Ankara'nın amblemi için hukuk savaşı

Güncelleme Tarihi:

Ankaranın amblemi için hukuk savaşı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 05, 2001 00:00


Uzun süredir tartışılan Ankara'nın amblemi için tam anlamıyla bir hukuk savaşı yaşanıyor. Şimdi de Danıştay 8. Dairesi, Başkent'in simgesinin değiştirilmesine ve yeni simgenin 50 yıl boyunca değiştirilemeyeceğine ilişkin Büyükşehir Belediye Meclis Kararı'nın iptal istemini, ''ortada idari davaya konu bir işlem olmadığı'' gerekçesiyle reddeden yerel mahkeme kararını bozdu.

Avukat Rahmi Kumaş Büyükşehir Belediye Meclisi'nin 29 Haziran 1995 tarihli ''Ankara'nın simgesinin değiştirilmesine ve yeni simgenin 50 yıl boyunca değiştirilemeyeceğine ilişkin'' kararının iptali istemiyle dava açmıştı. Ancak Ankara 2. idare Mahkemesi, ortada idari davaya konu olabilecek nitelikte bir işlem olmadığı gerekçesiyle iptal istemini reddetmişti. Temyiz istemini görüşen Danıştay 8. Dairesi'nin yerel mahkemenin kararını onaması üzerine avukat Rahmi Kumaş, 'karar düzeltme' isteminde bulunmuştu. Bu istemi de yine 8. Daire görüştü. İnceleme sonucu verilen kararda Büyükşehir Belediye Meclisi'nin kararının mahallin en büyük mülki amirin onayına tabii işlemlerden olmadığından, bu kararın valilikçe kaldırılmasının mümkün olmadığı ifade edilerek şöyle denildi:

''Nitekim konu Ankara Valiliği Bayrak İnceleme Kurulu'nca görüşülürken Belediye Meclisi'nin bayrak belirleme yetkisinin olmadığı belirtilmiş ise de bu husus bir tespitten ibaret kalmış, belediye meclisi kararına dokunulmamıştır. Belediye meclis kararı mevcut olduğuiçin dava konusu kararla belirlenen tanıtıcı bayrak yıllardır belediyece kullanılmaktadır. Olayda yetkisiz olarak alınan tanıtıcı bayrak belirlenmesi hakkındaki dava konusu meclis kararının iptali gerekirken, dava konusukararın kesin ve yürütülmesi gerekli bir işlem olmadığı gerekçesiyledavayı reddeden mahkeme kararında hukuki isabet bulunmamaktadır.''

Danıştay 8. Dairesi, bu gerekçelerle Ankara 2. İdare Mahkemesi'nin kararını oybirliği ile bozdu. Ankara 2. İdare Mahkemesi, Danıştay'ın bozma kararına uyarsa Ankara'nın simgesinin değiştiren Büyükşehir Belediye Meclisi'nin kararını iptal edecek. Mahkeme, ilk kararında direnirse konuya son noktayı Danıştay İdari Dava Daireleri Genel Kurulu koyacak. (aa)


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!