Ankara'nın hava kirliliği artıyor

Güncelleme Tarihi:

Ankaranın hava kirliliği artıyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 14, 2000 00:00

Sağlık Bakanlığı Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi Başkanlığı'nın Ankara ili hava kirliliği izleme faaliyetlerinden elde edilen ölçüm sonuçlarına göre, hava kirliliği, geçen yıla oranla artış gösteriyor.

Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi Başkanlığı'ndan alınan bilgilere göre, bu yılın Kasım ayı verileri ile 1999 yılı Kasım ayı verileri karşılaştırıldığında, hava kirliliği oranlarında büyük ölçüde artış olduğu belirlendi.

Merkez, Ankara'da Sıhhiye, Küçükesat, Çankaya, Bahçelievler, Demetevler, Yenidoğan, Keçiören ve Cebeci'de 8 istasyonda havadaki kükürtdioksit ve asılı partiküler madde konsantrasyonları ile Sıhhiye istasyonunda, araç egzozlarından çıkan azot oksitler ve karbon monoksit konsantrasyonlarını izliyor.

Gazları, sabit hava kirliliği ölçüm kabinlerinde tam otomatik havakirliliği ölçüm cihazları aracılığı ile saatlik ortalamalar şeklinde ölçerek değerlendiren Merkez, Türkiye genelinde de 80 yerleşim merkezinde bulunan 180'e yakın ölçüm istasyonunda ölçüm yapıyor.

Geçen yıl Kasım ayı verileri ile bu yılın Kasım ayı verileri karşılaştırıldığında, kükürtdioksit konsantrasyonunda yüzde 49, asılı partiküler madde konsantrasyonunda ise yüzde 20 oranında artış olduğu saptandı.

Semtler bazında bu yıl Kasım ayı itibariyle saatlik ortalamalar düzeyinde kirlilik eğilimi incelendiğinde, başta partiküler madde konsantrasyonları olmak üzere kükürtdioksit konsantrasyonlarında belirgin bir artış olduğu görüldü. Ölçülen değerlerin, zaman zaman Dünya Sağlık Örgütü tarafından önerilen saatlik ortalama rehber değerlerini de aştığı belirlendi.

1999 ve 2000 verileri karşılaştırıldığında semtler bazında şu tablo ortaya çıktı:

SemtArtış oranı
--------------------------
Kükürtdioksit konsantrasyonunda:
Sıhhıye :% 89
Küçükesat:% 80
Çankaya :% 27
Bahçelievler :% 62
Demetevler :% 49
Keçiören :% 25
Yenidoğan:% 91
Asılı partiküler madde konsantrasyonunda:
Sıhhıye :değişim görülmedi
Küçükesat :% 25
Çankaya :% 71
Bahçelievler :% 34
Demetevler :% 41
Keçiören :% 4
Yenidoğan :% 31
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!