Ankara'da hortum: 3 ölü, 14 yaralı

Güncelleme Tarihi:

Ankarada hortum: 3 ölü, 14 yaralı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 19, 2004 15:07

Ankara'nın Çubuk ilçesinin Sünlü Köyü'nde hortum sonucu 3 kişinin öldüğü, 3'ü ağır 14 kişinin yaralandığı, 15 evin kullanılamaz hale geldiği bildirildi. Ölü sayısının artmasından endişe ediliyor.

Haberin Devamı

Ankara'nın Çubuk ilçesinin Sünlü Köyü'nde meydana gelen hortum sonucunda 3 kişi öldü, 3'ü ağır 14 kişi yaralandı, 15 ev kullanılamaz hale geldi.

Çubuk-Ankara karayolu üzerinde, ilçeye 3 kilometre mesafede, anayoldan 1 kilometre kadar içeride bulunan Sünlü Köyü'nde, saat 13.00 sıralarında hortum meydana geldi.

Köyün belirli bir bölgesinden geçen ve yaklaşık 25 dakika kadar süren hortum, 3 evde ağır hasara yol açarken, 12 evin ise çatılarının uçmasına, camlarının kırılmasına ve kullanılamaz hale gelmelerine neden oldu.

Hortum sırasında tarlada bulunan vatandaşlardan Hayriye Cinci (60), Kürşat Cinci (7), Bahar Cinci (9) yaşamlarını kaybettiler.

Hortum sırasında çok sayıda evin çatısının uçtuğu, kamyon ve traktörlerin devrildiği bildiriliyor.

Hortum sonucunda yaralanarak Ankara'ya getirilen ve durumunun ağır olduğu bildirilen çocuğun adının Murat Cinci olduğu öğrenildi.

Haberin Devamı

İbni Sina Hastanesi'ne kaldırılan Murat Cinci'nin bilincinin kapalı olduğu, beyin kanaması geçirdiği şüphesiyle yoğun bakıma alındığı belirtildi.

KAYMAKAM VE BELEDİYE BAŞKANI OLAY YERİNDE

Olayın haber alınmasının ardından, Çubuk Kaymakamı Mehmet Niyazi Tanılır ile Belediye Başkanı Adem Tuğluca olay yerine geldi.

Tanılır, olay yerindeki tespitlerini Ankara Valiliği'ne aktararak yardım talebinde bulundu.

Öte yandan, Çubuk ilçe merkezinde kriz merkezi oluşturuldu.

Kızılay, kriz merkezinin talebi üzerine hortumun meydana geldiği Sünlü Köyü'ne 50 çadır, 250 battaniye ve seyar mutfak gönderdi.

Devlet Bakanı Beşir Atalay'ın, olayı haber alır almaz Sünlü Köyü'ne hareket ettiği öğrenildi.

Çubuk Belediye Başkanı Adem Tuğluca, saat 15.00 itibariyle gazetecilere yaptığı açıklamada, hortumun 12.30 civarında meydana geldiğini belirtirken, hortum sonucu 19 evin bir kısmının tamamen yıkıldığını bir kısmının ise çatılarının uçtuğunu kaydetti.

Şu anda 13 yaralı bulunduğunu söyleyen Tuğluca, yaralıların ikisinin durumunun ağır olduğunu kaydetti. Tuğluca, yaralıların bir kısmının Çubuk Devlet Hastanesi’ne bir kısmının ise, Ankara’daki çeşitli hastanelere gönderildiğini açıkladı.

Hortumun gerçekleştiği Sünlü Köyünün bir felaketi andırdığını anlatan Tuğluca, "Evlerin birçoğu yıkılmış durumda. Betonarme evlerin çatıları uçmuş. Araçlar savrulmuş durumda" dedi. Yörede az sayıda kamyon ve traktörün hortum nedeniyle devrildiği öğrenildi.

Hortumun sadece Sünlü Köyünde meydana geldiğini söyleyen Tuğluca, hayvanların da zarar gördüğünü belirtirken, henüz bu konuda net bir bilgilerinin bulunmadığını kaydetti.

METEOROLOJİ MÜHENDİSLERİ ODASI: CAN KAYIPLARI ÖNLENEBİLİRDİ

Haberin Devamı

Meteoroloji Mühendisleri Odası'ndan yapılan açıklamada, hortumun önceden tahmin edilebilmesi için Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü'nün Ankara Elmadağ'da kurulu bulunan radardan yararlanması gerektiği ifade edilerek, “Eğer Elmadağ radarı teknik anlamda kullanılabilseydi, erken uyarı yapılarak en azından can kayıpları önlenebilirdi” denildi.

Açıklamada, hortumun; sel, taşkın ve çığ gibi meteorolojik karakterli doğal afetlerden birisi olduğu belirtildi. Meteorolojik karakterli doğal afetleri diğer afetlerden ayıran en belirgin özelliğin önceden tahmin edilebilmesi olduğu vurgulanan açıklamada, şöyle denildi:

“Buna göre gerekli önlemler alınarak, öncelikle can kayıplarının önlenmesi ve mal kayıplarının azaltılması ile bu tür doğa olaylarının doğal afetlikten çıkarılması mümkündür.

Haberin Devamı

Söz konusu hortumun önceden tahmin edilebilmesi için, Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü'nün, Ankara Elmadağ'da kurulu bulunan radardan yararlanması gerekirdi. Yıllardır, Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü'nün kurduğu radarları kullanamadığını belirtmekteyiz. Eğer Elmadağ radarı teknik anlamda kullanılabilseydi, erken uyarı yapılarak en azından can kayıpları önlenebilirdi.

Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü, yıllardır uyguladığı yanlış personel politikaları sonucu yeterli sayıda meteoroloji mühendisi çalıştırmaması nedeniyle her biri 3 milyon dolar olan radarları kullanamamaktadır. 1970 yılında da Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nde 6 adet radar bulunmakta idi, ancak bu radarları da kullanamadığı için hepsi atıl hale gelmiştir.”

4 GÜN 3 ÖĞÜN YEMEK

Ankara'nın Çubuk İlçesi Kaymakamı Mehmet Niyazi Tanınır, Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin hortum meydana gelen Sünlü Köyü sakinlerine 4 gün boyunca, 3 öğün yemek vereceğini bildirdi.

Tanınır, yaptığı açıklamada, ilçe kriz masasını toplayarak, değerlendirme yaptıklarını söyledi.

Haberin Devamı

Eksiklikleri ve bunları gidermek için yapmaları gerekenleri belirlediklerini ifade eden Tanınır, şimdilik 2 çadır açıkları bulunduğunu, bunu da tedarik edeceklerini ifade etti. Çadırlara elektrik çekileceğini, uzun süreli konaklama söz konusu olursa telefon hattı sağlanmasının düşünüldüğünü kaydeden Tanınır,

Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin 4 gün boyunca seyyar mutfağıyla köy halkına 3 öğün yemek vereceğini kaydetti.

Kızılay'ın seyyar mutfağına ihtiyaç kalmadığını belirten Tanınır, halkın her türlü ihtiyacının karşılanacağını söyledi.

Hasar tespit çalışmalarının da sürdürüldüğünü bildiren Tanınır, hasar tespiti konusunda da İlçe Mal Müdürlüğü'nce bir komisyon görevlendirildiğini, hasarın tümü olmasa da mevzuat çerçevesinde büyük bölümünü karşılamaya çalışacaklarını ifade etti.

Haberin Devamı

“HORTUM MÜZESİ” KURULABİLİR

AK Parti Ankara Milletvekili Ersönmez Yarbay ise böyle büyük hortum olaylarına dünyada ender rastlandığını belirterek, olayın gelecek kuşaklara aktarılması için için “hortum müzesi” kurulmasını önerdi.

Kaymakam Tanınır'dan ağaç kökleri ve devrilen araçların korunmasını isteyen Yarbay, kameraların kaydettiği görüntülerden de yararlanılabileceğini söyledi.

Kaymakam Tanınır da öneriye sıcak karşıladıklarını ifade etti.

ÇALIŞMALAR

Öte yandan, TEDAŞ ekipleri köye elektrik verebilmek için çalışmalarını sürdürüyor. Yetkililer, elektrik tesisatı hasar görmeyen evlere bir saate kadar elektrik verileceğini, şebekedeki onarım çalışmalarının tamamlanmasının ardından çadırlara da hat çekmeye başlayacaklarını söylediler.

Kızılay yetkilileri ise kendilerine ulaşan 18 çadır talebi bulunduğunu ve bunun 15'ini karşıladıklarını belirttiler.

Çadır kurma çalışmalarının sürdüğünü belirten yetkililer, vatandaşların çadırlara yerleştirilmesine başlanacağını kaydettiler.

HASAR TEBPİT ÇALIŞMALARI

Çubuk Kaymakamı Mehmet Niyazi Tanınır, gazetecilere yaptığı açıklamada, köyde bayındırlık ve tarım il müdürlüklerince yapılan hasar tespit çalışmalarının tamamlandığını bildirdi.

Tanınır, yapılan çalışmalar sonucunda 32 konut, 14 ahır, köy okulu ve bir dükkanın hasar gördüğünün, ayrıca 15 tarla, 1 sera, 1 sebze bahçesi ile 400 ağaç ve bazı tarım aletlerinin de zarara uğradığının belirlendiğini söyledi.

Felaketin ardından köye hırsızlık ve yağma için bazı yabancıların geldiğine ilişkin iddialar üzerine de harekete geçildiğini kaydeden Tanınır, geçici bir jandarma karakolu kurulduğunu ve iki gün süreyle sabaha kadar devriye gezileceğini bildirdi.

İlgili kurumların bütün olanaklarıyla afet bölgesinde çalışma yürüttüğünü belirten Tanınır, aldıkları meteorolojik bilgiye göre yeni bir hortum olayının beklenmediğini, ancak köy üzerinde şiddetli rüzgarların oluşabileceğini ifade etti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!