Annelik özeldir, güvenli kılınmalı

Güncelleme Tarihi:

Annelik özeldir, güvenli kılınmalı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 07, 1998 00:00

Haberin Devamı

Bugün Dünya Sağlık Günü. BM Dünya Sağlık Örgütü, kadınlar ve çocukların dünyanın gündemindeki birinci madde olmasından yola çıkarak bu yılın temasını ‘‘Annelik özeldir, güvenli kılalım’’ olarak belirledi.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) verilerine göre dünyadaki ölü doğumların ve ilk yedi gün içinde görülen bebek ölümlerinin yarısı, gebelik ve doğum sırasında yetersiz hizmet almaktan kaynaklanıyor. Bunlara ek olarak, gelişmekte olan ülkelerdeki yaklaşık 300 milyon kadın, gebelik ve doğuma bağlı sebeplerden dolayı uzun ve kısa süreli hastalıklara maruz kalıyorlar. Her yıl 8 milyon bebek, dünyaya gözlerini açamadan ölüyor.

WHO Başkanı Nakajima, ‘‘7 Nisan Dünya Sağlık Günü’’ dolayısıyla yaptığı açıklamada, bu yılın özel bir yıl olduğunu, 50 yıl önce dünya uluslarının bir araya gelerek WHO'yu meydana getiren bildirgeyi imzaladıklarını kaydetti. Kurucu üye devletlerin, kadın ve çocukların sağlıklarına özel bir önem verileceğini taahhüt ettiklerini vurgulayan Nakajima, bu nedenle bu yıla en uygun temanın ‘‘güvenli annelik’’ olduğunu düşündüklerini söyledi.

ÖZSOY'UN AÇIKLAMASI

Sağlık Bakanı Halil İbrahim Özsoy da Dünya Sağlık Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, Türkiye'deki son 30 yıllık çalışmalara bakıldığında, anne ve çocuk sağlığı ile aile planlaması hizmetlerinde, hem nitelik, hem de nicelik açısından önemli gelişmeler olduğunu vurguladı. Özsoy, 1970'li yıllardan bu yana anne ölümlerinde yüzde 50'yi, bebek ölümlerinde yüzde 100'ü geçen düşüşler sağlandığını kaydederek ‘‘Bugün bebek ölümlerinin binde 42.2'ye düşürülmüş olmasında, anne ölümlerinin yüz binde 100'ün altına çekilmesinde sağlık personelimizin özverili çabalarının önemi büyüktür’’ dedi.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!