Anne ve bebeğin ölümünde ihmal iddiası

Güncelleme Tarihi:

Anne ve bebeğin ölümünde ihmal iddiası
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 13, 2008 11:21

VAN’da Kadın ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi’de doğum yapan 31 yaşındaki Zeynep Muslu doğumun ardından yaşamını yitirdi. Dünyaya getirdiği kız bebeği de 20 saat sonra öldü.

Şüpheli ölüm iddiası üzerine Cumhuriyet Savcılığı olayla ilgili inceleme başlattı. Yapılan otopsi sonrası tutanağa ‘Ölüm nedeni tespit edilemedi’ diye yazıldı. Muslu’nun ölüm sebebinin belirlenmesi için alınan numuneler İstanbul Adli Tıp Kurumu’na gönderildi. Hasta yakınları ölümden Kadın ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi’ni sorumlu tutarken, hastane hakkında da dava açtı.

Türkiye’de yaşanan bebek ölümlerinin ardından tüm gözler doğum hastanelerine çevrilirken, Van’da bir anne ve bebeğin ihmalden hayatını kaybettiği iddia edildi. 4'üncü çocuğuna hamile Zeynep Muslu, doğum sancıları tutunca Van Kadın ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi’ne kaldırıldı. Burada bir kız bebek dünyaya getiren Muslu, durumu ağırlaşınca Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi’ne sevkedildi. Ancak Muslu, hastaneye yetişmeden yolda yaşamını yitirdi. Dördüncü çocuğunu bekleyen Nuri Muslu eşinin ölümüyle yıkılırken, olayda ihmal olduğunu iddia etti. Şüpheli ölüm üzerine Savcı Vildan Yeşilyurt Çelebi tarafından Araştırma Hastanesi’nde yapılan otopsi sonucunda rapora ‘Ölüm nedeni tespit edilemedi’ diye yazıldı. Bunun üzerine ölüm nedeninin belirlenmesi için cesetten numune alınarak İstanbul Adli Tıp Kurumu’na gönderildi.

20 SAAT SONRA BEBEK DE ÖLDÜ

Zeynep Muslu’nun ölümünün ardından büyük bir şok yaşayan yakınları, dünyaya getirdiği kız bebeğin bir gün sonra ölmesiyle ikinci şoku yaşadı. Acıya boğulan aile, anne ve bebeğin ölümünde hastanenin ihmali olduğunu iddia ederek dava açtı. Eşini ve bebeğini kaybeden, 3 çocuğuyla ortada kalan Nuri Muslu şunları söyledi:

“Eşimi sağlıklı bir şekilde hastaneye getirdim. Burada 1 gün yattıktan sonra doğum gerçekleşti. Eşimin sağlığının iyi olduğu söylendi. Ancak kısa bir süre sonra YYÜ Araştırma Hastanesi’ne sevk ettiklerini söylediler. Biz Araştırma Hastanesi önünde hastamızı bekledik. Ambulans geldiğinde kapıyı ben açtım. Hastamızın yanında sadece bir hemşire vardı. Ambulansta oksijen tüpü ve doktor yoktu. Daha sonra da eşimin öldüğünü öğrendim.”

BEBEK KUVÖZE KONULMADI’

Ölen Zeynep Muslu’nun kayınbiraderi İzzet Muslu da, doğumdan sonra bebeğin görevlilerce bir refakatçiye verildiğini ve eve gönderildiğini ileri sürdü. İzzet Muslu şunları anlattı:

“İki saatlik bir bebeği, annesini sevk ederken yabancı bir refakatçiye teslim ettiler. Daha sonra yakınlarımız bebeği hastaneden alırken görevliler bebeği alıp eve götürmelerini söylemişler. Bebeğin kafasında şişkinlik ve kanama vardı. Biz bebeği tekrar alıp hastaneye götürdük. Bebek de kısa bir süre sonra öldü. Yengemin ihmal yüzünden öldüğü kanaatindeyim. Kanaması olduğu halde bizden her hangi bir kan talebinde bulunulmadı. Bu bebeğin kuvözde tutulması ve gözetim altında olması gerekiyordu.”

YYÜ Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi Başhekim Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Mertihan Kurtoğlu, hastanın kendilerine ölü olarak geldiğini ve burada herhangi bir müdahalenin yapılmadığını söyledi. Van Sağlık İl Müdürlüğü konuyla ilgili inceleme başlattı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!