Ankara'da 30 Ağustos kutlamaları

Güncelleme Tarihi:

Ankarada 30 Ağustos kutlamaları
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 30, 2014 08:57

30 Ağustos Zafer Bayramı, tüm yurtta törenlerle kutlanıyor. Ankara'da ilk tören Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Davutoğlu ile devlet erkanının Anıtkabir ziyareti ile başladı. Anıtkabir'de protokoldeki tek olmayan isim MHP lideri Bahçeli'ydi. Çankaya Köşkü'ndeki törene ise programında olmasına rağmen CHP lideri Kılıçdaroğlu katılmadı. Daha sonra AKM'deki geçit törenine geçildi. Protokol tiribününde Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Kılıçdaroğlu arasında soğuk rüzgarlar esti. Erdoğan'ın tokalaşmak için hamle yaptığı Kılıçdaroğlu, karşılık vermeyince cumhurbaşkanı da ani bir kararla yerine oturdu.

Haberin Devamı

Tören, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Başbakan Ahmet Davutoğlu, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Başbakan Yardımcıları Bülent Arınç, Ali Babacan, Yalçın Akdoğan, Numan Kurtulmuş, yüksek yargı kurumu başkanları, bakanlar kurulu üyeleri, kuvvet komutanları ve diğer devlet erkanının 262 metre uzunluğundaki Aslanlı Yol'dan yürüyüşüyle başladı.

PROTOKOLDE HEPSİ VARDI, BİR BAHÇELİ YOKTU / Foto Galeri

Törende MHP lideri Bahçeli yoktu. Bahçeli bugün Dumlupınar'daki törenlere katılıyor.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, Atatürk'ün mozolesine, üzerinde ay yıldız motifleri bulunan çelenk bırakmasının ve saygı duruşunda bulunulmasının ardından İstiklal Marşı okundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve beraberindekiler, daha sonra Misak-ı Milli Kulesi'ne geçti. Erdoğan, burada Anıtkabir Özel Defteri'ni imzaladı ve deftere yazdığı metni okudu.



Haberin Devamı

Erdoğan, şunları kaydetti:
“Aziz Atatürk, büyük zaferin 92. yıl dönümünde bizlere miras olarak bıraktığın cumhuriyeti yine bizlere hedef olarak gösterdiğin muasır medeniyet seviyesinin üzerine çıkarmak için tüm gücümüzle çalışıyor, gayret gösteriyoruz. Milletimizin istiklaline ve istikbaline sahip çıkma iradesinin en önemli sembollerinden biri olan büyük zaferin kazanılmasında emeği geçen, başta zatı aliniz olmak üzere tüm komutanlarımızı, subaylarımızı, askerlerimizi, halkımızı minnetle anıyorum. Büyük zafer, milletimizin bin yıllık vatanı Anadolu'nun ebedi yurdumuz olduğunu tüm dünyaya bir kez daha göstermesi bakımından da ayrı bir öneme sahiptir. Kurtuluş Savaşımız boyunca dünyanın dört bir yanından dualarıyla ve verebildikleri herşeyle milletimize destek olan tüm kardeşlerimize de bu vesileyle bir kez daha şükranlarımı ifade ediyorum. Vatan topraklarının düşman işgalinden kurtarılması ve korunması uğrunda mücadele eden şehitlerimize ve gazilerimize milletim adına Allah'tan rahmet diliyorum. Ruhun şad olsun."

Haberin Devamı

Ankarada 30 Ağustos kutlamaları

Geçen yıl 30 Ağustos törenlerinde Erdoğan Başbakan, Abdullah Gül cumhurbaşkanı olarak protokoldeki yerini almıştı. Bu yıl Recep Tayyip Erdoğan ilk kez Cumhurbaşkanı olarak Anıtkabir'deki törene katıldı.

ÇANKAYA KÖŞKÜ'NDEKİ TÖRENE PROGRAMINDA OLMASINA RAĞMEN KILIÇDAROĞLU KATILMADI

Erdoğan, Anıtkabir'deki törenin ardından Çankaya Köşkü'ne geçti.

Devlet erkanı ve diğer davetliler, Köşk'ün Küçük Resepsiyon Salonu olarak adlandırılan bölümünde törenin başlamasını bekledi. Bu sırada, Başbakan Ahmet Davutoğlu, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel ile sohbet etti.

KILIÇDAROĞLU DA BAHÇELİ DE GİTMEDİ / Foto Galeri

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Başbakan Davutoğlu, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Özel, Yargıtay Başkanı Ali Alkan, Danıştay Başkanı Zerrin Güngör, Bakanlar Kurulu üyeleri, kuvvet komutanları ile diğer bazı üst düzey askeri yetkililer, bazı milletvekilleri ve Başbakanlık Müsteşarı Fahri Kasırga'nın da aralarında bulunduğu üst düzey bürokratlar Cumhurbaşkanı Erdoğan'a tebriklerini sundu.

Haberin Devamı

Bir kez daha zafer


Türkiye'de görev yapan büyükelçiler ve yabancı misyon şefleri de Cumhurbaşkanı Erdoğan'a hem göreve başlamasından dolayı "hayırlı olsun" dileklerini ilettiler hem de Zafer Bayramı'nı kutladılar.

Her rütbeden asker, askeri öğrenci temsilcileri ile Genelkurmay Başkanlığından bazı sivil personel de törene katılarak, Erdoğan'a tebriklerini iletti.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, günlük programında yer almasına rağmen törene katılmadı. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ise Dumlupınar'da olması nedeniyle katılmadı. Ayrıca, CHP ve MHP milletvekillerinin de katılmadığı belirtildi.



Daha önce Genelkurmay Başkanlığında yapılan tebrik kabul töreni, ulusal ve resmi bayramlara ilişkin yönetmeliğin Zafer Bayramı kutlamalarıyla ilgili bölümünde yer alan, "Cumhurbaşkanı tarafından Cumhurbaşkanlığında tebrikat kabul edilir" maddesi uyarınca, ilk kez geçen yıl Çankaya Köşkü'nde yapılmıştı.

Haberin Devamı

Anıtkabir'e koştular

ERDOĞAN İLE KILIÇDAROĞLU TOKALAŞMADI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Çankaya Köşkü'ndeki kabulün ardından Atatürk Kültür Merkezi'ndeki 30 Ağustos Zafer Bayramı nedeniyle yapılacak olan törenlere katıldı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, burada yapılan törene katıldı.

İŞTE PROTOKOL TRİBÜNÜNDEKİ O ANLAR / Foto Galeri

Başbakan Ahmet Davutoğlu ve Kılıçdaroğlu tokalaştıktan sonra yerlerine oturdular. Tören alanına gelen Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Genelkurmay Başkanı Özel, üstü açık araba asker ve törene katılan vatandaşları selamladı.

Erdoğan ve Özel, daha sonra geçit törenini izlemek için yerlerine gitti. Cumhurbaşkanı Erdoğan geldiğinde TBMM Başkanı Çiçek, Başbakan Davutoğlu, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç'ın elini sıktı. Erdoğan, Davutoğlu'nun yanında oturan Kılıçdaroğlu'nun elini sıkmak için bir hamle yaptı ama Kılıçdaroğlu'ndan karşılık gelmeyince ani bir kararla Cumhurbaşkanı da yerine oturdu.

Ankarada 30 Ağustos kutlamaları

Ankarada 30 Ağustos kutlamaları

TÖRENDEN NOTLAR:

* Erdoğan ve Davutoğlu törene eşleriyle birlikte geldi. Törende MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş için ayrılan koltuklar boş kaldı.

* Törende dün açıklanan yeni kabinede AB Bakanı olarak yer alan Volkan Bozkır, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu gibi isimler de yer aldı. Ayrıca Başbakan Yardımcıları Bülent Arınç ve Ali Babacan da protokol tribününde yerlerini aldı. Kabineden gelen diğer bakanlar ise Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz ve Tarım, Gıda ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker oldu.

ERDOĞAN, İLK KEZ GÜL'ÜN KULLANDIĞI 1957 MODEL ARAÇLA SELAMLADI

* Cumhurbaşkanı Erdoğan, 30 Ağustos Zafer Bayramı nedeniyle Atatürk Kültür Merkezi'nde düzenlenen törende; tören birliklerini, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel ile birlikte 1957 model Cadillac marka üstü açık aracın üzerinden selamladı. Söz konusu araç ilk kez 11. Cumhurbaşkanı Gül tarafından kullanılmıştı. Gül, 2013 yılındaki törende; cumhurbaşkanı veya Genelkurmay başkanı olarak Cemal Gürsel, Cevdet Sunay, Fahri Korutürk ve Kenan Evren gibi Türk siyasetinin yakın dönemindeki önemli aktörlerin kullandığı bu aracın üzerinden birlikleri selamlamıştı. 1957 model araç DP iktidarı döneminde Celal Bayar'ın cumhurbaşkanlığı sırasında Cumhurbaşkanlığı'na makam aracı olarak alındı. Üstü açık makam aracı,1969 yılına kadar Köşk'te cumhurbaşkanlarının makam aracı olarak kullanıldı. Araç, 1970'li yılların başından itibaren 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nda tören aracı görevini ifa etti.

Ankarada 30 Ağustos kutlamaları

DAVUTOĞLU EŞİ İLE YER DEĞİŞTİRDİ

* Cumhurbaşkanı Erdoğan geldikten sonra Başbakan Davutoğlu ve eşi Sare Davutoğlu'nun ise yerlerini değiştirdiği görüldü.

ŞEHİT TEĞMEN EMRE AS ANILDI

* Tören öncesinde en genç teğmenlerin yaptığı açılış konuşmasında Van'da yaklaşık 10 gün önce şehit olan Teğmen Emre As da anıldı.

PARAŞÜTÇÜLER İLK KEZ CUMHURBAŞKANLIĞI FORSUNU TAŞIDI

* Erdoğan'ın tribündeki yerini almasının ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından tören, 2 bin 500 metre yükseklikten yapılan paraşütlü atlayışlarla başladı. Bu yıl önceki yıllardakilere farklı olarak paraşüt birlikleri, Cumhurbaşkanlığı forsunun da olduğu bir bayrağı taşıdı.

Ankarada 30 Ağustos kutlamaları

TÜRK YILDIZLARINDAN YENİ GÖSTERİLER

* Törende, askeri bandonun yanı sıra askerleri birliklerin, tankların, süvarilerin geçişi izlendi. Erdoğan, geçit törenini sonuna kadar ayakta izledi. Sancakların geçişini ise tüm izleyiciler ve protokol ayakta selamladı. Törende Kurtuluş Savaşı, Kore ve Çanakkale şehitlerini temsilen o günkü teçhizatları canlandıran takımın geçişi ile dünyanın ilk ve en eski askeri bandosu olan mehteran takımının geçişi ilgiyle izlendi. Helikopterlerin, F-16 ve F-4 Fantom uçaklarının gösteri uçuşunun ardından Türk Hava Kuvvetleri'nin akrobasi ekibi "Türk Yıldızları"nın gösteri uçuşu izleyenlerin büyük ilgisiyle karşılandı.

Ankarada 30 Ağustos kutlamaları

Daha önceki yıllardaki gösterilerine ek olarak farklı gösteriler yapan Türk Yıldızları, seyircilerden büyük alkış aldı.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!