Ankara'da amblem kavgası

Güncelleme Tarihi:

Ankarada amblem kavgası
Oluşturulma Tarihi: Ocak 27, 2001 00:00


Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Ankara Valiliği'nin, belediyenin ambleminin tanıtıcı bayrak olarak kullanılması talebini reddetmesiyle ilgili olarak, haklarını aramaya kararlı olduklarını söyledi.

Ankara Büyükşehir Belediye başkanı Melih Gökçek, Ankara Valiliği Bayrak İnceleme Kurulu'nun, belediyenin amblemini tanıtıcı bayrak olarak kabul ve tescilinin yapılması yolundaki taleplerini reddetmesini, ''şok karar'' olarak nitelendirdi. Melih Gökçek, polemiğe girmek istemediğini belirterek, ''Taktir Ankaralı'nın'' diye konuştu.

İstanbul'u örnek gösterdi

Yapılan suçlama ve yorumların çok açık olduğu belirten Gökçek, Ankara Büyükşehir Belediyesi olarak tüm isnatları şiddetle reddettiklerini ifade etti. Gökçek , bu konuda kesinlikle gereksiz polemiklere girmeye karşı olduklarını belirterek, ''Ancak hakkımızı aramaya kararlıyız. Bu kararı alanlara, Türkiye'de şu anda bazı valiliklerce kullanılması kabul edilen ve hala kullanılan, valilik ve belediye amblemleriyle cevap veriyoruz'' dedi.

Bu kararı alan kurulun, başta İstanbul Valiliği'nin amblemi olmak üzere diğer belediye amblemleri konusunda nasıl bir yorum yapacağının merak edildiğini belirten Melih Gökçek, İstanbul Valiliği, İstanbul, Kayseri, Erzurum, Şanlıurfa, Tokat ve Adapazarı Büyükşehir Belediyeleri'nin cami figürlü amblemlerini örnek gösterdi.

Valilik: Türk bayrağı kanununa aykırı

Ankara Valiliği Bayrak İnceleme Kurulu, aldığı kararda, amblemin laik, çağdaş ve modern bir devlet olan Türkiye Cumhuriyeti'nin başkentini tanımlamaktan uzak olduğu, amblemde ay yıldız şeklinde algılanan motifin, Türk Bayrağı Kanunu ve Türk Bayrağı Tüzüğü'nde ölçüleri belirlenen ve tanımlanan ay yıldızın konumuyla karşılaştırıldığında bayrağa olan saygıyı azaltıcı etki yaptığını belirtmişti.

Cumhuriyetin başkenti olan Ankara'yı temsil ettiği ileri sürülen amblemin, Ankara'nın geçmişini yansıtmadığı, tarihi eser ve anıtlarını göstermediği vurgulananan kararda, tescil talebinin reddine, reddedilen bu amblemin tanıtıcı bayrak olarak kullanılmasına izin verilmemesine oy birliğiyle karar verilmişti.






Haberin Devamı

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!