişesiyle. Seraların başında bekliyorlar hazırlıklı bir şekilde. Sebze serası olanlar soba yakıyor. Muz serası olanlar sulandırma yapıyorlar. Biz de çiftçilerimize kolay gelsin demek amacıyla dolaşıyoruz. Bir ihtiyaçlarının olup olmadığına bakıyoruz. Umarım kötü bir hava olmaz. Şu anda dışarıda derece artı 3 civarında sıcaklık" diye konuştu.
Antalyada üretici don nöbetinde

 

False