Anlaşmamız, Yılmaz soruşturmasına yansımaz

Güncelleme Tarihi:

Anlaşmamız, Yılmaz soruşturmasına yansımaz
Oluşturulma Tarihi: Nisan 25, 1998 00:00

Haberin Devamı

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Başbakan Mesut Yılmaz ile seçim tarihi konusunda yaptığı anlaşmanın, CHP'nin Yılmaz hakkındaki soruşturma komisyonundaki tavrını etkilemeyeceğini açıkladı.

Baykal, Yılmaz'la erken seçim tarihi olarak anlaştıkları 28 Mart 1999 tarihinin Kurban Bayramı'na rastladığını öğrenince, bunun yapılacak görüşmeler yoluyla bir-iki hafta öne alınabileceğini söyledi. Baykal, ‘‘Kurban Bayramı'nda yapılırsa katılım az olur. Büyük kentler tatile çıkar’’ dedi. Bu arada, ANAP ile CHP arasındaki anlaşmanın detaylarını belirlemek için, iki partinin komisyon kuracağı öğrenildi. Varılan mutabakatla, Yılmaz hakkındaki soruşturmaların ayrı ayrı konular olduğunu belirten Baykal, şöyle dedi:

‘‘Biz milletvekili dokunulmazlığının kaldırılmasını bu yüzden istiyoruz. Siyasetçi işini bırakıp da, yargıç gibi ‘suçlu mu, değil mi?' diye delil peşinde mi koşacak? Siyasetçi siyaset yapacak, yargıç da yargılama yapacak. Doğru olan budur. Biz başından beri bu konuda bir ilke edindik ve 'Deniz Baykal hakkında bile soruşturma önergesi gelse CHP olarak kabul oyu vereceğiz' diye ilan ettik. Nitekim Çiller hakkındaki tüm önergelere, kabul oyu verdik. Bu ilke çerçevesinde Yılmaz içinde kabul oyu kullandık. Bu iddialar, yargının işi.’’

GÖNENSAY YA DA ÇETİN

Baykal, kurulacak seçim hükümetinin başbakanı için kurmaylarına, ‘‘Hikmet Çetin ya da Emre Gönensay olabilir’’ diye isim açıklamıştı. Baykal, önceki gün kurmaylarının, ‘‘Seçim hükümeti başbakanlığı için Çetin'i önerip önermeyeceği’’ yolundaki sorusuna, esprili bir şekilde, ‘‘Eğer tarafsız olacağına inandırabilirsek olabilir’’ yanıtını verdi.

Baykal, dün Çorlu’ya giderken yaptığı açıklamada da, şöyle dedi:

‘‘Yapılacak seçim tüm partiler için adil, güvenli ve demokratik olmalıdır. Hepimize düşen görev, seçimin; seçim ekonomisine fırsat vermeyecek düzende gerçekleşmesidir. Bu konuda Sayın Başbakan'la tam anlaşmaya vardık. Seçim hükümeti bütün partilere eşit şans sağlayacak hükümet olmalıdır. Parlamentoda böyle bir hükümete katkıda bulunacak tarafsız milletvekilleri vardır. Gerekirse parlamento dışından tarafsız bakanlar alınması imkanı da vardır.’’






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!