Ankara'da 200 günlük su stoğu bulunuyor

Güncelleme Tarihi:

Ankarada 200 günlük su stoğu bulunuyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 12, 2006 11:24

Ankara'ya içme suyu sağlayan ”Çubuk 2, Bayındır, Akyar, Kurtboğazı, Çamlıdere ve Eğrekkaya”dan oluşan 6 barajda, şu anda toplam 200 günlük su stoğu bulunduğu bildirildi.

Haberin Devamı

Bu arada DSİ, Ankara Büyükşehir Belediyesine, ihtiyaç duyulan yağmurlar yağana kadar, kısa vadeli çözüm kapsamında barajlara “yer altı sularından takviye yapılması” yanında, park ve bahçelerin “kuyu sularıyla sulanması” önerisinde bulundu.

Kasım ayında düşen yağış miktarının uzun yıllar ortalamasına göre yüzde 55, geçen yıla oranla ise 60 azalması, yaz aylarında yaşanan aşırı buharlaşma ve sonbaharda da yeterince yağışın olmaması nedeniyle, susuzluk tehlikesiyle karşı karşıya gelen başkentte, içme suyu temin edilen barajların doldurulması için çare aranıyor.

Başkente içme suyu sağlayan barajlardaki aktif doluluk oranı şu anda Çubuk 2 Barajında (Çubuk 1 artık kullanılmıyor) yüzde 42,2, Bayındır Barajında yüzde 74,5 , Akyar Barajında yüzde 6,7 , Kurtboğazı Barajında yüzde 18,1 , Çamlıdere Barajında yüzde 10,6 , Eğrekkaya Barajında ise yüzde 16 düzeyinde bulunuyor.

Haberin Devamı

Aktif hacim bakımından bu barajların toplamında 2005 yılı Aralık ayında 322,1 hektametre küp düzeyinde su bulunurken, bu yıl aynı ayda 155,7 hektametre düzeyinde su bulunuyor.

DSİ yetkilileri, kurak bir kışın yaşandığı bugünlerde Türkiye genelinde bir sorun yaşanmadığı, en kritik yerin Ankara ve Kocaeli olduğunu kaydettiler.

“KALİTELİ SU ALIMI ZORLAŞTI”

Öte yandan İçme suyu barajlarındaki su seviyesinin aşırı düşmesi üzerine, geçen hafta Ankara Büyükşehir Belediyesi yetkilileri ile DSİ yetkilileri bir toplantı yaptılar.

Toplantıda DSİ yetkilileri, şu anda Ankara'da içme suyu problemi bulunmadığını, Aralıkta yağmur yağması durumunda bile Ankara'da su sıkıntısı sorunu yaşanmayacağını, ancak barajlarda su seviyesinin aşırı ölçüde düşmesi nedeniyle, şu anda barajdan kaliteli su alınmasının zorlaştığını belirttiler.

Buna karşılık Başkentin yer altı suyu bakımından oldukça iyi bir durumda olduğunu belirten DSİ yetkilileri, Ankara Büyükşehir Belediyesi yetkililerine, barajların dolması için gerekli yağışlar gelene kadar, barajlara 'kuyu sularından takviye yapılmasını' önerdiler.

Ankara'da kış aylarında 800 bin metre küp, yaz aylarında ise 1 milyon metre küp günlük su kullanıldığını belirten DSİ yetkilileri, kullanılan suyun kış aylarında yüzde 10, yaz aylarında ise yüzde 20'sinin park-bahçe sulamaları için harcandığını belirtirken, Ankara Büyükşehir belediyesine park ve bahçeleri “kuyu suyu ile sulayın” önerisi getirdiler.

İSTANBUL'DA ŞU ANDA SORUN YOK

Haberin Devamı

İstanbul'da ise barajlarda ortalama doluluk oranın şu anda yüzde 60 seviyesinde bulunduğunu belirten yetkililer, “İstanbul'da kış aylarında günlük ortalama 1 milyon 200 bin metre küp, yaz aylarında ise ortalama 2 milyon metre küp su kullanılıyor. Barajlar iki ayrı havzada bulunduğu için İstanbul'da içme suyu problemi gözükmüyor” diye konuştular.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!