Ankara'nın göbeğinde TC onaylı Kuran kreşi

Güncelleme Tarihi:

Ankaranın göbeğinde TC onaylı Kuran kreşi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 18, 2003 01:59

Hürriyet, başkentin göbeğinde TC onaylı bir skandalı belgeledi. Devletin yönetildiği Başbakanlık ve bakanlıklara uzaklığı sadece 13 kilometre olan Pursaklar Beldesi'nde, yaşları 5-6 arasında değişen çocukların, ilköğretim öncesi, ağırlıklı dini eğitimden geçirildiği bir kreş ortaya çıkarıldı.

Kuruluşuna Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu'nun (SHÇEK) izni, Ankara Valiliği'nin onayı bulunan ‘‘Nur Gündüz Bakımevi ve Kreşi’’nde, 5-6 yaşlarında 60 çocuk, kara çarşaf ve türbanlı kişilerce eğitiliyor. Daha okuma-yazma bilmeyen oyun çağı çocuklarına Kuran da öğretiliyor.

KAYIT REFERANSLA

Pursaklar'ın yanı sıra çevre ilçelerden ‘‘özel bir gruba dahil’’ ailelerin çocuklarının servisle getirildiği kreşe, beldede otursanız da çocuk kaydettirmek mümkün değil. Kayıt istemimiz, kreş görevlisince, ‘‘Şimdi kayıt dönemi değil, ama olsa da, referans isteriz’’ sözüyle geri çevrildi.

MEVZUAT NE DİYOR

Özel kreşlere ait mevzuat, kreşlerin, ‘‘0-6 yaş çocuklarının bakımını gerçekleştirmek, bedensel ve ruhsal sağlıklarını korumak ve geliştirmek, temel değer ve alışkanlıkları kazandırmak amacı’’ ile kurulabileceğini hükme bağlıyor. Mevzuata göre, çocuklar için tehlike yaratmayacak bir yerde, çeşitli bahçe oyuncaklarının olduğu bir oyun bahçesi bulunmayan, müdür odası, yatak, oyun ve faaliyet odaları, mutfak, tuvalet gibi bölümlerin yer alacağı genişlikte olmayan mekánlarda kreş açılmasına izin verilmiyor. Kreşin kurucusu ve sorumlu müdürünün yanı sıra tüm personelde ‘‘çağdaş ve Atatürk ilke ve devrimlerine uygun, uygar kıyafette olma’’ şartı koşan mevzuata göre kara çarşaf ve türbanlı personel, kapatılma gerekçesi.

Belediye İmar, Bayındırlık, İtfaiye, Emniyet, Trafik ve Sosyal Hizmetler İl müdürlüklerinin ‘‘uygundur’’ raporlarına dayanarak Ankara Valiliği'nin izniyle açılan Nur Gündüz Bakımevi ve Kreşi ise anayolun hemen kenarındaki bir apartmanın giriş katındaki iki küçük dairede hizmet veriyor.

Kuruluşundan itibaren rutin denetimlerin dışında, Nur Kreşi'nin kılık kıyafet hükmüne uymadığı ihbarları üzerine, üç yıl içinde üç kez teftiş geçirdiği öğrenildi. Ancak, kreş hakkında herhangi bir işlem yapılmadı. Mevzuat uyarınca, sosyal hizmetler il müdürlüklerince yılda en az bir kez denetlenen kreşler, gerektiğinde SHÇEK müfettiş ve yetkililerince de denetlemeye tabi tutuluyorlar.

Bahçeye çıkmak yasak

Mevzuattaki ‘‘olmazsa olmaz’’ hükme karşın, Nur Kreşi'nde oyun bahçesi yerine, dört-beş metrekarelik alan içinde, sadece kaydıraktan oluşan göstermelik bir oyun alanı bulunuyor. Oyun çağında olmalarına karşın, çocukların bu alana bile çıkmalarına izin verilmiyor. Haftanın beş günü, sabah 10.00 ile akşam 16.00 arası altı saati, kapalı mekánda geçiren 60 çocuk, çevre gezisine de kara çarşaf ve türbanlı personel denetiminde çıkabiliyor.

Biz farklıyız

Dört yaşında bir çocuğu kaydettirme isteğimize, ‘‘Hem bizde beş ve altı yaşında çocuklar var. Hem de kayıt zamanı değil’’ diyerek ve Pursaklar'da bir başka kreşi tavsiye ederek karşılık veren kreş görevlisi, ‘‘Orası bahçe içinde. Çocukların bahçede oynama imkanı var. Burada öyle bir şey yok. Zaten biz farklıyız. Çocuklar bütün günü içerde geçirir’’ diye konuştu. Farkın nereden kaynaklandığı sorusunu, ‘‘Her görüşün, grubun bir okulu vardır. Bizim de öyle’’ diye yanıtlayan görevli, kreşin çalışma saatlerini sabah 10.00 ile akşam 16.00 olarak bildirdi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!